Projekt
Nykredit og AP Pension får robust kontorfællesskab i København
Flot morgenblik med spejling i havnen. Hovedsædet ligger på Holm 8 nord for Trælastholmen i Københavns Nordhavn.
Projekt
Flot morgenblik med spejling i havnen. Hovedsædet ligger på Holm 8 nord for Trælastholmen i Københavns Nordhavn.
57.000 kvadratmeter erhvervsbyggeri skyder op på Svanemølleholm i Københavns Nordhavn. De mange kvadratmeter, der også har en 17.000 kvadratmeter p-kælder, fordeler sig på to ejendomme og skal fungere som hovedsæde for henholdsvis Nykredit og AP Pension.
Bygherren er AP Pension, som bliver ejer af både sit eget og Nykredits domicil på grunden. PLH har sammen med NIRAS projekteret det store kontorkompleks, og MT Højgaard er valgt som totalentreprenør efter udbud på baggrund af projektforslag.
”Det er en stor anerkendelse af NIRAS, at vi får lov til at medvirke til at udvikle det store område og byggeriet, der er placeret i hjertet af København,” siger koncerndirektør for Byggeri i NIRAS Mads Søndergaard.
Der er tale om skræddersyede og fremtidssikrede hovedsæder til Nykredit og AP Pension, der lever op til ønskerne om et fleksibelt, aktivitetsbaseret arbejdspladskoncept. Det bliver samtidig bygninger, der med mange udadvendte funktioner åbner sig op mod byen og inviterer til nye fællesskaber.
”Vi lægger op til et spændende naboskab mellem Nykredit og AP Pension, som vil resultere i socialt bæredygtige synergieffekter. Svanemølleholm er en ny måde at tænke arbejdspladser på, hvor tilhørsforholdet til samfundet er båret af en stærk social ansvarlighed, som bliver et vigtigt parameter i fremtidige kontorbyggerier,” siger Lars Toksvig, partner i PLH Arkitekter.
Derfor har AP Pension ambitioner om at bygge bæredygtige domiciler med certificering inden for både arkitektur og byggeri i form af en DGNB-Diamant og -Guld-certificering koblet med Den Frivillige Bæredygtighedsklasse, der f.eks. stiller krav til entreprenøren i forhold til at håndtere byggeaffald.
Ekspertisechef for mere bæredygtigt byggeri i NIRAS Peter Noyé fremhæver projektet, fordi bygherren AP Pension hurtigt bestemte sig for certificeringer. Arkitekt og rådgiver kan på den måde tage højde for kravene allerede i de tidlige projekteringsfaser.
”Vi samarbejder hele vejen rundt om projektet. I forhold til f.eks. særlige indeklimaudfordringer omkring storrumskontorer og mødefaciliteter regner vi som rådgiver på, hvad det kræver af installationerne for at sikre de skrappe indeklimakrav, uden at det går ud over arkitektens visioner for byggeriet,” siger Peter Noyé.
Bæredygtighedseksperten fremhæver også, at det bliver et dejligt robust byggeri.
”Jeg kan godt lide, at det er endt med en muret facade fremfor et lettere materiale. Jeg forventer, at byggeriet står der om 100 år, også selvom det er placeret tæt på vandet, fordi man har valgt robuste løsninger,” siger Peter Noyé.
Den 15. maj 2021 begyndte MT Højgaard Danmark byggeriet af to kontordomiciler på 57.000 kvadratmeter på Svanemølleholm. Der har imidlertid siden medio 2020 været byggeaktivitet på den 20.000 kvadratmeter store grund, idet der er etableret byggegrube og pælefunderet for at kunne sikre indflytning i 2023.
Nykredits domicil bliver på 25.000 m2 og skal indeholde 1650 arbejdspladser, mens kontorfællesskabet er planlagt til 16.000 m2 og AP Pensions hovedsæde er planlagt til 9.000 m2.
Forventningen er, at Nykredits domicil afleveres ved udgangen af andet kvartal i 2023 og AP Pensions i sidste kvartal i 2023.
For at opnå en DGNB-certificering skal et byggeri eller byområde evalueres ud fra en række kriterier inden for de fem hovedområder i DGNB; miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet. På baggrund af denne evaluering tildeles projektet en sølv-, guld- eller platincertificering.
DGNB Diamant-certificering for arkitektur og funktionalitet kræver, at der også indtænkes bymiljø og interaktion med det lokale område.
Bolig- og Planstyrelsen lancerede i 2020 en ny frivillig bæredygtighedsklasse, der skal hjælpe byggebranchen med at opbygge erfaringer med bæredygtigt byggeri – for at sikre en grøn omstilling af byggeriet. Det er målet, at brug af den frivillige bæredygtighedsklasse bliver obligatorisk i bygningsreglementet i 2023.