Nyhed

Unge rådgivere giver håndslag på verdensløfter

Chk Verdensloefter

Kan bæredygtige løsninger blive fremtidens standardløsninger? Det sætter ti verdensløfter fokus på i et forsøg på at konkretisere FN’s 17 verdensmål. Verdensløfterne har den unge ingeniør Christina Rex Kjær Hansen været med til at nedfælde. Hun forsøger nu at efterleve de nye løfter i sit arbejde i NIRAS.

14. februar, 2020

Unge rådgivende ingeniører vil arbejde for en bedre verden. Det gav de hinanden håndslag på ved at efterleve ti verdensløfter, som de i fællesskab har nedfældet. De er alle en del af Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) – Young Professional og mødtes til en workshop ved C40-topmødet i København i slutningen af 2019. Her deltog formand for foreningen i Jylland og rådgivende ingeniør i NIRAS Christina Rex Kjær Hansen.

De unge ingeniører drømmer om, at de bæredygtige løsninger i fremtiden bliver standardløsninger. Det er også den indsigt, som Christina særligt fremhæver som interessant fra workshoppen: ”der sker ikke noget ved at spørge ind til en mere bæredygtig løsning. Hvis vi som udgangspunkt skal lave en bæredygtig løsning, bliver det konkurrenceparameteret, hvilket er drømmescenariet for os."

For at nå dertil handler det ifølge Christina om at have tankerne rettet mod både verdensmålene- og løfterne hele tiden. Noget hun ikke tidligere har forholdt sig særlig meget til, men som hun i dag tænker mere over, når hun arbejder, fordi hun har de ti verdensløfter i baghovedet. 

En interesse og nysgerrighed er vækket

Inden workshoppen vidste Christina ikke særlig meget om FN’s verdensmål, men hun var klar over, at det er noget, som hun og resten af branchen i stigende grad skal forholde sig til og tage med i projekter.

"Jeg tror i bund og grund alle vil arbejde med bæredygtighed, men det kan være svært at vide, hvordan man griber det an."

Christina Rex Kjær Hansen, rådgiver NIRAS

De ti nye verdensløfter er med til at konkretisere, hvordan man kan arbejde med FN’s 17 verdensmål. De er ikke en opskrift på, hvordan man skal gøre, men hos Christina har de vækket en interesse og nysgerrighed, fordi hun nu forholder sig mere personligt til emnet.

Målet med workshoppen er, at det bliver mere naturligt at have FN’s verdensmål med i det daglige ingeniørarbejde, fordi man med de ti løfter kan forholde sig til det. Håbet er, at de unge ingeniører fremover er mere opmærksomme på at spørge ind til, hvordan kunderne forholder sig til verdensmålene, og hvordan de sammen kan forsøge at efterleve dem i projekterne.

Alle kan efterleve de ti verdensløfter

Christina påpeger, at alle kan gøre en forskel ved at efterleve nogle af løfterne ved selv at være opmærksom på dem og sørge for at gøre andre opmærksomme på at løfterne findes.

De ti verdensløfter er forholdsvis konkrete og alligevel så løse, at man kan gøre det, der giver mening for en selv og ens arbejde. ”Det kunne dog være fedt, hvis der blev gjort mere opmærksom på det, så man både mindede sig selv og andre om at efterleve nogle af løfterne,” mener Christina, som også gerne opfordrer kollegaerne og andre i branchen til at læse og forholde sig til løfterne. 

"Da vi i efteråret formulerede løfterne, fik jeg følelsen af, at vi som ingeniører kan gøre en forskel."

Christina Rex Kjær Hansen, Rådgiver NIRAS

Workshoppen har været en lærerig og tankevækkende proces for Christina og de andre unge rådgivere, og der er ingen tvivl om, at verden har fået endnu flere ambassadører, som vil arbejde for at nå FN’s 17 verdensmål.

Vil du vide mere?

Christina Rex Kjær Nielsen

Christina Rex Kjær Nielsen

Rådgiver

Aarhus, Denmark

+45 6039 4409

Se også