cold war museum
Som fire sorte bokse ligger museet gemt dybt inde i Rold Skov. Foto: AART architects & Nordjyllands Historiske Museum
Nyhed

Danmarks hemmelige atombunker bliver hjertet i nyt koldkrigsmuseum

Et underjordisk bunkeranlæg, som ligger midt i Rold Skov, var Regeringens og kongehusets tilflugtssted i 1960’erne, hvor dommedags-uret stod på få minutter i midnat. Nu skal bunkeren omdannes til hele Danmarks Koldkrigsmuseum. NIRAS er rådgiver på byggeriet.

23. jan 2020

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960’erne under Den Kolde Krig. Den skulle huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Bunkeren blev fredet i 2014 og står med alt originalt interiør intakt.

NIRAS er en del af det team, der skal opføre en ny velkomst- og udstillingsbygning med moderne publikumsfaciliteter, udstillinger og læringscenter i tilknytning til bunkeren, som nu skal være en del af et nyt museum over Den Kolde Krig.

”Det er en enig dommerkomité, der har peget på teamet, som med sit forslag har formået at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstår som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse – og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum – er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse,” siger formanden for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm fra Rebild Kommune.

 

REGAN-Vest Foto: AART architects & Nordjyllands Historiske Museum

I hjertet af velkomst- og udstillingsbygningen kommer der en skalamodel af den imponerende, underjordiske bunker. Foto: AART architects & Nordjyllands Historiske Museum

Bygningen lukker sig hemmelighedsfuldt om natten

På overfladen bliver velkomst- og udstillingsbygningen den eneste synlige manifestation af det nye koldkrigsmuseum. Som fire sorte bokse ligger bygningen gemt dybt i skoven. Med sit dynamiske lamelsystem åbner velkomst- og udstillingsbygningen sig om dagen, mens den om natten lukker sig hermetisk og hemmelighedsfuldt.

Velkomst- og udstillingsbygningen rummer syv udstillingsafsnit, der involverer de besøgende og giver forskellige perspektiver på den kolde krig. Lige fra frygten for atomvåben til de skarpt optrukne politiske fronter og scenarier for krigen, hvis den kom. Det hele sat i scene, så der skabes sammenhæng mellem de enkelte udstillingsafsnit.

Bunkeren rummer en samfundsfortælling om den kolde krig, som ikke er formidlet før. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye, stærke oplevelser til både børn og voksne.

Fantastisk spændende projekt

I NIRAS ser man frem til at komme rigtigt i gang med den nye opgave. Senior projektleder i NIRAS Knud Skovgaard Pedersen fortæller:

”Det er altid en stor glæde at sammensætte holdet til en ny opgave. Og jeg glædes dagligt, når aktørerne på holdet udfolder sine kompetencer personligt og fagligt i løsning af opgaven. Endvidere ser jeg frem til at medvirke til at skabe godt samarbejde i hele projektteamet og med bygherren.”

Ifølge Knud Skovgaard Pedersen har kulturbyggeri og museumsbyggeri i særdeleshed en anden ånd og en samfundsmæssig større interesse end mange andre traditionelle byggerier, hvilket gør det ekstra spændende at arbejde med.

I projektet får NIRAS brug for specielle kompetencer inden for bæredygtighedscertificeringen DGNB, arbejdsmiljøkoordinering, anlægsarbejde, sikring og specialinstallationer.

”Regan Vest har desuden nogle teknisk spændende udfordringer omkring fundering, tekniske forsyninger og byggepladsindretning samt logistik,” fortæller Knud Skovgaard Pedersen. Han ser frem til, at de indledende workshops med bygherre og brugere for alvor sætter projektet i gang.

 

REGAN VEST er en underjordisk by med plads til 350 personer med bl.a. hospital og 232 rum. Foto: AART architects & Nordjyllands Historiske Museum

Når museet åbner, bliver der adgang til bunkeren på guidede ture 60 meter uder jorden inde i Rold Skov. Foto: Lars Horn & Nordjyllands Historiske Museum