Projekt

Fælles administrationsgrundlag for vandhåndtering

Vand I Byen

Topografien i Aalborg kræver fokus på vandhåndtering Kreditering: Anja Wejs - NIRAS

Aalborg Kommune har brug for værktøjer til en ensartet og helhedsorienteret vandhåndtering i forbindelse med byudviklingen i kommunen. Løsningen bliver et fælles administrationsgrundlag inkl. et nemt og hurtigt screeningsværktøj til brug i de tidlige planlægningsfaser.

8. juli, 2024
  • SDG: #9, #11, #13
  • Sektor: Vand
  • Lande: Danmark
  • Klient: Aalborg Kommune
  • Tid: 2023-2024

Vandet fylder mere og mere, når vi skal udvikle nye områder til beboelse eller industri, og det gælder også i Aalborg, hvor topografien gør, at mange byområder ligger lavt.

Derfor satte  spildevandsfolk og lokalplanlæggere sidste år gang i et projekt, som skulle integrere vandhåndteringen endnu mere i lokalplansarbejdet, og samtidig give nogle klare retningslinjer for, hvilke krav der skal stilles til fremtidens byudviklere, når det handler om at sikre nuværende og kommende borgere mod oversvømmelser – også i fremtiden.

”Vi har nogle rigtig gode strategier og visioner i vores kommuneplaner” fortæller Jesper Hansen, ”men vi har behov for nogle konkrete  tværfaglige værktøjer, som vi  kunne bruge i hverdagen, når vi laver lokal- og vandhåndteringsplaner.”

Og hele tankegangen bag en helhedsorienteret vandhåndtering er da også tværfaglig inddragelse. Derfor kommer det  endelige administrationsgrundlag, samt den færdige vejledning til byudviklerne, til at tage udgangspunkt i en række workshops, hvor 22 deltagere fra Aalborg Kommune og Aalborg Forsyning A/S, hver især, har budt ind med præcis deres ekspertise til det endelige produkt.

”Selve processen frem mod et færdigt administrationsgrundlag er faktisk hovedbestanddelen i det koncept vi leverer” forklarer Markeds- og ekspertisechef hos NIRAS, Sara Bugge Ploug. ”Vi har designet et workshopkoncept, som gør, at kommunen får indsamlet al den viden, som er nødvendig for at kunne lave et holdbart administrationsgrundlag for vandhåndtering, samtidig med at vi skaber ejerskab og fælles forståelse. Vi skal jo levere et levedygtigt produkt, som give mening for kommunens medarbejdere, og det kræver, at de kan se sig selv i det endelige resultat.” siger Sara.

Konkrete værktøjer, som skal gøre hverdagen nemmere

Hovedleverancen i projektet er et grundigt beskrevet administrationsgrundlag for vandhåndtering, som beskriver arbejdsflowet og de enkelte steps i udarbejdelsen af en vandhåndteringsplan. ”Og det er VORES proces” slår Jesper Hansen fast. Netop ensretningen af arbejdsprocessen har været helt central, og er omdrejningspunktet for den vejledning til byudviklere, som ligeledes er udarbejdet i projektet. 

Vi har ikke haft noget ønske om at bryde alt ned og starte forfra, for vi gør rigtig mange ting rigtigt. Vi ville beskrive og forbedre processen, for at vi fremadrettet gør tingene ens og stiller de samme krav til alle

Jesper Hansen, Klimatilpasningskoordinator hos Aalborg Kommune

Vejledningen beskriver de krav, som Aalborg Kommune vil stille til byudviklere i forbindelse med udarbejdelsen af nye lokalplaner, og skal, udover at behandle alle ens, bidrage til færre tilbageløb i godkendelsesprocessen, fordi man som byudvikler fra start ved præcist, hvad man skal levere, og hvilke krav man skal overholde.

Tidlig screening sparer tid og penge

For Aalborg Kommune er det vigtigt, at de lokalplaner, som udarbejdes og godkendes i dag, også stiller de rigtige rammer op for fremtiden. Derfor er endnu et af de konkrete outputs et screeningværktøj, som kommunen kan bruge i de tidlige faser til at danne sig et overblik over udfordringerne med vand i konkrete lokalplansområder. Screeningsværktøjet vurderer området på en række parametre efter en let forståelig blinklys-metode, som giver et godt visuelt overblik over eventuelle udfordringer. Et overblik, som kan bruges i det politiske system, når der skal træffes beslutninger, og samtidig give sagsbehandlere og byudviklere en tidlig indikation af, hvilke udfordringer, der venter, i et bestemt område. Det sparer både tid og penge, og sikrer, at byudviklingen ikke sker i områder, hvor vandet på sigt kommer til at gøre livet surt for borgerne.

Vil du vide mere?

Sara Bugge Ploug

Sara Bugge Ploug

Ekspertise og Markedschef

Aalborg, Denmark

+45 6039 4184

Merete Hørlück Lyngsø

Merete Hørlück Lyngsø

Projektleder

Aarhus, Denmark

+45 4299 5408

Se også: