Projekt
Et nyt ledelsessystem og brug af data giver overblik hos Glostrup Forsyning. Asset management forener systematik i dagligdagen med strategiske mål.
- Sektor: Vand
- Lande: Danmark
- Klient: Glostrup Forsyning
Der er rørte vande i den danske vandsektor nu og i de kommende år. Hele sektoren går store omvæltninger i møde i form af øgede krav til effektiviseringer.
Kravene kommer fra politisk side og går på, at den samlede danske forsyningssektor skal effektiviseres for at spare over tre milliarder kroner frem mod 2020. Det skaber udfordringer i vandsektoren, hvor mange forsyninger er mindre virksomheder med fokus på drift. NIRAS har derfor rådgivet Glostrup Forsyning til at indføre asset management som et supplement til deres ledelsessystem til drikkevandssikkerhed (ISO 22001). Det har skabt store synergi mellem de nye metoder fra asset management og kravene til fødevaresikkerhed.
Nye værktøjer til planlægning og prioritering
Metoderne i asset management gør Glostrup Forsyning i stand til at planlægge og prioritere driftsaktiviteter og anlægsinvesteringer rettidigt og endnu mere målrettet end før.
Grundlæggende handler det om at indføre systematikker til at indsamle og anvende data om anlæggenes tilstand og performance. Tidligere registrerede Glostrup Forsyning kun, når et tilsyn eller en rengøring var udført, men nu registrerer de også hvilken viden, de får ud af aktiviteten. Det giver dem et bedre overblik over anlæggenes tilstand og behovene for investeringer og omkostninger til reparationer. Denne metode og systematik kommer samtidig forsyningen til gavn, når ISO-certificeringen årligt skal fornys.
Grundlæggende handler det om at indføre systematikker til at indsamle og anvende data om anlæggenes tilstand og performance.
Stort potentiale for mindre forsyningsvirksomheder
Asset management er i løbet af de senere år kommet på dagsordenen i vandsektoren. Flere steder har det imidlertid vist sig udfordrende at implementere metoderne, fordi de praktiske erfaringer stammer fra store, britiske selskaber og ikke umiddelbart lader sig omsætte til den danske vandsektor.
Mere om ISO
- ISO 55001 Styring af Aktiver - er den internationale standard for Asset Management.
- Standarden for Asset management er opbygget efter samme principper som miljøledelse (ISO 14001), fødevaresikkerhed (ISO 22001) og arbejdsmiljøledelse (ISO 45001). Har man et velfungerende ISO system i forvejen er vejen til asset management derfor kortere
NIRAS har hjulet Glostrup Forsyning med at implementere nogle af metoderne fra asset management, og det har vist sig, at det har stort potentiale for de mindre virksomheder. Med de krav, som i dag følger med ISO-systemer, er det afgørende med systematik og fakta-baserede beslutninger for at kunne målrette udvikling og performance. Asset-management er velegnet til at konkretisere strategiske mål i anlægsprojekter, drift og vedligehold.
Mere om asset management
- Viden om anlægstilstand og anlægs performance er helt centralt for at kunne planlægge. Det gælder både for drift og for anlægsprojekter.
- Ved planlægning af drift, prøveudtagning, tilsyn, service- og kontroleftersyn er viden essentiel, ligesom det er vigtigt at vide, hvilke anlægsprojekter der skal gennemføres og i hvilken rækkefølge. Jo bedre viden jo mere effektivt kan selskabet planlægge.
- God planlægning sikrer, at selskabet overholder sine forsynings- og miljømæssige forpligtelser over for kunder og myndigheder samtidigt med, at ekstraomkostninger til uplanlagte hændelser og reparationer minimeres.