Nyhed

Viborg modellerer fremtidens by i 3D

Arnberg (1)

Med simpel software og en 3D-model af kommunen har Viborg taget et spring ind i fremtidens byplanlægning. 3D-modeller kommunikerer langt bedre end papirkort.

18. november, 2015

Gå en tur blandt højhuse, der ikke eksisterer. Se, hvordan skyggerne falder, og oplev med egne øjne, om udsigten fra den anden side af søen bliver ødelagt.

Det er virkeligheden for medarbejderne i Viborg Kommune, der har taget 3D-visualiseringsværktøjer til hjælp, når de vurderer lokalplaner, byggeprojekter og byudvikling.

Giver realistisk indtryk med få museklik

I det digitale 3D-univers tager det kun et par klik at bygge et hus, så man på den måde kan få et realistisk indtryk af resultatet, før det er realiseret. Alle kommuner har i princippet en 3D-model, men ikke alle bruger den i det daglige arbejde.

”Det er meget intuitivt. Man scroller, drejer og klikker – det kan selv jeg finde ud af,” siger arkitekt Anette Vinther fra Viborg Kommune, som flittigt bruger modellen i sit daglige arbejde.

Som eksempel nævner hun, hvordan 3D-modellen var en stor hjælp, da kommunen planlagde en ny bydel med blandt andet højhuse.

Ideelt i planlægningsfasen

”Til komplekse projekter har modellen været rigtig god, især til at placere højhuse i et følsomt landskab. Vi har samtidig brugt modellen til at undersøge afstanden mellem husene og til at vurdere højder. Da vi skulle bygge højhuse kunne vi ikke forudse, hvor meget de kommende bygninger ville fylde i landskabet og påvirke naboområder. Modellen gav os et klart billede af bygningernes synlighed fra forskellige vinkler. Den fornemmelse ville vi aldrig have fået ved at stå derude,” fortæller Anette Vinther. 

Se TV Midtvests indslag om, hvordan Viborg Kommune bruger 3D i byplanlægningen 

Med 3D-værktøjet kan man skitsere alt fra vindmøller til huse, veje og broer som digitale klodser helt fra starten af et projekt. Det gør, at man hele tiden kan komme med nye ideer og se konsekvenserne af dem - uden at skulle binde sig.

Samtidig er 3D-værktøjet formidabelt til at formidle, hvordan et konkret projekt vil tage sig ud.

3D-modeller kommunikerer budskabet bedre

”En 3D-model med roterende vindmøller skaber en helt anden dialog end et generalstabskort med prikker på. Alle omkring bordet har den samme opfattelse af, hvad man tager stilling til, og hvis noget ser forkert ud, tager man bare musen og laver det om. Man kan prøve en masse ideer af, uden det koster penge,” siger digital plankonsulent Uffe Gross fra NIRAS.

Han har blandt andet hjulpet Viborg Kommune med at indarbejde 3D-modeller som et kommunikationsværktøj, man kan tage med til udvalgsmøder og byrådsmøder, så politikerne har et bedre grundlag at træffe deres beslutninger på.

NIRAS arbejder på at indarbejde 3D-værktøjet i den digitale planløsning DKplan, som regioner og kommuner allerede i dag i vid udstrækning bruger.

Vil du vide mere?

Se også