Visualization of coming youth residences in Aarhus, Denmark
”Det Favnende Studiehus” – 131 ungdoms- og familieboliger på Katrinebjerg i Aarhus, herunder til Ph.d.-studerende og postdocs. Visualisering: Arkitektfirmaet ADEPT.
Nyhed

Studiehus i Aarhus skal have guld i bæredygtighed

Som ingeniørrådgiver på 131 energirigtige familie- og studieboliger skal NIRAS fra første færd have fokus på materialer, levetid, energi, indeklima, nedtagning og genanvendelse. Beboerne kan se frem til et grønt liv gødet med fællesskab.

06. nov 2017

NIRAS kan med 131 boliger og tilhørende P-kælder på Katrinebjerg i Aarhus tilføje endnu en opgave til listen over projekter med totalentreprenør Dansk Boligbyg.

Ungdomsboliger blandes med familieboliger til ph.d.-studerende og postdocs, og projektet bliver bæredygtigt med boliger til både studerende og forskere i det aarhusianske forskermiljø under betegnelsen ’Det Favnende Studiehus’.

Studiehuset tæller fire boligklynger, der indpasser sig både i det nuværende og fremtidige byrum med et stort gårdrum, der er en væsentlig del af projektet.

En bygning med højest mulige standarder

Bæredygtighed, energioptimering og grønt liv bliver sammen med fællesskab et gennemgående træk i byggeriet, som viser, hvordan man bygger tæt og grønt på samme tid. Bygningen vil sætte højest mulige standarder for energi- og miljømæssig bæredygtighed. Og målet for bygherren Boligkontoret Aarhus er, at byggeriet opnår DGNB-guldcertificering samtidig med, at der indarbejdes innovative løsninger.

NIRAS er rådgiver på alle ingeniørdiscipliner – herunder DGNB-certificeringen – og har tidligere i samarbejde med Dansk Boligbyg bl.a. projekteret boliger i Hjortshøj og Kanalhusene på Aarhus Havn – samt de præmierede boligprojekter ’Havnehusene’ ligeledes på Aarhus Havn og Plejecentret i Vonsild.

Hele byggeriets livscyklus skal indarbejdes

Når et projekt skal guld-certificeres ifølge DGNB, skal der være fokus på alle valg fra starten, herunder design, materialer, levetid, energi, indeklima, vedligehold, nedtagning og genanvendelse. Hele livscyklussen skal indarbejdes, og selve kvaliteten af det udførte arbejde tæller også. Derfor må der helst ikke være mangler ved afleveringen.

”Alt dette er vi eksperter til at rådgive om i NIRAS, men det bliver en udfordring at gennemføre det uden, at det koster ekstra, idet der er et rammebeløb for offentligt støttet byggeri, vi skal overholde. Vi har gode erfaringer at trække på fra Vonsild-projektet – Danmarks første bæredygtige plejehjem – som er DGNB-certificeret,” siger projektchef i NIRAS Niels Bunk Jespersen.

En erfaring er bl.a., at det gælder om som udgangspunktet at skabe et bæredygtigheds-mindset hos alle involverede parter i byggeriet.

Guldcertificering sætter trend

”Det handler om at tænke holistisk. For eksempel gælder det om at vælge sunde byggematerialer, der ikke udleder miljøfaglige gasser, er lette at rengøre og som er billige. Netop økonomi er en af grundstenene i et bæredygtigt byggeri iht. DGNB-standarden,” siger bæredygtighedskonsulent i NIRAS Mikkel Lyng Hylding.

Især på facaderne henter man en del gode bæredygtighedspoints med slyngplanter, trælameller og teglspåner.

Vi kan mærke en trend inden for fremtidige projekter, som kunderne ønsker at få DGNB-certificeret, og projektet er endnu en god reference på den konto,” siger Niels Bunk Jespersen.

Læs mere: Danmarks første bæredygtige plejehjem, Vonsild Have Kvarteret, Kolding Kommune

Job i Aarhus: Ingeniør Rikke Størup er vild med det digitale byggeri og nye kolleger