Projekt

Danmarks hemmelige atombunker bliver hjertet i nyt koldkrigsmuseum

Regan Vest Aart Architects Visualisering Skoven Dag Fotocredit Aart Architects Nordjyllands Historiske Museum (2)

Et underjordisk bunkeranlæg, som ligger midt i Rold Skov, var Regeringens og kongehusets tilflugtssted i 1960’erne, hvor dommedags-uret stod på få minutter i midnat. Nu skal bunkeren omdannes til hele Danmarks Koldkrigsmuseum. NIRAS er rådgiver på byggeriet.

23. januar, 2020
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960’erne under Den Kolde Krig. Den skulle huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Bunkeren blev fredet i 2014 og står med alt originalt interiør intakt.

NIRAS er en del af det team, der skal opføre en ny velkomst- og udstillingsbygning med moderne publikumsfaciliteter, udstillinger og læringscenter i tilknytning til bunkeren, som nu skal være en del af et nyt museum over Den Kolde Krig.

”Det er en enig dommerkomité, der har peget på teamet, som med sit forslag har formået at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstår som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse – og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum – er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse,” siger formanden for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm fra Rebild Kommune.

 

8E027875013d713effbfd0a062638cebe47379de

Bygningen lukker sig hemmelighedsfuldt om natten

På overfladen bliver velkomst- og udstillingsbygningen den eneste synlige manifestation af det nye koldkrigsmuseum. Som fire sorte bokse ligger bygningen gemt dybt i skoven. Med sit dynamiske lamelsystem åbner velkomst- og udstillingsbygningen sig om dagen, mens den om natten lukker sig hermetisk og hemmelighedsfuldt.

Velkomst- og udstillingsbygningen rummer syv udstillingsafsnit, der involverer de besøgende og giver forskellige perspektiver på den kolde krig. Lige fra frygten for atomvåben til de skarpt optrukne politiske fronter og scenarier for krigen, hvis den kom. Det hele sat i scene, så der skabes sammenhæng mellem de enkelte udstillingsafsnit.

Bunkeren rummer en samfundsfortælling om den kolde krig, som ikke er formidlet før. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye, stærke oplevelser til både børn og voksne.

Fantastisk spændende projekt

I NIRAS ser man frem til at komme rigtigt i gang med den nye opgave. Senior projektleder i NIRAS Knud Skovgaard Pedersen fortæller:

”Det er altid en stor glæde at sammensætte holdet til en ny opgave. Og jeg glædes dagligt, når aktørerne på holdet udfolder sine kompetencer personligt og fagligt i løsning af opgaven. Endvidere ser jeg frem til at medvirke til at skabe godt samarbejde i hele projektteamet og med bygherren.”

Ifølge Knud Skovgaard Pedersen har kulturbyggeri og museumsbyggeri i særdeleshed en anden ånd og en samfundsmæssig større interesse end mange andre traditionelle byggerier, hvilket gør det ekstra spændende at arbejde med.

I projektet får NIRAS brug for specielle kompetencer inden for bæredygtighedscertificeringen DGNB, arbejdsmiljøkoordinering, anlægsarbejde, sikring og specialinstallationer.

”Regan Vest har desuden nogle teknisk spændende udfordringer omkring fundering, tekniske forsyninger og byggepladsindretning samt logistik,” fortæller Knud Skovgaard Pedersen. Han ser frem til, at de indledende workshops med bygherre og brugere for alvor sætter projektet i gang.

Team

Det bliver AART architects, som sammen med udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma NIRAS skal realisere velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum i Rold Skov.

Hvad sker der nu i projektet

Der indledes med en workshop med bygherre og brugere, hvor projektteamet i overvejende grad lytter og stiller opklarende spørgsmål. Resultatet af workshoppen sammenholdes med konkurrenceprogrammaterialet og tilbudsprojekt og udmøntes i et byggeprogram – det kan vi kalde den lærende proces. Efterfølgende kommer tilblivelsen af leverancerne som omfatter projektforslag, myndighedsprojekt, udbudsprojekt og udførelsesprojekt for alle ingeniørdiscipliner.

4C365a2f72313df94c9f356775a8f9ada455437e
Fd93568aaa4e748350665867def937500b6f17c7

Vil du vide mere?

Knud Skovgaard Pedersen

Knud Skovgaard Pedersen

Projektchef

Aarhus, Denmark

+45 8732 3315

Læs også