Children playing on the playground of Sydhavn School
Skolen har trapper ned mod vandet i en række udendørs plateauer.

Skolen i Sydhavnen

Københavnerskole ligger midt i vandkanten

Skolen i Sydhavnen får det fulde udbytte af sin havneplacering.

Skolen i Sydhavnen er Københavns nye fine folkeskole, som blev indviet den 4. september 2015. Skolen ligger midt på Teglholmen, der er tidligere industriområde i Københavns Havn syd for Fisketorvet.

Skolebygningen har trapper ned mod vandet i en række udendørs plateauer på et trædæk, der strækker sig helt oppe fra tagterrassen i 5. sals højde.

Et komplekst byggeri

NIRAS stod som den gennemgående projekterende rådgiver på skolen for alle ingeniørdiscipliner som energioptimering og indeklima, installationer, konstruktioner, brand og akustik.

Skolens komplekse geometri koblet med de tekniske ingeniørdiscipliner var den helt store bedrift i byggeriet. Udfordringen var, at få det hele til at spille sammen.

Skolen i Sydhavnen er et enestående nybyggeri, hvor funktionalitet og design arbejder sammen med det omkringliggende byrum og skaber nogle unikke muligheder for fx at inddrage vandet i undervisningen.

- Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen

Væk fra klasseværelser

Skolen i Sydhavnen bidrager i høj grad til at understøtte udviklingen inden for nye læringsprincipper.

Trenden er, at man går mere og mere væk fra klasseværelser og lange endeløse gange til at skabe åbne miljøer uden ruminddeling, som understøtter fokus på ny læring, fysisk aktivitet og kreativitet.

Som ingeniører var det NIRAS’ opgave at få konstruktioner og tekniske løsninger til at følge med.

Skolen var desuden ambitiøs for sin tid og banebrydende inden for energioptimering. Det var et af de første byggerier, der levede op til kravene for en Lavenergiklasse 1.

Skolen i Sydhavnen blev i 2015 kåret til både Årets Skolebyggeri og Årets Byggeri.