Indsigt

Robot tjekker tegningslister på NIRAS' kontor i Aarhus

Picture1 (8)
Sarah Arndt Christensen

Sarah Arndt Christensen

Project Director - Robotic Automation & Business I

Et internt forsøg med kombinationen af Robotic Process Automation og BIM har vist sig at bære frugt på NIRAS-kontoret i Aarhus. Her har værktøjet nemlig gjort det markant hurtigere at tjekke tegningslister og samtidigt sikret en højere kvalitet.

14. september, 2023

I afdelingen for bygherrerådgivning i Aarhus sidder Mads Falk Bjerregaard til dagligt og arbejder på flere af landets store byggeprojekter. Som en del af sit arbejde tjekker han to til tre gange om måneden tegningslister igennem for at sikre sig, at dokumentationen er helt i orden, inden enten faseprojektet eller det endelige projekt afleveres til bygherre.

Det er nemlig af afgørende betydning, at tegningslisterne stemmer overens med de vedlagte dokumenter, så bygningens drift bliver optimal:

”Vi er nødt til at sikre os to ting, inden vi afleverer til bygherre: 1) at alle dokumenterne er der og 2) at dokumenternes navne stemmer overens med dem på tegningslisten, så de kan søges frem ved behov,” forklarer Mads Falk Bjerregaard.

Indtil nu har han og kollegaerne manuelt tjekket tegningslister og sammenholdt dem med dokumenter, for at sikre kvaliteten af det projekt, de afleverer til bygherre. Det er tidskrævende og der er stor sandsynlighed for, at nogen overser noget.

Men for få måneder siden forandrede det sig, da han i en BIM styregruppe delte behovet for at arbejde smartere med gennemgangen af tegningslister. Bolden blev nemlig grebet af kollegaen Salman Pey, der udvikler en robot automatisering af BIM processer i et pionerprojekt med Con Tech Lab– det han og udviklingsgruppen kalder for RoBIM.

Hvis du har lyst til at blive klogere på RoBIM, afholder Sarah og Salman, i samarbejde med Con Tech Lab, et åbent event i BLOXHUB d. 24.10.2023.

Læs mere om eventet og tilmeld dig gratis her

Robotic Proces Automation (RPA) og BIM

”Jeg har arbejdet med automatisering i mange år og med RoBIM ser jeg virkelig et potentiale,” fortæller Sarah Arndt Christensen der er projektansvarlig på udviklingen af RoBIM.

Forkortelsen RoBIM er en sammentrækning af Robotic Proces Automation og BIM og dækker altså over robot automatiserede processer i BIM. Kombinationen af BIM og RPA er ifølge Sarah Arndt Christensen og Salman Pey en helt unik mulighed for at automatisere en lang række manuelle opgaver i byggebranchen:

”Eksemplet fra Aarhuskontoret er supergodt til at vise, hvordan RoBIM kan bruges til at spare både mandetimer og sikre kvaliteten,” siger Sarah Arndt Christensen.

”Jeg har arbejdet med automatisering i mange år og med RoBIM ser jeg virkelig et potentiale”

Sarah Arndt Christensen

I stedet for at tage stikprøver af tegningslister og dokumenter, der i gennemsnit tjekker 10% af indholdet, kan man med RoBIM opnå 100% datakontrol og altså sikre en helt anden kvalitet, inden projektet afleveres til bygherre.

Den udvidede datakontrol ville ikke være mulig indenfor en realistisk tidsramme, hvis ikke man automatiserede processen, der med RoBIM ikke tager mere end nogle minutter. Til sammenligning tager en manuel proces, som kun udtager stikprøvekontroller, op mod 2-3 timer at udføre alt afhængigt af projektets størrelse.

Hvordan virker det?

Automatiseringen tager udgangspunkt i en kode, der skal fodres med nogle standarder, den kan genkende. Disse standarder danner grundlaget for robottens søgning i tegningslisterne. Så snart der opstår uoverensstemmelser i materialet vil robotten kunne se det og afrapportere uoverensstemmelsen til gennemsyn. Men i begyndelsen virkede det ikke så ligetil, fortæller Sarah Arndt Christensen:

”Jeg troede ikke helt på det i starten, fordi det drejede sig om store mængder ustruktureret PDF-data. Men vores dygtige udviklere og nye teknologier fik det til at lykkedes.”

Brugen af RoBIM er sket internt i NIRAS, der har samarbejdet på tværs af fagligheder og afdelinger for at komme i mål med at automatisere af tegningslister.

Det kalder Sarah Arndt Christensen for en såkaldt ”soft launch”, hvor kun et fåtal i virksomheden har brugt værktøjet. Men det er kun begyndelsen, hvis man spørger Salman Pey:

”Det er et kæmpe potentiale i at udbrede RoBIM, ikke kun til resten af NIRAS, men også til resten af branchen. Værktøjet kunne eksempelvis være ligeså relevant for bygherren, som for os rådgivere,” siger han afslutningsvist.

Udviklingen af RoBIM er sket i forbindelse med en række andre projekter og gennem et tæt samarbejde med ConTech Lab, der arbejder for at sætte eksisterende teknologier i anvendelse i bygge-og anlægsbranchen på nye måder.

Vil du vide mere?

Mads Falk Bjerregaard

Mads Falk Bjerregaard

BIM Manager

Aarhus, Denmark

+45 6026 1878

Sarah Arndt Christensen

Sarah Arndt Christensen

Project Director - Robotic Automation & Business I

Allerød, Denmark

+45 6089 4942

Se også: