Projekt
Sundhedsstyrelsen støtter kommuners indsats for at give alle børn en god start på livet
Alle børn fortjener en god start på livet.
Projekt
Alle børn fortjener en god start på livet.
De første 1.000 dage er vigtige for et barns udvikling og muligheder i livet. Derfor har Sundhedsstyrelsen de seneste år støttet en lang række projekter, der har til formål at give flere børn en god start på livet. For eksempel ved at tilbyde flere besøg fra sundhedspleje, nye forældrekurser og netværksgrupper. For at sikre forankring af viden og beslutningsgrundlag for fremtidig praksis har NIRAS evalueret projekterne.
Projekterne er et eksempel på, hvordan man kan arbejde med social bæredygtighed og reducere ulighed gennem øget støtte til sårbare familier. Det sker ved, at forældrene får støtte til at løse deres udfordringer og styrke deres forældreevne. Det giver deres børn en god start på livet og bedre muligheder senere i livet.
I de fleste tilfælde besøger sundhedsplejen de nybagte forældre sidste gang, når barnet er omkring et år, men for mange familier er der behov for, at sundhedsplejen fastholder kontakten til familierne længere. Dét er et af resultaterne af NIRAS’ evaluering af en række nye tiltag i sundhedsplejen på tværs af 21 danske kommuner.
”Vi er ikke i tvivl om, at vi skal fortsætte samarbejdet og konsulentfunktionen i dagtilbuddene. Men hjemmebesøg handler om kroner og ører. Det giver rigtig, rigtig god mening, så vi håber, at vi kan fortsætte det. Og jeg ville ønske, alle familier kunne få det.”
Sundhedsplejerske og projektleder
Både sundhedsplejersker, pædagoger og forældre oplever, at flere hjemmebesøg hos familierne – sammen med kurser for forældrene – er med til at fremme en god og tryg tilknytning mellem forældre og barn. Det giver mulighed for, at man som familie får nye perspektiver på sin adfærd og vaner, der kan være med til at skabe nye og mere konstruktive handlingsmønstre. Samtidigt er øget samarbejde mellem sundhedspleje og dagtilbud også vigtigt for at styrke sundhed og trivsel for børnene.
Gennem interview med flere end 100 forældre fra 21 forskellige kommuner har NIRAS afdækket, hvordan forældrene oplever de ekstra tilbud, samt hvilken betydning de har haft for dem og deres børn. Den viden er med til at danne vidensgrundlag for at Sundhedsstyrelsen, og alle landets kommuner kan beslutte, hvilken støtte og hvilke tilbud de fremover vil give forældre og børn.