Nyhed

NIRAS går i luften - indvier droneflyveplads

NIRAS ser store kommercielle muligheder ved opkøb af førende dansk droneudvikler og -operatør.

26. februar, 2014

Danmarks tredjestørste rådgivende ingeniørvirksomhed, NIRAS, går i luften og vil fremover benytte droner til en række opgaver. NIRAS har netop opkøbt Global Skyview, der som udvikler og operatør er en af de førende aktører inden for droner herhjemme.

Som direkte konsekvens heraf indviede Allerøds borgmester Jørgen Johansen tirsdag NIRAS Aerodrome, der er en kombineret droneflyveplads samt test- og uddannelsescenter for droner og dronepiloter.

NIRAS Aerodrome skal udbygge virksomhedens førerposition inden for brug af ubemandede luftbårne systemer til en lang række opgaver, der harmonerer smukt med, hvad NIRAS i forvejen beskæftiger sig med.

Potentialet er stort, og NIRAS forventer at benytte dronerne til både kortlægningsopgaver og en række ingeniøropgaver som eksempelvis inspektion på bygninger, broer og vindmøller, fortæller direktør Allan J. Christensen, NIRAS:

”Vi ser et meget bredt potentiale i teknologien. Hidtil har dronerne primært været anvendt til fotografering og kortlægning, men vi har planer om at montere en lang række sensorer på de specialbyggede droner, så vi kan tilpasse udstyret til en bred vifte af opgaver,” siger han.

Med opkøbet forventer Allan J. Christensen, at droneteknologien for alvor får sit gennembrud herunder, at danske droner også kan bruges på opgaver for NIRAS’ datterselskaber i Norge og Sverige.

Dronernes nøjagtighed kan vise niveauforskelle på veje og fortov, og på basis af data fra droneflyvninger kan man lave præcise modeller, som viser hvordan vandet vil strømme ved skybrud eller oversvømmelser. Da afvigelserne er ganske få centimeter, kan dronerne på en enkelt flyvning producere data til en højopløst 3D-model af bygninger og landskab.

Andre opgaver kan være måling af gasudslip fra nedlagte lossepladser via varmefølsomme sensorer. Man vil også kunne måle varmetab fra bygninger og dermed sikre den mest lønsomme energioptimering. NIRAS forventer også at kunne benytte dronerne til analyser af invasive plantearter som bjørneklo og japansk pileurt på større arealer.

NIRAS råder i dag over tre helikopterdroner og to fastvingede droner, derudover er to helikopterdroner og endnu en fastvinget drone under udvikling.

Vil du vide mere?

Laurids Rolighed Larsen

Laurids Rolighed Larsen

Projektchef

Allerød, Denmark

+45 2021 5225

Se også