The blue Copenhagen International School seen from the water
Det 25.000 kvadratmeter store skolebyggeri i Københavns Nordhavn blev indviet i marts 2017.

Copenhagen International School

Ny international skole i Københavns Nordhavn

Københavns største skole rejser sig på egen halvø i Nordhavn og beklædes med solceller.

På sin helt egen lille halvø med plads til 1.200 elever ligger Copenhagen International School (CIS). Projektet kostede en halv milliard kroner, hvoraf størstedelen blev betalt med donationer fra fonde.

Den 25.000 kvadratmeter store privatskole er bygget helt ned til havnekanten og minder med sine fire turkise tårne nærmest om en olietanker eller et af de enorme containerskibe, der historisk har lagt til ved kajerne.

De fire tårne på CIS er hver mellem fem og syv etager høje. De er bygget asymmetrisk oven på skolens base, der rummer fællesfaciliteterne som bibliotek, kantine, dramalokale samt flere indendørsboldbaner i fuld størrelse.

Skolens fire tårne huser hver sin afdeling, med egen identitet, både i kraft af en afgrænset aldersgruppe og et bestemt undervisningsprogram, som den enkelte elev har et tæt tilhørsforhold til.

- Thomas Martin Nielsen, informations- og udviklingschef hos CIS

Som prikken over i’et ligger skolegården som en integreret tagterrasse på toppen af basen, hvor de mindste kan lege uden at være på vej i havnen.

De større elever kan boltre sig på fodboldbanerne foran skolen, der er integreret i en grøn park langs bassinet. En havnepromenade leder med trapper og ramper lige lukt ned til vandet og inviterer til et dyp i bølgen blå.

Hele Nordhavns skole

Selvom faciliteterne i første omgang er tiltænkt skolens elever, bliver både promenade, park og boldbaner offentligt tilgængelige. Der er nøje tænkt over CIS’ potentiale som lokalt samlingspunkt.

På facaden af CIS dækker 12.000 solcellepaneler mere end halvdelen af skolens årlige energiforbrug svarende til omkring 70 parcelhuse. Det præcise tal kan eleverne selv regne sig frem til i matematik- og fysiktimerne, for solcellernes data inddrages nemlig i undervisningen. Det samme gør for øvrigt drivhuse på toppen af skolens tårne, hvis afgrøder kan undersøges i biologitimen og tilberedes i hjemkundskab.

Undervisning i havnen

Både med sin skibsagtige udformning, placeringen ved kajen og tilgængeligheden for resten af kvarteret minder Copenhagen International School om en endnu større udgave af Københavns nyeste folkeskole, Skolen i Sydhavnen, som NIRAS også var teknisk ingeniørrådgiver på.

Multi-tværfagligt projekter

NIRAS bidrog med samtlige ingeniørydelser inden for projektering og fagtilsyn, herunder konstruktioner i 3D, el-, CTS- og VVS-installationer, ventilation, brand, indeklima og energi, akustik, miljørådgivning, geoteknik, havneanlæg samt udvikling af banebrydende solcelleprojekt og state-of-the-art belysningsarmaturer.

Således sikrede NIRAS’ akustikere f.eks. fed lyd i skolens teatersal med plads til 400 tilskuere.

International pris for den specielle arkitektur 

Skolen har vundet 'Iconic Awards 2017' i kategorien 'Architecture with distinction'.

Iconic Awards er en international konkurrence for arkitekter, designere, byggesektoren og industrien. Det er den første neutrale internationale arkitektur- og designkonkurrence, som fokuserer på samspillet mellem arkitekturdisciplinerne.