Projekt

Verdens mest tilgængelige kontorhus

Handicaporganisationernes Hus Indoor Floors

Byggeriet danner skole for en komplet integration af tilgængelighedshensyn, uden at det er dyrere.

1. marts, 2017
 • SDG: #7, #10
 • Sektor: Byggeri
 • Lande: Danmark
 • Klient: Handicaporganisationens Hus
 • Bygherre: Danske Handicaporganisationer (DH)
 • Bygherrerådgivere: Gottlieb Paludan Architects, Rambøll, Mtre arkitekter
 • Totalentreprenør: NCC
 • Rådgivere: Cubo Arkitekter, Force4 Arkitekter, Møller & Grønborg; NIRAS

Verdens mest tilgængelige kontorhus på i ca. 12.600 m2 er et domicil for Danske Handicaporganisationer og en række tilknyttede handicaporganisationer.

Huset fungerer desuden som et demonstrationsprojekt, der viser, hvordan man bør bygge fremtidens kontorhus med optimale muligheder uanset handicaps. Samtidig repræsenterer huset nytænkning med hensyn til at kombinere tilgængelighed og bæredygtighed - specielt med henblik på driftsforbrug, lys og luft.

Det nye hus viser, at det betaler sig at indtænke tilgængelighed fra starten. På den måde bliver det en naturlig og integreret del af husets arkitektur og disponering og ikke en parameter, der skal indpasses efterfølgende – ofte forbundet med ekstra omkostninger.

Et hus for alle

NIRAS skabte bygningen efter et universelt design. Det vil sige, at det er et hus for alle.

De barrierer, som mange med funktionsnedsættelser møder i dagligdagen, søgte rådgiverne at fjerne, så kontorhuset er ligeværdigt. Det betyder, at i hele huset og i alle detaljer er tilgængelighed integreret, så du ikke oplever huset som et hus til personer med handicaps, men bare en fantastisk dejlig bygning for alle, hvad enten du er på arbejde eller gæst.

Bygningens særlige form er bl.a. designet ud fra en idé om at skabe korte afstande og at give alle kontorer et optimalt dagslys. Formen giver desuden udsyn til omverden fra de forskellige kontorer og mulighed for mange mindre sociale mødesteder og i centrum et stort atrium, der tjener som samlingspunkt.

Ud over et fælles domicil for handicappede har vi skabt et byggeri, der danner skole for et komplet fokus på tilgængelighed i moderne kontorbyggeri – uden at det gør byggeriet dyrere og uden at gå på kompromis med dansk tradition for flot og funktionelt design.

Stig Langvad, Formand for Danske Handicaporganisationer, der er paraplyorganisationen for handicaporganisationerne.

Fakta om huset

 • Byggeår: 2012
 • Husets areal: 12.600 m²
 • Antal organisationer: 23
 • Antal arbejdspladser: 293
 • Kvadratmeterpris: ca. 16.000 kr.

Også en god driftsøkonomi

Danske Handicaporganisationer ønskede også at få en bæredygtig bygning. Ud over at optimere energiforbruget lagde vinderforslaget vægt på fleksibilitet, robusthed og rengøringsvenlighed, der tilsammen bl.a. sikrer en god driftsøkonomi. Desuden er materialer valgt med tanke på et sundt indeklima og en lav CO2-belastning.

Brugerdialog

Helt fra starten af projektet var brugerdialog i højsæde, idet repræsentanter fra de forskellige organisationer deltog i processen. Der blev afholdt møder og workshops med brugere og projektmedarbejdere.

Flere af projektdeltagerne var på tilgængelighedskursus og kursus i sanse-mapping hos SBi og Danske Handicaporganisationer, hvor bl.a. personer med funktionsnedsættelse underviste.

EN DYNAMISK FACADE

Bygningens kurvede form og de farvede lameller ændrer sig, når man bevæger sig i forhold til den. Facaden skifter farve og karakterer.

 

Vil du vide mere?

Kristoffer Sardemann

Kristoffer Sardemann

Projektchef

Allerød, Denmark

+45 2948 3375

Peter Noyé

Peter Noyé

Ekspertisedirektør Bæredygtighed, Energi og Indekl

Allerød, Denmark

+45 2823 8244

Se også