Miljø- og klimaaftryk, livscyklusvurdering, miljøvaredeklaration og klimaregnskab
Vi udarbejder livscyklusvurderinger på produkter og systemer, miljøvaredeklarationer efter anerkendte standarder samt klimaregnskaber af organisationer eller andre aktiviteter.
Vi rådgiver både private og statslige virksomheder om bæredygtig udvikling ved kortlægning og vurdering af miljøpåvirkninger, udarbejdelse af produktorienterede livscyklusvurderinger, klimaregnskaber og miljøvaredeklarationer.
Miljøvaredeklaration (EPD)
Vi udarbejder din EPD (Environmental Product Declaration) eller på dansk en miljøvaredeklaration, hvor vi dokumenterer dit produkts miljømæssige påvirkning efter anerkendte europæiske og internationale standarder.
Miljøvaredeklarationen oplyser om produktets potentielle miljøpåvirkning i tal. Disse informationer kan fx indkøbere eller arkitekter og projekterende ingeniører anvende, hvis de skal miljøvurdere byggeelementer eller bygværker. I byggebranchen er en EPD essentiel, hvis byggemarterialer skal indgå i et DGNB-certificeret byggeri, da der ved bæredygtighedscertificering og fastsættelse af DGNB- bæredygtighedsklasser anvendes EPD’er til at opnå point og sammenligne materialer. I nogle lande, fx Norge, er det et krav at levere EPD’er, hvis produkter skal indgå i offentlige byggerier.
Der findes flere nationale ordninger og programmer for miljøvaredeklarationer verden over. I Danmark bl.a. programmet EPD Danmark.
Livscyklusvurdering (LCA)
En Life Cycle Assessment (LCA) – på dansk livscyklusvurdering – er en udbredt og anerkendt metode til at kortlægge miljø-og klimapåvirkninger fra produkter eller services.
En LCA bygger på hele produktets livscyklus fra vugge til grav. Ved at vurdere på produkterne i et livscyklusperspektiv sikrer vi, at jeres miljøindsats koncentreres, hvor det giver størst mulig miljømæssig gevinst.
NIRAS har et stort team af specialister i livscyklusvurderinger, der kan udarbejde klima- og miljøaftryk på det niveau, der passer til virksomhedens efterspørgsel:
- Screeninger af produkter og tilhørende processer i en tidlig fase med henblik på at mindske produktets klima- og miljøaftryk.
- Klimaaftryk af produkter, der er udarbejdet i henhold til Greenhouse Gas Protocols retningslinjer for klimaregnskaber (cradle-to-gate), og som dermed kan anvendes i kunders klimaregnskaber, men ikke til ekstern kommunikation og markedsføring.
- Fulde livscyklusvurderinger med tredjepartsverificering, der kan anvendes til dokumentation og markedsføring. Kan også udarbejdes som EPD (Environmental Product Declaration).
- Komparativ livscyklusvurdering, der kan anvendes til produktsammenligninger og markedsføring herom.
Vi kan i fællesskab med jer beslutte hvilken tilgang, der passer ift. jeres egne interne behov og eventuelle efterspørgsler fra jeres kunder om data for specifikke produkters klimaaftryk.
Klimaregnskaber
I dag oplever virksomheder flere og større krav til reduktion og dokumentation af klimapåvirkninger fra deres processer. Klimaregnskaber repræsenterer en opgørelse af udledning af drivhusgasser. Vores team har solid erfaring med at opgøre udledning af drivhusgasser fra både den private og offentlige sektor.
I NIRAS anvender vi internationale anerkendte standarder, som f.eks. Greenhouse Gas (GHG) Protocol scope 1, 2 og 3, dvs. at vi kan analysere både direkte og indirekte klimapåvirkninger. Og kan hjælpe virksomheder med at identificere de virksomhedsaktiviteter/forbrug af services og produkter, der giver anledning til de største klimapåvirkninger.
Der findes en række værktøjer, der kan hjælpe danske virksomheder med at beregne deres klimaaftryk. NIRAS har bl.a. stået for at opdatere Erhvervsstyrelsens beregningsværktøj, så det nu også kan regne på indirekte CO2-udledninger.
SDG-strategiarbejde
Mange virksomheder, organisationer og offentlige institutioner ønsker at prioritere bæredygtige løsninger, skabe et bæredygtigt projekt og arbejde med FN’s verdensmål. Det er dog også en kendsgerning, at det kan være en udfordring at omsætte ønsket til konkret handling.
NIRAS har udviklet og afprøvet forskellige værktøjer, der kan understøtte det vigtige arbejde og gøre bæredygtighed målbar i alle tænkelige projekter inden for kommuner, regioner, industri, sundhedssektor, forsyning, transport og byggeri.
I NIRAS anvender vi disse værktøjer aktivt i vores samarbejde med kunder, da det er vores tilgang til at gøre verdensmålene forståelige og lette at implementere i en lokal kontekst.
Cirkulær Økonomi og udvikling af grønne forretningsmodeller
Vi hjælper vores kunder med at afdække potentialer for at udvikle cirkulærer forretningsmodeller langs hele værdikæden. Vi screener idéer og forbedringspotentieller inden for ledelse og administration af virksomheden ved brug af modeller og værktøj, f.eks. cirkulærøkonomi, business model canvas, m.fl.
Derudover tilbyder vi støtte til at implementere kortlagte potentialer og ekstern kommunikation om kundernes succeshistorier.
NIRAS er en godkendt GCO-rådgiver (Grøn Cirkulær Omstilling). Igennem en lang række GCO-støttede projekter har vi opbygget en bred og dybdegående erfaring med at hjælpe danske virksomheder til at udvikle deres forretning i en mere cirkulær retning.
Download pjece om, hvordan vi hjælper med den grønne omstilling.
I pjecen kan du se hvordan vi gør bæredygtighed til en målbar faktor i dine projekter og hjælper med at omsætte ønsker om
grøn omstilling til konkrete handlinger.