Projekt
Behovs- og potentialeanalyse for fremtidens svømmefaciliteter i Haderslev
Hvordan sikrer man, at fremtidens svømmefaciliteter møder borgernes behov og er på højde med de mest fremsynede muligheder?
Projekt
Hvordan sikrer man, at fremtidens svømmefaciliteter møder borgernes behov og er på højde med de mest fremsynede muligheder?
NIRAS har hjulpet Haderslev Kommune med at afdække behov og potentialer i forbindelse med en opgradering og fremtidssikring af svømmekapaciteten i kommunen. Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem NIRAS’ antropologer og sociologer, svømmehalseksperter og byplanlæggere.
NIRAS greb i samarbejde med en arbejdsgruppe opgaven an ved en bred inddragelse gennem dybdegående kvalitative interview med interessenter, situationsinterview med borgerne på gaden og workshops. Dette førte til en inddragelse af næsten 200 borgere og interessenter, som gav et nuanceret og anvendeligt datagrundlag.
"Hvis der var en svømmehal i nærheden, som var ordentlig, ville jeg bruge den."
Kvinde, 69 år, Haderslev
Undersøgelsen er gennemført som et tværfagligt samarbejde mellem NIRAS’ eksperter inden for anlæg af svømmefaciliteter, byplanlægning og behov. Den er et eksempel på den værdi, der opstår, når vi arbejder sammen på tværs om at finde de bedste løsninger for vores kunder og de mennesker, der i sidste ende skal have glæde af løsningerne.
Resultaterne viste, at adgang til svømmefaciliteter betyder noget for borgere, brugere og interessenter i Haderslev Kommune. Behovet er stort, bredt og varieret. Der er brug for noget mere tidssvarende til både motion og talentudvikling, men også leg, rekreation og wellness. Samtidigt er der også et påtrængende behov for tilgængelige svømmefaciliteter for borgere med særlige behov. Undersøgelsen viste, at det er vigtigt at fokusere på at skabe rammer for at kunne mødes ved faciliteterne, da sociale kvaliteter tiltrækker og fastholder brugere.
På baggrund af behovsanalysen vurderede NIRAS' samlede team af eksperter de eksisterende svømmeanlægs potentialer. Samtidigt gav potentialeanalysen et bud på modeller for anlæg af nye faciliteter. Det blev til fem løsningsmodeller, hvoraf tre havde fokus på de eksisterende anlæg og to udpegede faciliteter til helt nye anlæg. Alle modellerne indeholder de anslåede økonomiske beregninger for både drift og anlæg. Modellerne gav kommunens politikere et godt udgangspunkt for at tage stilling til de næste skidt i udviklingen af svømmefaciliteter, der tilgodeser og prioriterer de forskellige behov, som findes blandt kommunens borgere.