Projekt

Ørkenfortet på Christianshavn bliver til 5-stjernet Hilton-hotel

Hilton Hotel Oerkenfortet M Logo

Hilton flytter ind i Ørkenfortet, der tidligere var Nordea-kontor, og åbner 5-stjernet hotel med 394 værelser i 2021.

25. februar, 2019
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark
  • Klient: Hilton

Ved Knippelsbro på Christianshavn i København ligger en stor seks-etages kontorejendom fra 1962 – bedre kendt som Ørkenfortet. Bygningen, som fik sit navn på grund af sin store betonmur ud mod Torvegade, kom til verden som hovedsæde for B&W. Siden blev den hovedkvarter for Nordea, som overtog bygningen i 1993.

Fremover er det dog Hilton-logoet, der kommer til at præge bygningens tag, når hotelkæden vender tilbage til København efter en omfattende renovering af huset.

Nordea er flyttet til Ørestad, og Ørkenfortet bliver efter planen til et 5-stjernet hotel med 394 værelser, som åbner i sommeren 2021. ATP Ejendomme, der ejer bygningen, indgår nu en totalentreprisekontrakt med NCC. NIRAS har som rådgivende ingeniør stået for det storstilede projekts bygherrerådgivning, udvikling og udbud i samarbejde med Henning Larsen Architects og Erik Arkitekter.

Fra småt til stort

Renoveringen begyndte dog som en langt mindre opgave.

”For halvandet år siden vandt vi en opgave for ATP Ejendomme om at lave en fraflytningsopgørelse i forbindelse med Nordeas opsigelse af lejemålet. Siden da er vores samarbejde med ATP Ejendomme vokset igennem business case-studier, indretningsscenarier og nu til projektets fulde udvikling forud for udbud,” fortæller Business Development Director i NIRAS Mark Howell.

En bygning med mange meninger

Ombygningen af Ørkenfortet er et projekt, der har mange interessenter i lokalområdet. På grund af dens centrale placering på Christianshavn, hvor de nærmeste naboer tæller Nationalbanken og Udenrigsministeriet, er der mange, der har en mening om projektet.

”Beliggenheden gør, at der er et enormt politisk fokus på, hvordan bygningen kommer til at se ud. Bygningen er ikke fredet, men under dialogen med Københavns Kommune og Stadsarkitekten om udformning af lokalplanforslaget har der fra kommunens side været en insisteren på, at vi bevarer facaden og 1960’er-udseendet,” fortsætter Mark, som kalder projektet for en god udfordring.

Hilton Hotel Oerkenfortet Sorthvid

Ingen højloftet balsal her

Hilton har en fast konceptstandard for deres hotellers indretning, som både skal  overføres til dansk praksis og danske normer samt tilpasses de faktiske forhold. En ting er at overføre det til en ny bygning. Noget andet er at bearbejde det til Ørkenfortet, hvor bygningens store dybde, begrænsende loftshøjder og fysiske bindinger gøre opgaven udfordrende. Derfor kommer der ikke en Hilton-balsal med seks meter til loftet her. I stedet er der fokus på funktionalitet og logistik.

”Det er klart, at Hiltons konceptstandarder er udfordret, når der er tale om en eksisterende bygning. Vi forsøger at skabe en balance mellem Hiltons krav om brandets look and feel, business casens forudsætninger for pris og Københavns Kommunes krav om arkitektonisk udtryk.”

Styrker lokalmiljøet

Hele 5.000 m2 bliver føjet til den 25.000 m2 store bygning i form af en 7. etage, en udvidet stueetage samt en restaurant ud mod havnen. Sidstnævnte bliver offentlig tilgængelig ligesom den trappe, der bygges fra kajen op til den fredede Knippelsbro.

”Restauranten kommer til at styrke havnelivet, og trappen skaber bedre forbindelse i havneområdet for gående. Det er meget positivt,” fortæller Mark.

Hotellet bliver Hiltons eneste hotel i Danmark, efter at den norske hotelrigmand Petter Stordalen overtog Hilton-hotellen ved Københavns Lufthavn i fjor. 

Vil du vide mere?

Mark Howell

Mark Howell

Udviklingschef

Allerød, Denmark

+45 2275 7925

Se også: