Nyhed

Smart facade dækker 50 procent af skolens strømbehov

Solcellefacade Cis

Den nye Copenhagen International School i Københavns Nordhavn får en bæredygtig bygningsfacade, der kobler innovativ arkitektur med undervisningsprincipper.

15. juni, 2015

Fakta

NIRAS er sammen med arkitektfirmaet C.F. Møller valgt til at bistå Ejendomsfonden Copenhagen International School, ECIS, med projektering og tilsyn af skolen CIS Nordhavn. Skolen opføres med storentrepriser.

Siden januar i år har bygherre, entreprenører og rådgivere arbejdet på højtryk på byggeriet af den nye skole, der er tegnet af C.F. Møller.

Skolens elever og lærere har noget at se frem til, for bygningen kobler moderne arkitektur med bæredygtighed og indretning. Bygningsfacaden skal således beklædes med 12.000 solcellepaneler, der vil kunne dække mindst halvdelen af skolens årlige elforbrug.

Solcellefacade bliver et af Danmarks største

Solcelleanlægget på det færdige byggeri vil dække et samlet areal på 6.048 kvadratmeter, hvilket gør det til et af Danmarks største solcelleanlæg integreret i et byggeri.

Solcelleanlæggene estimeres til at kunne producere ca. 200 MWh om året, hvilket svarer til årsforbruget i ca. 70 parcelhuse med i gennemsnit tre personer i hver husstand.

Arbejdet med solcellefacaden har været interessant, idet der er udviklet et system og design, som er unikt og en vigtig del af bygningens arkitektur og udtryk.

”Vi har i samarbejde med leverandører udviklet et panel i grønlige nuancer og i en kvadratisk form, som monteres som små pailletter med 4 graders forskydning på bygningens facader,” siger projektleder Thomas Kudahl Jensen fra NIRAS og fortsætter:

”Det er i dag muligt at designe sådanne systemer med god økonomi. Jeg er overbevist om, at vi i fremtiden vil se endnu flere solcellesystemer integreret på en smart måde i byggeriet.”

Eleverne skal følge energiproduktionen

Udover at bidrage til skolens grønne profil skal solcellerne også indgå som en fast del af skolens undervisning, så eleverne kan følge energiproduktionen og udnytte data i bl.a. fysik og matematik.

Formålet med solcellerne er både at sikre et bæredygtigt energiforbrug og give eleverne nogle gode miljøvaner og en bevidsthed om vedvarende energi.

”Vi er stolte over, at vi med byggeriet af den nye skole kan gå foran og vise, hvordan man kan integrere innovativ arkitektur i vores undervisningsprincipper. Målet med skolen er at styrke de studerendes kompetencer i et internationalt miljø, så de bliver kompetente verdensborgere med fokus på bæredygtighed”, siger Brit van Ooijen, formand for bestyrelsen for Copenhagen International School.

Det 25.000 kvadratmeter store skolebyggeri er Københavns hidtil største skole og kommer til at give plads til/rumme 1.200 elever og 280 ansatte. Skolen skal stå indflytningsklar i januar 2017.

LÆS MERE

NIRAS valgt til international skole i Nordhavn

SDG Measure - Værktøj til bæredygtigt byggeri

Vil du vide mere?

Thomas Kudahl Jensen

Thomas Kudahl Jensen

Projektchef

Aarhus, Denmark

+45 8732 3372

Læs også