Nyhed
Et nyt kapitel for Copenhagen International School begyndte, da skolen i denne uge slog dørene op til et nyt campus med bæredygtige elementer fra inderst til yderst. De nye rammer skal skole eleverne til en global fremtid med fokus på bæredygtighed.
Parter bag bygningen
- Bygherre: Ejendomsfonden Copenhagen International School (ECIS). ECIS er en erhvervsdrivende og almennyttig fond etableret i 2012, bl.a. med det formål at bygge en ny campus til Copenhagen International School.
- Lejer: Copenhagen International School (CIS).
- Arkitekt: C.F. Møller
- Ingeniør: NIRAS A/S
- Storentreprenører: Per Aarsleff A/S, Eiler Thomsen Alufacader, Konsortiet KT DTEK.
Som institution er Copenhagen International School ikke ny. Men det er det 25.000 kvadratmeter store campus i Københavns Nordhavn, der fremover danner rammen om Danmarks største internationale skole.
”Med den nye bygning får vi plads til at byde flere danske og internationale elever velkommen, og vi får mulighed for at tilbyde topmoderne undervisning tilpasset eleverne og deres alders- og klassetrin,” siger Jennifer Weyburn, rektor på Copenhagen International School.
NIRAS har sammen med arkitektfirmaet C.F. Møller været rådgiver for Ejendomsfonden Copenhagen International School, ECIS, i forbindelse med at projektere og føre tilsyn med skolen, som er blevet opført med storentrepriser.
”Vi ønskede at skabe et bæredygtigt undervisningsflagskib i midten af Københavns Nordhavn – der på inciterende vis sparker liv til alle sider af den nye bydel igennem en transparent og åben base og en facade, der i kraft af sin funktionalitet og æstetik er et innovativt landmark i den nye bydel,” siger Mads Mandrup, arkitekt og partner hos C.F. Møller.
Optimalt indeklima
NIRAS har leveret alle ingeniørydelser inklusiv at koordinere, vurdere og beregne brand-, miljø- og energiforhold samt udfordringen med, at bygningen står på en havnefront i den nye bydel Nordhavnen, som skal udvides og endnu er i sin vorden.
Der har også været fokus på at give bygningen et optimalt indeklima, der er en vigtig forudsætning for, at elevernes indlæring er i top.
”Vi har trukket på rigtig mange af NIRAS’ kernekompetencer for at løse denne spændende opgave. Det har været fantastisk at være med i et projekt af denne kompleksitet og størrelse med store krav til at kunne samarbejde,” siger projektdirektør Andrew Ferguson Dunn fra NIRAS.
Et bæredygtigt og innovativt byggeri til eleverne
Den 25.000 kvadratmeter store skolebygning er bygget helt ned til havnekanten i Københavns Nordhavn på en etableret halvø – omgivet af vand og kommende grønne områder og med kort afstand til den nye metrostation i Nordhavn, som åbner om få år.
Bygningen består af fire tårne, som er stablet asymmetrisk oven på skolens base. De fire tårne er indrettet, så de passer til elevernes alders- og klassetrin. Bygningen bryster sig desuden af faciliteter som tre fuldstørrelses basketballbaner, et teater med plads til 340 tilskuere og tilhørende øvelokaler.
Et andet aspekt ved bygningen er facaden, som består af 12.000 solcellepaneler, der dækker et samlet areal på 6.048 kvadratmeter. Det gør solcelleanlægget til verdens største, som er integreret i et byggeri.
Finansiering af byggeriet
- Den samlede byggesum for det 25.000 kvadratmeter store campus er på over 500 million kr.
- Byggeriet er bl.a. muliggjort ved fondsdonationer på mere end 350 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Novo Nordisk Fonden, VILLUM FONDEN, Dampskibsselskabet NORDEN A/S / D/S Orients Fond, Hempel Fonden og Augustinus Fonden – hvoraf A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal står for en donation på kr. 200 mio og Novo Nordisk Fonden på 100,1 mio. kr. Derudover er der optaget lån til restfinansieringen fra Danske Bank.
Solcellefacaden er udviklet i et system og design, som er en vigtig del af bygningens arkitektur og udtryk.
”I samarbejde med leverandører udviklede vi et panel i grønlige nuancer og i en kvadratisk form, som er monteret som små pailletter med fire graders forskydning på bygningens facader,” siger projektleder Thomas Kudahl Jensen fra NIRAS og fortsætter:
”Det er i dag muligt at designe sådanne systemer med god økonomi. Jeg er overbevist om, at vi i fremtiden vil se endnu flere solcellesystemer integreret på en smart måde i byggeriet.”
Rig på skole-referencer
Med Copenhagen International School manifesterer NIRAS sin position som skole-rådgiver. Referencebogen tæller nye skoler som Skolen i Sydhavnen, Frederiksbjerg Skolen i Aarhus, VIA University College i Aarhus og en skole i den russiske by Irkutsk i Sibirien.
Copenhagen International School Nordhavn
- CIS blev grundlagt i 1963. I dag er skolen Danmarks største internationale skole.
- Skolen har indtil januar 2017 haft sine aktiviteter fordelt på to adresser, en skolebygning i Hellerup og en skolebygning på Østerbro.
- Elever på skolen er i alderen 3-19 år og kommer fra flere end 80 forskellige lande. Størstedelen af eleverne er børn af forældre, der er ansat i internationale virksomheder og organisationer i Danmark.
- 20 % af eleverne på skolen kommer fra USA, 13 % kommer fra Storbritannien og 20 % kommer fra Danmark.
- Skolen har i dag 930 elever samt 180 lærere. I den nye campus er der plads til 1.200 elever og 280 lærere.
- CIS er en IB World School.
- Hver sektion af skolen har sit eget tårn: Early Years, Primary School, Middle School og High School, og hver sektion har sit eget design, farve og layout helt tilpasset til det enkelte alders- og klassetrin.
- Næsten alle klasselokaler er placeret i bygningens hjørner, hvilket giver de bedste muligheder for dagslys fra og udsigt til flere sider. Lokalerne er udstyret med store, moderne og interaktive clever boards med høj opløsning, og de er rummelige med højt til loftet.
- Alt kunstigt lys er LED-baseret, og lærere kan styre farvetemperatur og intensitet, alt efter hvilken aktivitet der foregår i lokalet.
- Alt interiør er fremstillet af naturlige materialer; gulvene består af olieret egetræ, sofaens beklædning er af uld og boghylderne er af solid bambus. På længere sigt vil skolens toiletter genbruge vand ved skyl.