Snart skyder digitale tvillinger op i Aalborg

Sara Bugge Ploug, markeds- og ekspertisechef i NIRAS, afholder workshop.

Sara Bugge Ploug, markeds- og ekspertisechef i NIRAS, afholder workshop.

Hvor går grænsen mellem det virtuelle og det virkelige? Hos Aalborg Forsyning vil man tage den virtuelle verden i anvendelse for at blive klogere på virkeligheden.

 

 

”Én ting er at forklare, hvad en digital tvilling er, og hvordan den bruges. Noget andet er at forstå, hvordan jeg kan bruge den i min hverdag."

Sara Bugge Ploug, markeds- og ekspertisechef i NIRAS.

12. marts, 2024

Dataguruer har i årevis plæderet for at bygge digitale tvillinger af alt fra store anlæg til komplicerede processer, men som forsyningsvirksomhed, stod det for Aalborg Forsyning ikke krystalklart, hvor værdien var størst, og hvornår det giver mest værdi at kigge ind i den virtuelle verden, for på den måde at understøtte og optimere virkelige anlæg og processer. Svaret kom de selv med på en workshop i efteråret 2023, hvor NIRAS udfordrede forsyningens medarbejdere til at drømme stort og se ind i den digitale fremtid.

Workshoppen er en del af en struktureret proces, som NIRAS har bygget op med udgangspunkt i en tværfaglig tilgang, der kobler digitale kompetencer med vandfaglig ekspertise. Markeds- og ekspertisechef Sara Bugge Ploug var procesleder på dagen, og for hende var det tydeligt, at den største gevinst lå i, at medarbejderne hos Aalborg Forsyning kunne se den digitale tvilling give værdi i deres egen hverdag.

”Én ting er at forklare, hvad en digital tvilling er, og hvordan den bruges, noget andet er at forstå, hvordan jeg kan bruge den i min hverdag,” fortæller Sara. ”Det var det, vi satte fokus på, på workshoppen, hvor vi via en række temakort fik italesat de forskellige dilemmaer og tvivlsspørgsmål man, som medarbejder, kan sidde med i hverdagen.”

”Det er en del af vores strategi at drive en sund forretning ved at udvikle produkter og processer med effektivitet og forsyningssikkerhed i fokus. Gennem anvendelse af digitale tvillinger minimerer vi såvel udgifter som risiko ved nye tiltag.”

Morten Steen Sørensen, planlægningschef hos Aalborg Forsyning.

Flere og flere får digitale tvillinger

  • En digital tvilling er en digital repræsentation af en fysisk enhed, en proces eller et system, der gør det muligt at forstå, teste og eftervise ydeevnen.
  • Med en digital tvilling tager man beslutninger på et oplyst grundlag.
  • Ofte er den digitale tvilling en repræsentation af et bygværk med de komponenter, systemer og processer, der indgår i dette.
  • Den digitale tvilling kan bruge realtids eller historiske data fra sensorer i bygværket og algoritmer til at simulere og visualisere bygværket og dets funktion.
  • Med en digital tvilling kan man analysere og forudsige, hvordan bygværket og dets komponenter vil opføre sig, og hvilken ydeevne, det vil have under forskellige forhold.

Kort som dialogværktøj

Netop temakortene var noget af det, som viste sig at give den allerbedste forståelse. Hvert temakort indeholder en afløbsteknisk udfordring, som fx vand på terræn eller svovlbrinte i afløbssystemet, eller en kendt afløbsteknisk løsning, som fx et overløbsbygværk eller et regnvandsbassin. Med kortene i hånden fik deltagerne noget konkret at koble til en digital tvilling. De kunne på den måde komme med ideer til, hvad de gerne ville undersøge med en digital tvilling før en endelig implementering i et fysisk anlæg eller bygværk.

Styrken ved digitale tvillinger er netop muligheden for at simulere forskellige scenarier med udgangspunkt i aktuelle målinger eller realtidsdata. De kan vise os fremtiden i et risikofrit set up, hvor vi kan afprøve de løsninger, vi tror på, måle dem op i mod hinanden, og sætte det i gang, som virker bedst. Det kan eksempelvis være i forbindelse med en driftstilpasning, hvor man med en digital tvilling af en afgrænset del af afløbssystemet, som er under pres, kan simulere ændrede tilløbsforhold, nyt pumpeværk etc. Dette set up giver optimale forhold for at finde frem til den bedste løsning inden den realiseres.

Perspektiverne er store

Der er store gevinster ved at skabe digitale tvillinger af fysiske installationer. Ved at udbygge brugen af sensorer og udnytte muligheden for at koble flere digitale tvillinger sammen via fx linked data samt anvende AI til at behandle data, er mulighederne nærmest uendelige. Thomas Lundsgaard, der er ekspertisechef og BIM-ansvarlig i NIRAS, fremhæver dette, og han er ikke i tvivl om, at vi kun har set toppen af isbjerget.

”Ultimativt kan vi jo skabe en 1:1 forbindelse mellem den digitale model og virkeligheden og på den måde simulere hele vandkredsløbet. Det giver os helt nye metoder til at forudsige, hvornår en pumpe skal skiftes eller kapaciteten øges, og fordi AI forbedrer databehandlingen, kan vi pludselig se sammenhænge vidt forskellige steder i systemet, også selvom der går flere dage mellem hændelserne. Jeg tror, det vil give os en helt ny forståelse for, hvordan de forskellige dele påvirker hinanden, og hvordan vi kan optimere dem.”

Man kan med andre ord sige, at NIRAS’ koncept for anvendelse af digitale tvillinger i forsyningssektoren skaber rammerne for at tage de digitale fugle ned fra taget og konvertere dem til håndgribelige, digitale løsninger.

Vil du vide mere?

Sara Bugge Ploug

Sara Bugge Ploug

Ekspertise og Markedschef

Aalborg, Denmark

+45 6039 4184

Thomas Lundsgaard

Thomas Lundsgaard

Ekspertisechef, BIM-ansvarlig for Infrastuktur

Allerød, Denmark

+45 6039 4421

Se også: