Projekt

Ny genbrugsstation for Gladsaxe Kommune er en multifaglig ingeniørlækkerbisken

Gladsaxe Kommune får en ny genbrugsstation, hvor det er let for borgerne at komme af med deres sorterede affald, og hvor der er mulighed for at genbruge ting og sager, der ikke er noget i vejen med.

Gladsaxe Kommune får en ny genbrugsstation, hvor det er let for borgerne at komme af med deres sorterede affald, og hvor der er mulighed for at genbruge ting og sager, der ikke er noget i vejen med.

NIRAS har vundet opgaven som ingeniørrådgiver på Gladsaxes nye genbrugsstation, der skal inspirere borgerne til den grønne omstilling. Derfor har projektet bl.a. fokus på brugervenlighed, optimale adgangsforhold og tilgængelighed.

13. marts, 2023
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark

Gladsaxe Kommunes nye genbrugsplads skal være et synligt, åbent og aktivt sted i byen og en synlig markør for den bæredygtige omstilling af samfundet. Forventningen er, at den nye genbrugsstation kommer til at skulle modtage 32.000 t affald og have 300.000 besøgende årligt.

”Med de mange besøg om året er genbrugsstationen i særklasse den mest besøgte kommunale bygning – der ligger derfor et særligt ansvar på genbrugs-stationen, der både aktivt og passivt skal inspirere kommunens borgere til den grønne omstilling,” siger projektchef Morten Weihrauch fra NIRAS.

Sammen med CG Jensen som totalentreprenør har NIRAS vundet opgaven som ingeniørrådgiver på projektet, og ifølge Morten Weihrauch er det lidt af en multifaglig ingeniørlækkerbisken.

Oversigtsplan. Illustration: BBP Arkitekter

CG Jensen udfører arbejdet i totalentreprise – med NIRAS som ingeniørrådgiver, BBP Arkitekter som arkitektrådgiver og 1:1 Landskab som landskabsrådgiver.

NIRAS’ ydelser på projektet

Konstruktioner, brand, HVAC, afvanding, veje, el og automatisk overvågning af tekniske systemer, LCA, CO2-måling ressourcer og materialer i byggeriet tværfaglige ydelser inkl. IKT-ledelse og arbejdsmiljøkoordinering i projekteringsfaser, commissioning.

Koncentreret på én matrikel

Rådgivningen strækker sig fra afvanding, trafikafvikling, asfaltbelægninger, krav til forskellige trafikklasser og ikke mindst forskellige hensyn til bygningerne. Stationen vil bestå af tre hovedbygninger – én til farligt affald og én til direkte genbrug samt en mandskabs- og undervisningsbygning med  krav om:

  • frit udsyn over hele pladsen
  • omklædnings- og badefaciliteter
  • undervisningslokale og -terrasse til besøg af borgere og skoleklasser
  • tilgængelighed for handicappede
  • overholdelse af den frivillige bæredygtighedsklasse, hvorfor to af bygningerne bygges i træ.

”En træbygning bliver meget varm om sommeren, derfor skal den forsynes med store udhæng og svalegange. Derudover skal bygningerne/bygningen opfylde kravene til Den Frivillige Bæredygtighedsklasse med skærpede krav til at overholde energirammen samt LCA-beregninger før og efter byggeriet,” siger Morten Weihrauch.

Genbrugspladsen har også en gravhøj som nabo, som kræver respektafstande, og ligger ud til Motorring3, hvorfor pladsens lysmaster ikke må kunne blænde biler på motorvejen.

Ved at opføre genbrugsstationen i en høj grad af genbrugsmaterialer håber Gladsaxe Kommune at kunne inspirere brugerne til, hvordan man i højere grad kan genbruge materialer.

Genbrugsstationen ventes at slå portene op i juni 2024.

Vil du vide mere?

Morten Weihrauch

Morten Weihrauch

Projektchef

Allerød, Denmark

+45 6020 9734

Se også: