”Fedt at få lov til at arbejde med komplekse projekter”

Fra venstre: Kirstine Mia Odgaard,  Elisabet Høpfner Flejsborg og Lise Vedelsby er i praktik som henholdsvis ingeniør, ingeniør og bygningskonstruktør  i Byggeri Øst i Allerød. De er vilde med at prøve kræfter med ingeniørverdens udfordringer.

Fra venstre: Kirstine Mia Odgaard, Elisabet Høpfner Flejsborg og Lise Vedelsby er i praktik som henholdsvis ingeniør, ingeniør og bygningskonstruktør i Byggeri Øst i Allerød.

Elisabet, Lise og Kirstine er tre praktikanter, som tager fat og giver den gas med projekter hos Byggeri Øst, Teknisk Design i Allerød. De fremhæver, hvordan de er taget hånd om, fået læring og blevet udfordret.

Elisabet Høpfner Flejsborg, 36 år, læser til diplomingeniør på DTU. Linje: Byggeri og infrastruktur med speciale i installationer i byggeri. Hun mangler et år af studiet plus en barsel.

Elisabet Høpfner Flejsborg er i fuld gang med at beregne luftmængder, anlægstørrelser og føringsveje til et ventilationsanlæg. Bagefter tegner hun det hele i projekteringsprogrammet Revit. Elisabet mangler et år af sin uddannelse til diplomingeniør med fokus på installationer i byggeri. I sin praktikperiode har hun ifølge egne ord været super heldig med at kunne arbejde på ét projekt for en stor industrikunde.

”Det har givet mig indblik i, hvordan et projekt udvikler sig over et halvt år fra tidlig opstart til løbende ændringer af projektets scope på grund af bygherrens nye ønsker,” siger Elisabet.

Sammen med Lise Vedelsby og Kirstine Mia Odgaard er Elisabet blandt tre praktikanter, der ifølge forretningschef Lene Holst Kjærgaard ”tager fat og bare har givet den gas fra dag et.”

”Vi er rigtig glade for at have praktikanter hos os i NIRAS. Og glædeligt er det, når praktikken løber over i et studenterjob. Jeg har gennem årene ansat flere af vores praktikanter efter studie,” siger Lene og fortæller med et smil i øjnene om de første samtaler med de - til tider ganske generte studerende – for så at opleve den store udvikling, de gennemgår på få år. Det har været en absolut fornøjelse af have dem alle tre som praktikanter i NIRAS,” siger forretningschefen.

Praktikanterne fandt vej til NIRAS via studiejob, opslag på LinkedIn og gode NIRAS-ambassadører på DTU.

”Jeg har fået undervisning af NIRAS-ansatte både i indeklima- og BIM-fag og kender  medstuderende, som tidligere har været i praktik hos NIRAS. Alle har talt varmt om virksomheden,” siger Kirstine.

Et ansvar at deltage i projekter i den virkelige verden

Elisabet, Lise og Kirstine fremhæver den indsigt praktikken giver dem i forhold til at arbejde med komplekse, større projekter og forstå, hvordan de forskellige fag påvirker det arbejde, de selv sidder med - og ikke mindst glæden ved at afprøve deres teori i virkeligheden.

”Det var en meget stor dag for mig, da jeg for første gang så noget, jeg havde tegnet rent faktisk blive bygget. At se nogle håndværkere gå rundt på et tag med min tegning i hånden var både fuldstændig fantastisk og angstprovokerende – det sidste håber jeg går over,” siger Lise med et smil på læben.

Lise Vedelsby, 37 år, læser til bygningskonstruktør på KEA og er netop gået i gang med 7. og sidste semester.

Den rådgivende ingeniørs rolle

Praktikperioden byder også på overraskelser, som hvor svært det er at få kommunikation og information til at glide i et projekt.

”Noget, jeg godt vil blive bedre til, er at visualisere mine idéer for at kunne kommunikere dem mere klart. Det har også været en udfordring at prioritere, hvilken opgave, der på et givent tidspunkt, er mest vigtig at få løst og finde ud af, hvem der kan hjælpe mig eller, hvor jeg kan finde information om, hvem der kan hjælpe. Men folk er super hjælpsomme, så det løser sig som oftest. Selv seniorfagingeniører har tid til at besvare spørgsmål om muffelængder, luftskifte-antagelser eller røgudluftning. Det gør NIRAS til et meget indbydende sted at arbejde, hvor man deler viden på tværs af erfaring,” siger Elisabet.

”Jeg har været utrolig glad for at være praktikant i NIRAS. Jeg har følt mig både taget hånd om og udfordret,” siger Lise.

Og drømmer Lise, Kirstine og Elisabet så om et erhvervsliv som rådgivende ingeniør?

”Jeg vil gerne fortsætte som rådgivende ingeniør i ventilation. Faget har mange facetter, der er interessante at løse,” siger Elisabet.

”Jeg føler mig godt tilrette i rådgivningsbranchen. Hvis jeg selv får lov at vælge på alle hylder, ønsker jeg at arbejde med bæredygtighed inden for renovering. Jeg synes, det er et vildt spændende felt, der ikke har fundet sit fulde potentiale endnu,” siger Lise.

Kirstine Mia Odgaard, 30 år, læser til diplomingeniør på DTU, bygningsdesign og har et år tilbage af studiet.

”Jeg kunne især godt tænke mig at arbejde med indeklima eller BIM. Når vi opholder os meget indenfor, er det vigtigt at designe bygninger, som man trives i samtidig med, at man tager højde for bygningens energiforbrug. Derudover kan jeg godt lide at arbejde med Revit og simuleringsprogrammer, så en kombination heraf ville være ideelt for mig,” siger Kirstine.

Vil du vide mere?

Lene Holst Kjærgaard

Lene Holst Kjærgaard

Forretningsdirektør, Byggeri

Allerød, Denmark

+45 2128 7303

Se også: