Projekt

Mere præcise CO2-beregninger til de danske virksomheder

CO2 Beregner Colourbox

Nu kan Virksomhedsguiden.dk tilbyde de danske virksomheder et endnu bedre værktøj til beregning af virksomheders klimafodaftryk. NIRAS har stået for at opdatere Erhvervsstyrelsens beregningsværktøj, så det nu også kan regne på indirekte CO2-udledninger.

15. oktober, 2020
  • SDG: #13
  • Sektor: Energi
  • Lande: Danmark

På hjemmesiden Virksomhedsguiden.dk har Erhvervsstyrelsen i oktober 2020 frigivet en ny version af deres populære CO2-beregner, som giver danske virksomheder overblik over deres klimabelastning og vejledende beregning af udledte drivhusgasser.

I mere end ti år har Virksomhedsguiden.dk stillet dette værktøj til rådighed for virksomhederne. I 2020 var der derfor opstået et behov for at opdatere motoren i værktøjet, som kan levere et grundlag for virksomhedens årlige klimaregnskab og kan estimere effekter af forskellige CO2-reducerende tiltag.

Udover at værktøjet generelt skal være tidssvarende og møde virksomhedernes behov, handlede opdateringen især om også at kunne tilbyde brugerne indsigt i indirekte CO2-udledninger fra fx leverandører og slutkunders aktiviteter (det såkaldte scope 3). Det kan værktøjet nu.

Scope 1, 2 & 3

  • Scope 1: Den direkte CO2-udledning fra kilder, som din virksomhed kontrollerer. Fx fra produktionsprocesser, opvarmning af virksomhedens bygninger og fra virksomhedens egne transportmidler
  • Scope 2: Den indirekte CO2-udledning fra indkøbt energi. Fx i form af strøm eller fjernvarme til drift af din virksomheds aktiviteter
  • Scope 3: Den indirekte CO2-udledning fra din virksomheds leverandører eller slutkunder. Fx materialer eller råstoffer, som leverandører forarbejder, eller dine slutkunders CO2-udledning ved brug og bortskaffelse af din virksomheds produkt

Værdifuldt værktøj til mange virksomheder

CO2-beregneren kan bruges af mange forskellige virksomheder – både dem der lige er startet med at udarbejde klimaregnskaber, og dem der er kommet lidt længere.

Værktøjet er opbygget, så det er let at komme i gang med arbejdet, men er også anvendelig for danske virksomheder, når det gælder om at skabe et overblik, der kan bruges ifm. virksomhedernes årlige CSR-rapportering over for kunder og investorer.

NIRAS har løst opgaven ved at trække på mange forskellige fagområder i organisationen. Det gælder vores specialister inden for miljø- og klimafodaftryk, vores it-udviklere, der har erfaring i udviklingen digitale værktøjer, samt vores antropologer med forstand på brugerinddragelse.

Desuden har en lang række virksomheder fra mange forskellige sektorer, Energistyrelsen, forskellige brancheorganisationer og samarbejdspartnere fra DTU bidraget med input til at udvikle beregneren.

Gå til CO2-beregneren her. Læs mere om værktøjet i denne vejledning.

Vores fokus har været at skabe et værktøj, der kan bruges af virksomheder med en række forskellige behov. Det handler om at imødekomme de ønsker og krav, virksomhederne har, og værktøjet skal samtidig være anvendeligt og værdiskabende i virksomhedernes hverdag.

Lars-Christian Sørensen, chefkonsulent og projektleder på opgaven

Vil du vide mere?

Lars-Christian Sørensen

Lars-Christian Sørensen

Chefkonsulent

Allerød, Denmark

+45 4810 4554

Camilla K. Damgaard

Camilla K. Damgaard

Afdelingschef

Allerød, Denmark

+45 2055 0675

Se også: