Nyhed

Roskilde Festival Mudderkort 2018: Sådan undgår du våd sovepose

Mudderkort 06 2018

Kan du ikke lide vand i dit telt? Tjek NIRAS’ mudderkort, og bliv din lejrs helt.

26. juni, 2018

Opdateret: Se Roskilde Festival Mudderkort 2019 her.

Lige nu viser vejrudsigterne strålende sol over dette års Roskilde Festival. Men er det nogensinde sket, at meteorologerne har taget fejl? Tag ikke chancen, men læs videre her og find de tørre områder på festivalpladsen til din lejr med Roskilde Festival Mudderkort 2018.

I år har Roskilde Festival ikke ændret meget på campingområdernes beliggenhed. Det betyder, at ’trusselsbilledet’ for regn og mudder er næsten uændret i forhold til i 2017. Det fortæller GIS-konsulent i NIRAS Teresa Japsen, som i en årrække har kombineret sin passion for Roskilde Festival med sin faglighed inden for geodata.

”Jeg vil anbefale område E og L, der normalt er gode steder, samt det nye område F, som både ligger højt og heller ikke har områder, hvor regnen kan samle sig i søer eller mudderpøle. Nu tyder det jo ikke på, at der kommer store mængder regn i år, men jeg ville alligevel undgå at placere min lejr i områderne J og M eller i nogle af de udsatte områder i C og G – better safe than sorry,” siger Teresa Japsen, som er trofast deltager på festivalen igennem adskillige år.

Læs mere om WebGIS her. 

Mudderdronningen

Teresa er ophavskvinden bag mudderkortet – et kort der kombinerer data fra Danmarks Højdemodel og GIS-teknologi til at vise ’bluespots’ på Roskilde Festivals scene- og teltområder. Og det er netop de blå plamager i campingområderne på kortet (bluespots), som ville få Teresa til at spæne i en bue uden om disse områder. Bluespots indikerer nemlig, hvor vandet vil flyde hen, hvis himlen åbner sine sluser over dyrskuepladsen.

Udover at tjekke hvor mudderkortet har store, ildevarslende bluespots, er det også værd at undgå de mest befærdede steder i teltområderne, hvis man ønsker at slippe for mudder i sin lejr. Det kan for eksempel være de steder, hvor alle skal forbi for at komme til scenerne eller tæt ved toiletter og madboder, advarer den rutinerede festivaldeltager Teresa Japsen.

Teresas tre tips til et tørt telt

I ti år har hun nu udarbejdet mudderkortet hver sommer som en guide til sin egen – men også til mange andres – placering af lejr på Roskilde Festival. Her giver hun tre vigtige tips til en god og tør festival:

”Det er en god idé at finde en god placering til dit telt ud fra mudderkortet – undgå de lave områder, hvor regnen ikke kan flyde væk! Så bør du også have styr på dit gear – vælg ikke de allerbilligste telte men gerne et, der også har ydertelt. Glem ikke en presenning og gaffatape, til hvis det går galt, og regnen siler ind.”

Læs mere om kortprodukter her. 

Læs også - Teresa Japsen: Social geograf hjælper festivalgæster og folkemøde

Se også