State prison seen from above
Arkitekterne har søgt at integrere fængslet i landskabet ved Nr. Alslev. Foto: Steen Poulsen/Kriminalforsorgen

Nyt statsfængsel på Nordfalster, Bygherrerådgivning

Nyt højsikret lukket statsfængsel med plads til 250 indsatte

NIRAS har været bygherrerådgiver på det topmoderne og højsikret fængsel ved Nørre Alslev på Falster, der afløste det godt 150 år gamle statsfængsel i Vridløselille.

Et nyt, topmoderne og højsikret fængsel ved Nørre Alslev på Falster har afløst det godt 150 år gamle statsfængsel i Vridløselille.

Der er både plads til fodboldbane, æbleplantage, kulturhus, forretning, beskæftigelse og uddannelse samt 250 celler på det tidligere landbrugsareal, som ligger placeret ud til Sydmotorvejen.

Projektet omfatter et samlet nybyggeri på ca. 33.000 m², og prisen endte totalt på cirka en milliard kroner.

Bygherrens højre hånd

NIRAS har været bygherrerådgiver på byggeriet i samarbejde med Alex Poulsen Arkitekter og Viborg Ingeniørerne og fungerede dermed som bygherrens højre hånd lige fra, at de forskellige brugergrupper udtrykkte deres behov og ønsker til fængslet, til byggeprogrammet blev udbudt, man fandt de projekterende og tegnede fængslet, til entreprenørerne gav tilbud og udførte deres arbejde, og nøglen i sidste ende blev overdraget til Direktoratet for Kriminalforsorgen.

Undervejs i processen nød NIRAS nytte af sin faglige palette med ekspertiser inden for en lang række fagområder, idet både medarbejdere inden for naturbeskyttelse, geoteknik, forurening, bæredygtighed, indeklima, energi og mange andre ekspertiseområder var involveret i projektet.

Fremtidens fængsel

Statsfængslet på Nordfalster er et mindre, fortættet bymiljø med varierede, rumlige oplevelser, funktionel tæthed og gode muligheder for at orientere sig - et godt og nyskabende bud på fremtidens fængsel.

Fængslet tilfredsstiller både nutidens og fremtidens krav til drift af fængsler. Det har derfor været afgørende ved planlægningen, at det kan sektioneres ned til at kunne håndtere adskillelsen af indsatte i ganske små grupper og samtidig være et sted, hvor de indsatte kan resocialiseres bedst muligt og meningsfuldt til en fremtid uden for murene. Desuden er arbejdsmiljøet for de ansatte i top.

Fængslet er et led i moderniseringen af fængslerne i Danmark og erstatter Vridsløselille, som blev taget i brug i 1859. Det siger noget om, i hvor mange år det nye fængsel måske skal kunne fungere, og om de krav, det stiller, til at kunne planlægge behov og krav mange år frem i tiden.

Sikkerheden har været helt afgørende, men vi tænkte også på personalet. Det skulle være en rar og attraktiv arbejdsplads, hvor personalet har mulighed for at lade op under en arbejdsdag. På den måde smitter det også af positivt på de indsatte.

Arkitekt og projektleder hos C. F. Møller, Claus D. Nielsen