Building facade of Axel Towers in Copenhagen seen from a worm's eye view
Facaderne i Axel Towers er udført i 80 pct. kobber og 20 pct. zink.

Københavns fem nye tårne

Kompleks geometri bag spektakulære tårne i København

Københavns nye prestigebyggeri, Axel Towers, var en stor teknisk mundfuld, der stillede krav til unikke løsninger.

Efter nedrivning af Scala-byggeriet på Vesterbrogade i København skulle der ske noget nyt på den historiske grund.

Ejendomsselskabet Norden afholdt arkitektkonkurrencer, hvor Lundgaard & Tranberg blev udpeget som vindere med det, der i dag kendes som ‘Axel Towers’.

 
Byggeriet åbnede officielt i juni 2017 og har været noget af en teknisk mundfuld på grund af store krav fra arkitekten. Opgaven blev udbudt i totalentreprise som en partnering-lignende kontrakt. Totalentreprenør Züblin vandt opgaven sammen med NIRAS som ingeniørrådgiver.

Geometrien gav også store tekniske udfordringer. Bygningerne er uden rette vinkler.

Ikke se teknikken i bygningen

NIRAS udførte projektering af alle installationsarbejder også kaldet M&E Engineering, ydede brandrådgivning og var arbejdsmiljøkoordinator på byggepladsen.

Et krav fra arkitekten var, at man ikke måtte kunne se teknikken i bygningen. Det betyder, at eksempelvis varme og køling er tilført via slanger beliggende over lofterne og som tilføres henholdsvis koldt eller varmt vand afhængig af behovet. Dermed kan hvert rum reguleres hver for sig.

En bygning uden rette vinkler

Geometrien gav også store tekniske udfordringer. Bygningerne er uden rette vinkler, og derfor fandtes der intet koordinatsystem, hvilket gjorde det svært at målsætte byggeriet. Problemet blev blandt andet løst ved at anvende CAD-projektering i 2D. Dog er alle installationsskakte samt hele den ene kælderetage indeholdende teknik udført i 3D.

Husene er runde og ikke så store i diameteren. Så en udfordring var at udnytte pladsen optimalt til elevatorer, rørføringer og anden teknik for at optimere de brugbare etagemeter.

For at undgå henholdsvis udvendig og indvendig solafskærmning, er glasset i vinduerne monteret med forskellige G-værdier afhængig af, hvilket verdenshjørne de vender til.

København Kommunes publikumspris

Axel Towers løb med publikumsprisen i forbindelse med Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering for smukt byggeri i 2018. Det var første gang, at publikumsprisen blev uddelt, og 2.098 personer stemte på byggeriet. 

Læs også: Axel Towers og erhvervs-ph.d. giver nye perspektiver