Projekt

Fra automatfabrik til campus

Erhvervsakamiet Lillebaelt

Om- og nybygningen på en gammel fabriksgrund i Odense resulterede i Erhvervsakademiet Lillebælt (EAL), der har samlet seks forskellige lokaliteter i byen på et sted.

29. juni, 2017
  • SDG: #3, #4, #7
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark
  • Klient: Erhvervsakademiet Lillebælt (EAL)

Ombygningen af Erhvervsakademiet Lillebælt (EAL) betød, at skolen kunne samle uddannelser, der tidligere var fordelt på seks forskellige lokaliteter centralt i Odense.

Til formålet købte EAL den 40.000 mstore grund, der tidligere husede Wittenborgs Automatfabrikker. Man bevarede ca. 8.000 m2 af den eksisterende bygningsmasse og byggede dem om, og rev de resterende bygninger ned for at skabe plads til ca. 15.000 m2 nybyggeri på grunden.

Enggaard har var totalentreprenør og NIRAS bygherrerådgiverpå opgaven, som Odense Kommune i 2017 hædrede som en af kommunens bedste og smukkeste byggeprojekter.

Gode rammer for både studerende og naboer

I designet lagde NIRAS vægt på at skabe rummelige, lyse og dynamiske lokaler inde og attraktive grønne områder ude, som lægger op til hygge og sociale stunder mellem såvel studerende som naboer i området.

Samtidig var det en del af projektets vision at inddrage de studerende i processerne omkring byggeriet og derved få et værdiskabende samarbejde mellem entreprenøren og dets rådgivere og de studerende og lærere på EAL.

En grøn kile forbinder campus med centrum

Du ankommer til campussen via en grøn kile, der både tjener et rekreativt formål for de studerende og fungerer som et bindeled mellem Odense Banegård og havn for lokale og turister.

Fra ankomsthallen er det nemt at orientere sig takket været et stort, åbent og samlende atrium med et dynamisk udtryk, som man har skabt gennem etagernes former og niveauer. Akademiet har rummelige bygninger og lokaler med gode lysforhold og visuel komfort, og studielounges i flere niveauer binder bygningerne sammen.

Genbrug af fabrikshaller

De tidligere fabrikshaller er bl.a. udnyttet til et multimedie-space med green room, en offentligt tilgængelig udstillingszone, arbejdspladser og workshop-zoner.

Det lærende byggeri

Hele byggeriet var undervejs en platform for læring, hvor de studerende deltog i inspektioner på byggepladsen, projekteringsmøder og projektbørs, fik indblik i totalentreprenørens løbende hovedtidsplan og hjalp med at kommunikere processerne til offentligheden.

Byggeriet stod færdigt i 2016.

Bygherrerådgivning og særydelser

NIRAS ydede bygherrerådgivning gennem alle projektfaser og udarbejdede bl.a. byggeprogrammet med hensyn til de behov og ambitioner, som brugermøderne fastlagde. NIRAS stod desuden for udbudsmaterialet inkl. totaløkonomiske og tekniske vurderinger, prækvalifikation af totalentreprenører samt udbud og kontrahering.

Foruden traditionel bygherrerådgivning rådgav NIRAS om:

  • PCB- og asbestkortlægning
  • Commissioning
  • Drift og vedligehold inkl. programmering
  • Bæredygtighed i forhold til DGNB-certificering
  • Programmering af IKT

Om Wittenborgs Automatfabrik

Fabrikken blev grundlagt i 1924 og ekspanderede op gennem 1900-tallet til at blive et stort brand på verdensplan. Denne industrihistorie lever videre med transformationen af fabriksbygningerne til Erhvervsakademiet Lillebælt.

Usentimentalt er de eksisterende bygninger transformeret og taget i brug igen med blotlagte konstruktioner ud fra devisen: Vi bruger det, vi har, og vi bruger det, som det er.

Se også