09. jul 2021

AlfaNordic Academy: Graduate-hold giver unge professionelle god start i pharma-branchen

AlfaNordic Academy - der er en del af NIRAS Gruppen - tilbyder unge nyuddannede kandidater inden for pharma-branchen en unik kombination af arbejde, videreuddannelse og coaching. Et struktureret graduate forløb som på to år giver deltagerne en erhvervsmæssig erfaring, der under normale omstændigheder kun kan erhverves over en langt længere ansættelse. Tidligere deltagere har opnået stillinger og ansvar, som normalt tildeles langt mere erfarne ansatte.

25. jun 2021

Skal blødgøring ske på vandværkerne eller hos forbrugerne?

Forbrugerne vil have blødere vand og er villige til at betale ekstra for det. En ny undersøgelse har sammenlignet central blødgøring med decentral blødgøring.

Camilla Tang
Camilla Tang
Specialist
08. jun 2021

Da machine learning blev hvermandseje

Digitaliseringsbølgen medfører en demokratisering af avancerede teknologier, som for eksempel betyder, at machine learning flytter ind overalt.

Torben Bach
Torben Bach
Afdelingsleder: Data & Software
20. maj 2021

Teknisk due diligence: Erfaringer fra over 1.000.000 m2 ejendomme

Erfaringer viser, at projektets dokumentation ikke altid afklarer det, en køber ønsker at få belyst i forbindelse med en ejendomstransaktion. Det betyder, at Due Diligence-processen bliver træg og skal forlænges til ugunst for alle parter. Få vores erfaringer fra Teknisk Due Diligence (TDD) fra mere end én million kvadratmeter ejendomme.

Mark Howell
Mark Howell
Udviklingschef
29. apr 2021

Affaldsbjerge begynder med indkøb

Konkrete indkøbskriterier, der også adresserer miljø og klima, kan reducere affaldsmængderne og øge genanvendelsen af affaldet.

28. apr 2021

Bæredygtig planstrategi i Avannaata Kommunia

En grønlandsk kommune har gjort FN’s Verdensmål til pejlemærker for en bæredygtig udvikling. Verdensmålene udgør nu rammen for kommunens Planstrategi 2020.

22. apr 2021

Vandplanlægning på den lange bane

Vi bør blive modigere i Danmark og planlægge vores byer og bysamfund mere langsigtet. Det mener Charlotte Sinkbæk Schow fra NIRAS.

Charlotte Sinkbæk Schow
Charlotte Sinkbæk Schow
Managing Consultant
08. apr 2021

Døgnrytmelys i sundhedssektoren kalder på samarbejde

Med døgnrytmelyset opstår et harmonisk arbejdsmiljø, hvor det gode hospitalsophold og personalets arbejdsforhold balancerer. Det kræver planlægning at sikre den korrekte kvalitet og brug af døgnrytmelyset - uanset om det er på plejecentre eller hospitaler.

Lisa Dam Trapp
Lisa Dam Trapp
Seniordesigner
18. mar 2021

Undgå energimord: Gør din bygning smart fra start

Du kan som bygherre opnå intelligent bygningsdrift ved at koble 3D-bygningsmodeller med data fra f.eks. CTS- og sikringssystemer allerede i projekteringsfasen. Ved at forstå din bygning kan du reducere CO2, sikre medarbejderne et bedre indeklima, spotte unødige meromkostninger og drifte din bygning bedre.

15. mar 2021

10-års planen for psykiatri kræver en nationalplan

Den nye psykiatri-plan bør læne sig op ad erfaringer fra og grundlag for de 16 kvalitetsfondsprojekter med en samlet plan for Danmark med konkret indhold og aktion.

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
08. mar 2021

Ny pandemi-standard for rengøring kan holde samfundet i gang

Corona-pandemien har for alvor sat fokus på vigtigheden af ordentlig Facility Management - ikke mindst når det gælder hygiejne og pladskrav. Det er nemlig alfa og omega at have styr på de processer, der er med til at skabe sikre arbejdspladser med mindst mulig smitterisiko. Derfor skal der nu udvikles en helt ny international Facility Management-pandemistandard.

Susanne Balslev Nielsen
Susanne Balslev Nielsen
FM Ekspertisechef
01. mar 2021

Er vores investeringer i supersygehuse en succes?

Principperne for at prioritere inden for byggeri, teknik og teknologi trænger til et serviceeftersyn. Vi må som det første stille krav om transparenthed og hvilke kriterier, der udløser et ja eller nej til en investering. Det gælder både i forhold til supersygehuse og nybyggeri, moderniseringer, renoveringer, ny teknik samt teknologi.

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
25. feb 2021

Sådan undgår du øv-overraskelser, når du køber en ejendom

Teknisk Due Diligence (TDD) – eller rettidigt omhu i forbindelse med ejendomstransaktioner – sikrer køber eller sælger viden om ejendommens tilstand og fremtidige behov for investeringer. Få tre tips til, hvornår en TDD giver værdi.

03. feb 2021

Byggeriet har brug for et genbrugsmarked i industriskala

Hvis vi for alvor skal gøre noget seriøst ved FN’s verdensmål, er det ikke nok at optimere et par procent mere på bygningers energiforbrug. Hvis vi skal flytte noget på den store skala, skal vi reformere bygningsindustrien og genbruge langt flere bygningsmaterialer.

02. feb 2021

Fremtiden kalder måske på et Mobilitetsdirektorat

Når den fremtidige infrastrukturplan skal udarbejdes, så er værktøjskassen meget bredere end bare mere asfalt og flere skinner, men dette skal understøttes organisatorisk.

28. jan 2021

Nye politiske krav på affaldsområdet

Den politiske aftale om en mere ensartet indsamling af affald er positiv men gør en kompleks situation endnu mere udfordrende. I løbet af de kommende måneder skal kommunerne træffe store beslutninger.

26. jan 2021

Bæredygtig facility management gavner både hjerne og hjerte

Bæredygtighed spiller en stadig større rolle for Facilities Management-organisationer. Læs her, hvordan I kommer fra ad-hoc-projekter til en plan, der sætter fart på indsatsen og forenkler hverdagen.

Susanne Balslev Nielsen
Susanne Balslev Nielsen
FM Ekspertisechef
10. dec 2020

Det digitale hospitalsbyggeri viser gode takter

Digitalisering af Danmarks hospitalsbyggerier er i fuld gang. Erfaringer fra BørneRiget viser bl.a., at man i projekteringsfasen får bedre styr på tid, kommunikation og koordinering. Derudover er der et potentiale for bygherren, hvis man sætter data og modeller i spil i driftsfasen.

Stig Brinck
Stig Brinck
Ekspertisechef
08. dec 2020

Sygehuse i 2030 – Hvad mon, der er sket?

Et kig i min krystalkugle viser tydelige billeder af kunstig intelligens, tele- og personlig medicin. Danmark har sundhedsdata i verdensklasse og er et af de mest digitaliserede lande i Europa. Det skal vi udnytte.

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
01. dec 2020

7 anbefalinger til arbejdet med FN’s Verdensmål i byplanlægning

Når Verdensmålene skal blive konkrete i kommunernes planer og projekter, skal vi først omsætte de globale målsætninger til den lokale kontekst.

Mette Lerche Sørensen
Mette Lerche Sørensen
Chefkonsulent
23. nov 2020

Sådan bliver din virksomhed CO2-neutral

Flere og flere virksomheder er i fuld gang med at reducere deres CO2-udledning. Her er en simplificeret guide til processen, som gør din virksomhed CO2-neutral eller måske endda klimapositiv.

Christian Eriksen
Christian Eriksen
Ekspertisechef
19. okt 2020

Kend din hospitalsbygning, før du gå i gang med at renovere

Den succesfulde renovering, der holder budget og tidsplan, kræver, at du kender din bygning inde- og udefra, samt hvad der foregår rundt om. Få her en huskeliste, før du går i gang.

Morten Weihrauch
Morten Weihrauch
Projektchef
12. okt 2020

Nyt bæredygtigt CO2 køleanlæg i Aarhus Skøjtehal sparer 30% i elektricitet

Aarhus Skøjtehal har som den første i Danmark sat et CO2-baseret køle- og energianlæg i drift efter en omfattende renovering, der prioriterede energibesparelse og bæredygtighed. NIRAS har været totalrådgiver på projektet.

Peter Viking Hansen
Peter Viking Hansen
Ekspertisechef
12. okt 2020

Åbenhed om beslutninger giver os et bedre sundhedsvæsen

Vi investerer milliarder i teknologi i sundhedsvæsenet – ofte uden at have transparens om beslutningsgrundlaget, som endda kan være mangelfuldt. Et prioriteringsråd kunne understøtte bedre beslutninger.

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
05. okt 2020

Sådan binder dashboards BIM og IKT sammen i komplekse byggerier

Byggeriet af Danmarks første højhusvandværk var vendt på hovedet, da de tonstunge procesanlæg skulle tilpasse sig bygningen fremfor omvendt. Det krævede et BIM-dashboard, der lyste rødt, hvis der var fare for fejl.

Man in wheelchair looking up at woman
19. jun 2020

Aldrig mere en sygdomskrise

Vi skal evaluere sundhedsvæsenet, samfundet, regioner og kommuner for at sikre, at vi i fremtiden kan håndtere et større antal patienter med nye smitsomme sygdomme uden at skulle lukke samfundet ned.

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
Woman wearing a mask and gloves
02. jun 2020

Fremtidens sygehuse skal være fleksible

Fleksible løsninger i forhold til logistik, bygninger, arbejdsprocesser, apparatur og sikkerhed kan forberede os bedre til næste runde af Corona-virus eller andre sygdomsudfordringer.

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
Susanne Balslev Nielsen (SUBN)
14. apr 2020

Fremtidens klimahelte er facility managers

Alle virksomheder, private som offentlige, har brug for fysiske rammer og services, som ofte er helt kritiske for virksomhedens virke og virksomhedens bidrag til en bæredygtig udvikling. Alligevel uddanner vi ikke facility managers på højt niveau i Danmark. Det må vi ændre.

Susanne Balslev Nielsen
Susanne Balslev Nielsen
FM Ekspertisechef
Aarhus centrum
08. apr 2020

Verdensmål udfordrer vejsektoren

Klimamålene og FN’s verdensmål forventes at dominere de kommende års politiske dagsorden inden for transportområdet. Fremtiden tegner både spændende og udfordrende for vejsektoren, som ved hjælp af ny teknologi kan ændre sig radikalt. Men ændringer starter på politisk og strategisk niveau.

windmills in the ocean
18. mar 2020

Power-to-X: Fra blæsevejr og luftforurening til grønne brændstoffer

Teknologien Power-to-X gør det muligt at flyve på bæredygtigt brændstof, den mindsker CO2-koncentrationen i atmosfæren og bliver nævnt som den nøgleteknologi, der kan få den grønne omstilling til at lykkes.

Erik C. Wormslev
Erik C. Wormslev
Udviklingschef, Klima, Energi og Ressourcer
inside a warehouse
03. mar 2020

Brug de offentlige indkøb som muskel til bæredygtig omstilling

Med de offentlige indkøb kan vi meget markant accelerere arbejdet med Verdensmålene og den nødvendige omstilling til et bæredygtigt samfund.

Tom Heron
Tom Heron
Direktør
Bæredygtighed, digitalisering, planlægning og miljø
cannabis plants
14. feb 2020

Tørreprocesser i produktion af medicinsk cannabis

I produktionen af medicinsk cannabis er tørreprocessen afgørende for at sikre rene produkter, der lever op til Lægemiddelstyrelsen krav. NIRAS’ eksperter i ventilation og GMP (Good Manufacturing Process) udvikler design af produktionsfaciliteter for tørring af cannabis.

michael møller in front of white board
27. jan 2020

Data ændrer sundhedsvæsenet

Fremtidens digitale hospitaler skaber nye muligheder for at optimere på fronter som kapacitetsudnyttelse, logisk og patientforløb – bæredygtighedsdagsordenen får også en vitaminindsprøjtning

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
rat
16. jan 2020

Kommunerne kan få bugt med rotterne

Dygtige rottefængere skal løse de mange udfordringer med rotter. Opgaven skal ikke løses af en privat virksomhed, hvor det er en bundlinje, der styrer forretningen.

Rolf Bekker Ravnskov
Rolf Bekker Ravnskov
Konsulent
lone mortensen portrait in front of SDGs
13. jan 2020

Sådan kan FN’s verdensmål skabe bæredygtige hospitaler

FN’s 17 verdensmål kan med fordel danne afsæt for arbejdet med bæredygtighed på hospitaler, men det er vigtigt at prioritere, hvilke mål der giver de største effekter.

Lone Hedegaard Mortensen
Lone Hedegaard Mortensen
Civilingeniør, ph.d.
Band playing
04. nov 2019

Byggebranchen skal jamme sig til en bedre kommunikation

Nyt forskningsprojekt mellem NIRAS, Københavns Lufthavn og Rytmisk Musikkonservatorium giver svar på, hvordan vi benytter digitale værktøjer i inddragelsesprocesser. Vi skal jamme mere.

Stig Brinck
Stig Brinck
Ekspertisechef
landscape photo of a boat in water
25. okt 2019

Vi kan høste, lagre og bruge CO2 med nye teknologier

Med innovative løsninger kan vi begynde at indfange og opsamle CO2 i atmosfæren for at håndtere det på ansvarlig vis. Det er især teknologier, der gemmer CO2 i undergrunden, som kan hjælpe med at reducere mængden af CO2 i atmosfæren i de kommende år.

inside a school
01. okt 2019

Skolebyggeri: Er du stolt nok af din gamle skole?

I skolebyggeri glemmer vi at se kvaliteten af de eksisterende skoler. Ofte kan man sammenligne de gamle skoler med solide patricier-villaer, man har ladet gå i forfald – både funktionelt og tilstandsmæssigt – men som gemmer på stor bygningsmæssig kvalitet, der kan genbruges.

Peter Noyé
Peter Noyé
Ekspertisechef
Closeup of cars in queue
16. sep 2019

Danmark når verdensmålene ved at investere i fremtidens transport

Danmark er godt i gang med at realisere de 17 verdensmål, men har samtidig selv et astronomisk klimaaftryk målt per indbygger. Det kan vi lave om på ved at investere massivt i transportsektoren.

Anne Gedved Christoffersen
Anne Gedved Christoffersen
Afdelingsleder
construction structure for a building made in timber
24. maj 2019

Verdensmålene er en løftestang til at stille ambitiøse krav i byggeriet

Med en dansk industrigigant som case er NIRAS i gang med at udvikle et værktøj, som kan hjælpe med at gøre FNs verdensmål konkrete i byggeprojekter. Man er nødt til at prioritere i valg af mål for at opnå størst effekt i den samlede livscyklus for byggeprojektet, viser erfaringen.

Lone Hedegaard Mortensen
Lone Hedegaard Mortensen
Civilingeniør, ph.d.
two wooden buildings
08. apr 2019

Cross Laminated Timber (CLT) gør højt, stort og bæredygtigt byggeri i træ muligt

Træbyggeri reducerer klimabelastningen med ca. 50 procent. Det er vigtigt på tværs i byggebranchen med en diskussion om, hvornår træ – og hvilket – er et fornuftigt valg.

Mads Bech Olesen
Mads Bech Olesen
Konsulent
image of Lyngby station
15. mar 2019

Selvkørende biler, delebiler og kollektiv transport afgør fremtidens trafikudfordringer

Selvkørende og delte køretøjer såsom delebiler og kollektiv transport får omfattende konsekvenser for både vores transportbehov og måde at udnytte infrastruktur og gaderum på. Nyt udviklingsprojekt gentænker vores trafik og byrum rekreativt og bæredygtigt.

Anne Gedved Christoffersen
Anne Gedved Christoffersen
Afdelingsleder
two people rushing through a hospital hallway
11. mar 2019

Stort fremtidigt potentiale for optimering af hospitalslogistikken

Logistik indenfor hospitalssektoren er et område, der har været negligeret i adskillige år, og det har påvirket effektivitet og omkostninger inden for sektoren. Men med investeringer for mange milliarder i nye hospitaler, så er der et stort potentiale for fremtidig optimering også inden for dette felt.

Claus Fabricius
Claus Fabricius
Ekspertisechef
excavator working on underground heating pipes
19. dec 2018

Energisektor i forandring kræver solidt grundlag for beslutninger

Energisektoren ændrer sig voldsomt i disse år. Investeringer for millioner venter forude og stiller krav om solide, grundige beslutningsgrundlang for at minimere risici. Automatreaktion hersker ofte over fornuften.

Camilla K. Damgaard
Camilla K. Damgaard
Afdelingsleder
Male NIRAS employee next to a standing signboard with SDG logos.  Michael Jensen (MICJ)
11. dec 2018

Få lavet en masterplan for hospitalsrenovering

Nu følger den svære del efter de mange nye supersygehus nemlig at sætte den eksisterende bygningsmasse i stand. Gøres det rigtigt, kan man spare energi, udnytte spildvarme og øge genvinding af varme på fx ventilation.

Michael Jensen
Michael Jensen
Markedsdirektør
Man writing on whiteboard. Stig Brinck (SBR)
05. nov 2018

Kan byggebranchens nye aftalesæt disrupte byggejura?

Byggebranchens nye aftalesæt – ABR 18, AB 18 og ABT 18 – lægger umiddelbart op til mere styring. Men vi har en unik mulighed for at skabe øget transparens og komme af med konflikterne.

Stig Brinck
Stig Brinck
Ekspertisechef
An aerial view of a watercourse
19. sep 2018

Ny tilgang til forvaltning af vandløb kan ende i vandkamp

Helhedsorienteret planlægning i vandforvaltningen er en nødvendighed, har en ekspertgruppe under Miljøministeriet fastslået. Men det bliver en sand balanceakt at implementere den nye, helhedsorienterede tilgang til vandløb.

Morten Lauge Fejerskov
Morten Lauge Fejerskov
Konsulent
Portrait of a male NIRAS employee standing on a field.  Søren Rygaard Lenschow (SRL)
14. jun 2018

Stigende fokus på ‘glemte’ pesticider i drikkevandet

Danmark har noget af verdens reneste drikkevand. Fundet af ‘glemte’ pesticider i offentlige boringer viser dog, at fortiden hjemsøger det danske drikkevand. Dette kan true både forsyningssikkerheden og folkesundheden.

Søren Rygaard Lenschow
Søren Rygaard Lenschow
Projektleder
Man in workwear looking at large amounts of plastic waste tipping out of a lorry
25. maj 2018

Indsamling af emballageplast fra husholdninger er dyrt og giver tvivlsom miljøgevinst

De senere år er der kommet øget fokus på indsamling af plastaffald fra husholdninger. Desværre giver indsamlingen sjældent en reel miljøgevinst. Derfor er det tid til, at vi tænker nyt og finder på bedre måder at håndtere affaldet.

Birgit Elin Munck-Kampmann
Birgit Elin Munck-Kampmann
Konsulent
Male employee pointing at screen.  Mads Holten Rasmussen (MHRA)
02. maj 2018

Ph.d.: Ny vidensmodel guider som en GPS i byggeprocessen

Ingeniør Mads Holten Rasmussen skaber i sit ph.d.-projekt i samarbejde med DTU rammerne for en vidensmodel, som giver overblik over al den information, man producerer gennem en byggeproces, så intet bliver overset.

Mads Holten Rasmussen
Mads Holten Rasmussen
Ingeniør
People rushing through a hospital hallway
12. apr 2018

Undervurdér ikke kompleksiteten ved ibrugtagning af nye hospitaler

Det er vigtigt ikke at undervurdere kompleksiteten af flytninger og ibrugtagning af nye hospitaler, som ofte medfører fejl og mangler.

Michael Møller
Michael Møller
Markedschef
Portrait of a female NIRAS employee standing in field.  Hanne Brendstrup Nielsen (BRE)
09. mar 2018

Landskabet er under pres

Når man taler om landskabet, tænker mange på skov, natur og kyst. Men landskabet dækker over langt mere, når vi taler om planlægning. Der er mange interessenter i spil og mange muligheder, så hvordan udnytter vi landskabet på en intelligent måde?

Hanne Brendstrup Nielsen
Hanne Brendstrup Nielsen
Chefkonsulent Landskab
Children playing on the playground of Sydhavn School
23. feb 2018

Ny dansk skole er verdens bedste – det kan de gamle skoler også blive

Mange danske skoler er så nedslidte, at det ikke kan betale sig at investere i bedre indeklima uden samtidig at tænke hele skolens funktion ind i billedet. Løsningen er at totalrenovere og optimere læringsrum og indeklima på én gang.

Peter Noyé
Peter Noyé
Ekspertisechef
Offshore wind turbines
24. nov 2017

Den grønne bølge fortsætter

Den private sektor har stor appetit på vedvarende energi. Den grønne bølge drives i stigende grad af virksomhedernes efterspørgsel.

Tim Norman
Tim Norman
UK Country Director
Female NIRAS employee looking out a window.  Pil Brix Purup (PIBP)
16. nov 2017

Hvad glor du på? Din udsigt er blevet målbar

Vi har længe vurderet dagslys med målbare indikatorer som for eksempel dagslysfaktor eller dagslysautonomi. I fremtiden kan vi også vurdere graden af udsigt med en målbar indikator. Det giver byggebranchen nye fordele.

Pil Brix Purup
Pil Brix Purup
Civilingeniør i energi og indeklima, PhD studeren
Chalk factory outside of Løgtør, Denmark
25. okt 2017

Klimaet kalder de danske virksomheder: Husk nu hele værdikæden

Danske virksomheder skal blive langt bedre til at indregne klimabelastningen fra leverandører i andre lande. Det er langt fra retvisende kun at fokusere på aktiviteterne, der foregår inden for virksomhedens egne grænser.

Christian Eriksen
Christian Eriksen
Ekspertisechef
Male NIRAS employee talking. Stig Brinck SBR
26. sep 2017

Sådan vinder du det digitale kapløb

Riv pyramiderne ned, og lad de digitale entusiaster få plads. En agil organisation er afgørende for, at ny viden ikke er outdated, før den når frem til projekterne.

Stig Brinck
Stig Brinck
Ekspertisechef
Man standing in front of pile of soil
23. aug 2017

Overskudsjord er det rene guld

Intelligent brug af overskudsjord fra bygge- og anlægsprojekter rummer enorme økonomiske og klimamæssige fordele for kommuner, private bygherrer og det øvrige samfund. Gevinsterne hænger lige foran snuderne på os.

Joan Krogh
Joan Krogh
Seniorkonsulent
Man standing next to a coffe bean plant
13. jul 2017

Vores kop kaffe (og mere) er i fare

Kaffe er den næstmest handlede råvare i verden, kun overgået af olie. Kaffe er en stor industri baseret på småbønder, som trues af klimaændringer.

Artboard 1
Two tall pipes seen from below
04. jul 2017

Blødgøring er et udfordrende paradigmeskifte for danske forsyninger

Der findes ingen gode standardløsninger i den udvikling, som flere forsyningsselskaber netop nu overvejer at kaste sig ind i. Vi kan kigge nok så meget imod udenlandske erfaringer med blødgøring af vand, men det helhedsorienterede svar findes i skræddersyede løsninger til hvert unikke vandværk.

Camilla Tang
Camilla Tang
Specialist
Floods in a housing estate
26. jun 2017

Spar stormflodserstatningen og brug pengene på ordentlig stormflodssikring

Når klimaændringerne betyder, at tusindårs-oversvømmelser sker hvert tredje år, haster det med at sikre Danmark mod konsekvenserne. Oversvømmelsesekspert Peter Fløcke Klagenberg giver konkrete bud på, hvad vi bør gøre – og en trylleformular til, hvordan vi finder pengene.