Indsigt

Sådan kan en biodiversitetsstrategi føre mod et projekts DGNB-certificering

Illustration: AART Architects

Illustration: AART Architects

Anna Kjærgaard Sørensen

Anna Kjærgaard Sørensen

Konsulent

I forbindelse med projekteringen af Grundfos’ nye hovedkontor i Bjerringbro har NIRAS udarbejdet en biodiversitetsstrategi, der skal føre mod en platin DGNB-certificering af bygningen. Strategien fokuserer på levesteder og spredningskorridorer for hjemmehørende dyr og planter.

28. februar, 2024

Hos Grundfos ønsker man at bygge sit nye hovedkvarter i Bjerringbro med bæredygtighed for øje, så bygningen kan få den ypperste platin-certificering fra DGNB. Før det kan blive en realitet, skal der kunne dokumenteres en række bæredygtighedshensyn i en holistisk tankegang. Ét af disse krav er natur og biodiversitet, og derfor har NIRAS udført en biodiversitetsstrategi.

Første trin er en kortlægning af eksisterende naturværdier på arealet før projektet etableres, en såkaldt ”baseline” kortlægning, som det kræves i den nyeste DGNB manual fra 2023. Kortlægningen skal sikre mulighed for, at hensyn til eksisterende naturværdier kan inddrages i planlægningen af det nye byggeprojekt og omfattede renoveringer, selvom projektet certificeres efter 2020 manualen. Den naturligfaglige del af DGNB-certificeringen udføres desuden af en naturekspert med erfaring i DGNB-certificering.  

De eksisterende naturværdier blev kortlagt ved en besigtigelse i august 2023, hvor projektområdet inden projektet henligger som braklagt areal med årlig slåning, så arealet holdes lysåbnet.

Ved besigtigelsen blev der udført registreringer af planter (urter, buske og træer) inden for projektområdet. Udover det blev bilag IV-arter, fredede arter samt naturbeskyttede områder i nærområdet også kortlagt.

Grundfos Besigtigelse
En biodiversitetsstrategi er et essentielt skridt mod en DGNB-certificering

Hjemmehørende plantearter og frøblandinger er fødegrundlag for insekter

Næste trin er den såkaldte biodiversitetsstrategi. Den giver en udførlig beskrivelse af, hvordan natur og biodiversitet ønskes bevaret, etableret og styrket i forbindelse med projektets etablering, og tager udgangspunkt i naturkortlægningen.

Gennem projektet ønskes det at sikre, at større dele af arealet bliver udlagt til friareal. De fremtidige friarealer indeholder forskellige strukturer, der fremmer natur og biodiversitet.  

Først og fremmest anbefales det at bevare den eksisterende beplantning af ældre egetræer på projektgrunden. Det er vigtigt at fokusere på at bevare mange store træer, da man således bevarer eksisterende levesteder og heterogenitet i området. De eksisterende træer bidrager til, at flere arter kan indfinde sig i andre dele af projektområdet hurtigt. 

 I biodiversitetsstrategien lægges der vægt på, at man i projektet anvender hjemmehørende plantearter, da disse generelt giver levesteder og fødegrundlag for flere insekter.

Derudover er der i strategien foreslået frøblandinger til udsåning, som er nøje tilpasset projektområdet: Der foreslås én frøblanding til tørre og lysåbnearealer og én til skovrejsningsområderne inden for projektområdet. Frøblandingerne er sammensat på baggrund af jordbundstypen samt de registrerede arter fra besigtigelsen.

Blandingerne sikrer en lang blomstringsperiode, som vil udgøre fødegrundlag gennem hele sæsonen til de insekter, der lever af blomsternes nektar. De første arter starter deres blomstring i marts, mens de seneste arter vil blomstre frem til oktober.

Efter udsåning af frøblandinger, må det forventes, at der over en årrække sker en naturlig tilpasning og ændring i artssammensætningen. Nye arter vil indvandre, mens nogle af de udsåede arter også kan forsvinde igen.  

- Hensyn til natur og biodiversitet bør altid inddrages i en byggeproces, hvor man ønsker at skabe sammenspil og synergi mellem ejendomsudvikling, miljø og natur.   

Illustration: AART Architects.
Illustration: AART Architects.

Biodiversitet og natur bør altid inddrages i byggeprocesser

Endelig fremgår det af strategien, hvordan invasive arter i området kan bekæmpes. Målet er at forhindre, at disse arter overtager og udkonkurrerer mere følsomme hjemmehørende arter, som ellers kan have gunstige levevilkår på arealet. I forbindelse med certificeringen er der udarbejdet en handlingsplan for bekæmpelsen af disse invasive arter.

Biodiversitetsstrategiens ultimative mål er at styrke biodiversiteten på projektområdet. Ved at stræbe efter målene og gøre brug af metoderne i strategien, kan der skabes plads og grundlag for mange forskellige plante- og dyrearter i området.

En biodiversitetsstrategi kan udarbejdes for mange forskellige typer af projekter. Hensynet til natur og biodiversitet bør altid inddrages i en byggeproces, hvor man ønsker at skabe sammenspil og synergi mellem ejendomsudvikling, miljø og natur.    

Vil du vide mere?

Anna Kjærgaard Sørensen

Anna Kjærgaard Sørensen

Konsulent

Aarhus, Denmark

+45 5339 7125

Martin Hesselsøe

Martin Hesselsøe

Markedschef (Natur & Biodiversitet)

Aalborg, Denmark

+45 4097 9503

Se også: