Indsigt
Hvad stiller en virksomhed op, når den opdager, at produktionen af et nyt produkt skaber store mængder affald? Og hvordan kan de store mængder affald forvandles til nye materialer? I NIRAS har vi eksperter, der dagligt beskæftiger sig med netop det.
Det er i dag et lovkrav, at virksomheder og erhverv sorterer deres genanvendelige affald i minimum 10 fraktioner, og opmærksomheden på miljøeffekterne af affald er voksende. Derfor er der i stigende grad brug for både affaldskendskab, nye logistiske løsninger og overblik over produktionskæden.
"Affaldshåndtering er en kæmpe opgave i produktionsindustrien, fordi man er nødt til at se på hele produktionskæden," forklarer Lena Holm Christiansen, seniorkonsulent i NIRAS' afdeling for bæredygtighed, ressourcer & cirkulær økonomi. Hun arbejder til dagligt som fagekspert på flere projekter inden for affaldshåndtering.
Heldigvis oplever hun, at interessen for hendes faglighed er stigende hos virksomhederne:
"Lige nu arbejder vi eksempelvis med en Life-Science virksomhed, der har en ambition om at reducere miljøeffekten fra affald. Det betyder, at de både er interesserede i at forebygge affald og forbedre sortering og genanvendelse af det affald, der ikke kan undgås," forklarer hun.
De 10 affaldsfraktioner
- Madaffald
- Restaffald
- Glas
- Papir
- Pap
- Mad- & drikkekartoner
- Plast
- Metal
- Tekstilaffald
- Farligt affald
At skabe overblik over affaldet
Det hele starter med en såkaldt affaldskortlægning. Her skal analyser vise, hvor meget affald og af hvilken type, produktionen skaber. Samtidig undersøges det, hvor i produktionen affaldet genereres, og hvilke fraktioner der med fordel kan sorteres og genanvendes.
Kortlægningen er også et vigtigt led i at undersøge, hvordan virksomheden bedst muligt mindsker affaldsmængden:
"Virksomhederne har som regel fine data for deres nuværende affaldshåndtering. Desværre bliver mængderne tit blandet sammen, så eksempelvis hård plast blandes på tværs af produktionen - og så mister man overblikket over, hvor de største mængder affald opstår," forklarer Lena.
Dette betyder også, at virksomhederne i mange tilfælde får blandet forskellige plasttyper sammen og dermed reducerer muligheden for at opnå høj kvalitet i de genanvendte materialer. Det betyder, at afsætningen af det blandede materiale giver omkostninger for virksomheden - omkostninger der ifølge Lena ofte kan reduceres eller vendes til indtægter:
"Hvis man i stedet sorterer plastaffaldet i rene fraktioner, vil man ofte kunne få betaling for sit restprodukt og altså spare penge. Alt sammen fordi man har fået overblik over sin produktion," fortæller hun.
Det handler altså om at supplere virksomhedens eksisterende data, så der skabes et mere operationelt overblik over affaldsmængden. Det giver nemlig virksomheden mulighed for selv at forstå deres produktionskæde og se, hvor man med fordel kan sætte ind med ændringer af produkter, produktionsmetoder eller affaldssortering.
"Vi udarbejder ofte en datamodel, som virksomheden selv kan arbejde videre med. Dermed får virksomheden mulighed for at opstille scenarier og analysere konsekvenserne af mulige ændringer," forklarer Lena videre.
Den øgede indsigt i affaldsdata giver også virksomhederne mulighed for at afsætte nogle fraktioner direkte til genanvendelsesvirksomheder, hvilket både kan give øget sporbarhed og bedre økonomi.
Affaldskortlægning:
- Kortlægning af produktions-affald
- Overblik over muligheder for at forebygge affald
- Overblik over sorteringsmuligheder
- Mulighed for at tjene penge på fraktionerne
- Mulighed for at projektere efter logistiske behov
- Mere bæredygtig produktionskæde
- Mulighed for symbioser med andre virksomheder
- Mulighed for at mindske Co2 udledning
Logistiske løsninger
En bæredygtig affaldshåndtering kræver, at der inkorporeres et stort og gennemtænkt logistisk arbejde. Det betyder, at Lena til dagligt arbejder tæt sammen med seniorkonsulent i supply chain og logistik hos NIRAS, Martin Rode.
"Det er klart, at jo flere fraktioner affaldet bliver sorteret i, jo større bliver den logistiske opgave med at håndtere det," forklarer Martin indledende.
Ifølge Martin bør affaldshåndtering derfor også være en stor del af projekteringen af nye produktionsbyggerier: "Affaldshåndtering skal tænkes ind i et produktionsbyggeri på lige fod med varemodtagelse og lager," mener han.
Det handler nemlig både om materialespild, der går ud over virksomhedens økonomi, ligesom det selvfølgelig handler om at mindske miljøaftryk.
"Det er helt afgørende, at der bliver udtænkt løsninger for, hvordan virksomheden kan transportere, opbevare og afsætte deres affald," fortæller han og fortsætter:
"Hvis ikke der er gennemtænkte, logistiske løsninger med i ligningen, så strander de gode intentioner jo bare, fordi det eksempelvis ikke er muligt at håndtere et større antal fraktioner."
Ifølge Martin er der i øvrigt interessante muligheder for at spare på spildprodukterne i selve de logistiske løsninger:
"Det kan være helt små ting, som at gøre op med forestillingen om, at man skal pakke affaldet ind i plastik for at transportere det væk - på den måde producerer man jo bare mere affald," forklarer han.
Industrielle symbioser
Chefkonsulent Henning Jørgensen, der som Lena er ansat i NIRAS' afdeling for bæredygtighed, ressourcer & cirkulær økonomi tilføjer: "Oveni den gevinst man kan opnå ved at skabe overblik og strukturere sin affaldshåndtering i det interne flow, kommer så betragtningen om, at affald fra én industri kan være ressourcen for en anden." Med den viden NIRAS besidder, kan vi rådgive om alle aspekter af affaldshåndteringen, uanset om der er tale om husholdningsaffald eller procesaffald fra produktionsindustrien - eller noget andet derimellem.
Herfra kommer muligheden for rådgivning omkring mulige industrielle symbioser. Igennem analyser af behov og strømme - råvarer og affald - kan vi identificere potentielle symbioser og samarbejdspartnere i andre brancher - forudsætningen for et partnerskab - og vi kan hjælpe med at etablere, udvikle og implementere et sådan partnerskab. Det er en god investering for din virksomhed og for miljøet. Og det er mere end bare snak - NIRAS har rådgivet mere end 200 virksomheder om industrielle symbioser.
Sagt kort:
Lena, Hennings og Martins tværfaglige samarbejde styrker dermed løsningerne for virksomheders affaldshåndtering, der både bliver mere bæredygtige og helstøbte - og ikke mindst væsentligt: Løsningerne udarbejdes altid i tæt samarbejde med virksomheden selv, og rådgivningen strækker sig ofte ud til flere kollegaer og fagligheder internt i NIRAS.
“Affaldshåndtering skal tænkes ind i et produktionsbyggeri på lige fod med varemodtagelse og lager”
Martin Rode