Two women working at Marine Harvest's salmon processing factory
Udvidelsen af Marine Harvest's lakseforarbejdningsfabrik, Ryfisk, i Norge har forbedret produktionskapaciteten med 40 %.
News

Omfattende udvidelse af lakseforarbejdningsfabrik i Norge

Den 12. juni blev udvidelsen af Marine Harvests lakseforarbejdningsfabrik, Ryfisk, i Norge officielt åbnet. NIRAS står bag designet af udvidelsen, der har øget fabrikkens produktionskapacitet betydeligt.

05. jul 2018

Den omfattende udvidelse af Marine Harvests lakseforarbejdningsfabrik, Ryfisk, der ligger ved fjordene i Stavanger, blev officielt åbnet den 12. juni. Ombygningen og udvidelsen omfatter nyt produktionsudstyr, nyt  automatisk lager samt et nyt fartøj til at fange og slagte laks på havet og til at bringe fangsten til fabrikken til videre behandling, pakning og forsendelse. 

Designet til at møde fremtiden

Marine Harvest er verdens største opdræts- og forarbejdningsvirksomhed for laks med en årlig omsætning på over 25 mia. NOK. Ryfisk-fabrikken er ét af fire primære produktionssteder i Marine Harvests forsyningskæde i Norge. For at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel efter laks, var der behov for at give fabrikkens kapacitet et boost.

NIRAS, der har været rådgiver for Marine Harvest i mange år, har designet udvidelsen af fabrikken fra den indledende masterplanning og hygiejnisk design over overvejelser omkring fødevaresikkerhed og optimal produktivitet til det endelige detailed design. Desuden stod NIRAS for udbud af procesudstyr, byggeri og forsyningsanlæg. 

"Solidt kendskab til design af fødevareproduktioner i det norske marked kombineret med stærk ekspertise inden for rådgivning af danske fødevareproducenter var afgørende for, at vi valgte NIRAS som konsulent. Og det viste sig at være det helt rigtige valg for os," fortæller fabrikschef Per-Magne Gabrielsen. 

Betydelig kapacitetsforøgelse

Resultatet af udvidelsen, der blev gennemført inden for den aftalte tid og økonomi, er signifikant: Den nye fabrik kan håndtere 70.000 tons laks om året. Tidligere kunne den kun håndtere 42.000 tons. På en gennemsnitsdag kan den nye fabrik forarbejde omkring 300 tons laks. 

"NIRAS har leveret stærke løsninger, der sikrer, at produktionen imødekommer fremtidige krav samtidig med behovet for sikker fødevareproduktion og sikre og sunde arbejdsvilkår bliver indfriet," siger fabrikschef Per-Magne Gabrielsen. 

Et skridt i den bæredygtige retning

Ligesom mange andre aktører inden for fødevareindustrien har Marine Harvest indarbejdet FNs bæredygtighedsmål (Sustainable Development Goals) i deres arbejde. I forbindelse med udvidelsen af ​​Ryfisk-fabrikken har NIRAS rådgivning resulteret i en moderne og yderst effektiv fabrik, der understøtter Marine Harvests ønske om at drive positive forandringer i forhold til blandt andet rent vand og et bæredygtigt energiforbrug.