Projekt

Damhusledningen sætter ny standard for løsninger til spildevand

Damhusledningen kan transportere 15.000 liter vand i sekundet, og det gør den til en effektiv løsning, når skybruddet rammer.

Damhusledningen kan transportere 15.000 liter vand i sekundet, og det gør den til en effektiv løsning, når skybruddet rammer.

Danmarks længste spildevandsbassin er blevet indviet. Damhusledningen vil fremover sikre et bedre vandmiljø i Damhusåen og gøre hele området langs Vigerslevparken mindre udsat i forhold til oversvømmelser.

15. juni, 2017
  • SDG: #6, #13, #14, #15, #17
  • Sektor: Vand, Infrastruktur
  • Lande: Danmark
  • Klient: HOFOR A/S
  • Tid: 2011 - 2017

”Vi gi’r regnen et brusebad”, lød det rungende i den underjordiske pumpestation, da bygherren HOFOR, entreprenøren Østergaard-Aarsleff og rådgiveren NIRAS sang Bamse og Kyllings ”regnsang” til indvielsen af det store prestigeprojekt.

Danmarks længste spildevandsbassin – en tunnel med plads til 29.000 kubikmeter – vil fremover forbedre vandmiljøet i Damhusåen og reducere risikoen for oversvømmelser i området omkring Vigerslevparken i København. Fællessangen, som foregik tre etager under jorden, blev kort efter erstattet med ørepropper og lyden fra de pumper, som for første gang skulle tændes.

”Jeg har været med i det her projekt siden 2011 og indtil i dag, hvor vi indvier bassinet. Det har været en lang proces og det længste projekt, som jeg nogensinde har været med til. Det er derfor meget overvældende og en lettelse at stå her i dag, hvor vi kan tage det i brug inden skybrudssæsonen 2017,” siger projektleder i NIRAS Henrik Jensen.

Stor tunnel

  • Længde 3,4 km
  • Diameter: 3 meter
  • Kan rumme 29.000 kubikmeter vand
  • Byggeperiode 2013 – 2017
  • Bygherre: HOFOR A/S
  • Rådgiver: NIRAS A/S
  • Entreprenør: Østergaard-Aarsleff JV I/S

Se video fra indvielsen

Opbevaring af 29.000 kubikmeter vand

Efter pumperne var startet, løb det første vand ind i det store bassin, som fremover skal sikre Damhusåen imod oversvømmelser og forurenet kloakvand. Det var en stolt Henrik Jensen, som kiggede ned i det dybe bassin, da vandet strømmede ind. Han fremhæver det monumentale ved det store prestigeprojekt ved at sætte en tyk streg under den kæmpe, tværgående indsats, som medarbejdere fra NIRAS har ydet.

”Det har været en proces, hvor jeg har lært en masse mennesker at kende, som er fagligt dygtige på hvert deres område. Jeg har også lært NIRAS endnu bedre at kende – forstået på den måde, at jeg stort set har samarbejdet med samtlige faggrupper i organisationen. Jeg tror, at der har været mellem 100-150 mennesker involveret fra NIRAS i det her projekt, så det er rigtig mange,” siger han.

Bassinet er etableret som en 3,4 kilometer lang tunnel under Vigerslevparken i Valby. Her kan overskydende kloak- og regnvand løbe til, når kraftige skybrud rammer, kloakkerne bliver fyldte, og åen er ved at gå over sine bredder. Bassinet fungerer som opsamlingssted for vandmængderne, indtil der igen er ledig kapacitet i rensningsanlæg og kloakker. Så sender den underjordiske pumpestation vandet op i rensningsanlægget og tilbage i vandets cyklus.

Ved dette kig ned i spildevandsbassinet er pumperne netop tændt. Foto: HOFOR.
Ved dette kig ned i spildevandsbassinet er pumperne netop tændt. Foto: HOFOR.

Projektet sætter en ny standard

Damhusledningen kan transportere 15.000 liter vand i sekundet, og det gør den til en effektiv løsning, når skybruddet rammer. Hele projektet har kostet 550 millioner kroner at realisere, og det var ligeledes en stolt adm. direktør for NIRAS, Carsten Toft Boesen, som holdt tale under indvielsen.

”Det er en rigtig stor dag, hvor vi indvier et symbol på noget af det, som vi går og siger ved festlige lejligheder, at vi vil og kan i forsyningsbranchen. Her har vi fået et innovativt projekt, som vil være med til at sætte en standard for, hvordan disse projekter fremover bliver løst,” sagde han.

Et kig indenfor i en af landets største pumpestationer, som er konstrueret i forbindelse med Damhusledningen. Foto: HOFOR.
Et kig indenfor i en af landets største pumpestationer, som er konstrueret i forbindelse med Damhusledningen. Foto: HOFOR.

Et tæt samarbejde

Men tunnelering over en strækning på 3,4 km under København samt konstruktion af en af landets største pumpestationer lader sig ganske enkelt ikke gøre uden udfordringer.

”Vi har bestemt været udfordret undervejs – både teknisk, personligt og økonomisk. Men jeg er imponeret over, hvordan det er lykkedes de involverede partnere altid at løse udfordringerne konstruktivt i et tæt og åbent samarbejde – og altid med projektet i centrum,” siger forretningschef i NIRAS og medlem af styregruppen for Damhusledningen, Jens Brandt Bering.

Bassinet bliver det 13. i København, som HOFOR opfører, og det er planen, at det forbedrede vandmiljø skal bane vejen for, at Valbyparken får et badested for byens borgere.

Vil du vide mere?

Henrik Jensen

Henrik Jensen

Seniorprojektleder

Allerød, Denmark

+45 4810 4235

Jens Brandt Bering

Jens Brandt Bering

Koncerndirektør

Allerød, Denmark

+45 2141 8303

Se også: