Projekt

Ørkenfortet på Christianshavn er transformeret til et 5-stjernet hotel

NH COLLECTION HOTEL 2

Bygherren ATP Ejendomme besluttede fra begyndelsen at DGNB-certificere renoveringen. Undervejs blev ambitionerne opgraderet og sigtekornet hævet fra en DGNB Sølv-certificering til en DGNB Guld-certificering som et af de første renoveringsprojekter i Danmark. Foto: ATP Ejendomme

Hotellet NH Collection Copenhagen flyttede i 2021 ind i Nordeas tidligere, ikoniske hovedkontor ’Ørkenfortet’ og åbnede et 5-stjernet hotel med 394 værelser.

29. september, 2021
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark
  • Klient: ATP Ejendomme

Den vellykkede renovering af den tidligere kontorbygning resulterede i en DGNB Guld-certificering, og hotellet benytter bl.a. havnevand til at køle bygningen om sommeren.

Tagfladen er beregnet til at kunne bruges som tagterrasse til festlige og sociale formål, hvor gæsterne kan nyde en fantastisk udsigt. Hele 5.000 m2 er blevet føjet til den 25.000 m2 store bygning i form af en 7. etage, en udvidet stueetage samt en restaurant ud mod havnen.

Man har samtidig formået at bevare den oprindelige arkitektoniske stramhed og fremtoning.

”De mange spinkle søjler i den oprindelige bygning indgik i bygningens samlede statiske funktion. Konstruktionsmæssigt var det derfor svært at fjerne dem. Den meget korte afstand mellem søjlerne satte også grænser for indretningsfriheden, og vi måtte ”flette” søjlerne ind i hotellets stueplan, hvor byggeriet er udvidet,” fortæller Mark Howell, Business Development Director i NIRAS.

NIRAS har som rådgivende ingeniør stået for det storstilede projekts bygherrerådgivning, udvikling og udbud i samarbejde med Henning Larsen Architects og Erik Arkitekter.

Ørkenfortet Transformation (002)
Før og efter – flere af de lastbærende søjler ”punkterer” baren. Foto: NIRAS

Fra småt til stort
Renoveringen begyndte dog som en langt mindre opgave.

”Vi vandt en opgave for ATP Ejendomme om at udarbejde en fraflytningsopgørelse i forbindelse med Nordeas opsigelse af lejemålet. Siden da voksede vores samarbejde med ATP Ejendomme igennem business casestudier, indretningsscenarier og frem til projektets fulde udvikling forud for udbuddet,” siger Mark Howell.

En bygning med mange meninger
Ombygningen af Ørkenfortet var et projekt med mange interessenter i lokalområdet. På grund af dens centrale placering på Christianshavn, hvor de nærmeste naboer tæller Nationalbanken og Udenrigsministeriet, var der mange meninger om projektet.

”Beliggenheden gør, at der var et enormt politisk fokus på, hvordan bygningen kom til at se ud. Bygningen er ikke fredet, men under dialogen med Københavns Kommune og Stadsarkitekten om udformning af lokalplansforslaget var der fra kommunens side en insisteren på, at vi bevarede facaden og 1960’er-udseendet,” fortsætter Mark Howell.

Vendte begrænset loftshøjde til en fordel
De fleste hotelkæder har en fast konceptstandard for deres hotellers indretning, som både skal overføres til dansk praksis og danske normer samt tilpasses de faktiske forhold. Én ting er at overføre det til en ny bygning. Noget andet er at bearbejde det til Ørkenfortet, hvor bygningens store dybde, begrænsende loftshøjder og fysiske bindinger gjorde opgaven udfordrende.

Til gengæld vendte indretningsarkitekten den lave loftshøjde fra en udfordring til en mulighed ved at skabe en form for intimitet i receptionsområdet, med mørke, varme farver til at danne en fornemmelse for hygge.

”Det er klart, at en hotelkædes konceptstandarder er udfordret, når der er tale om en eksisterende bygning. Vi har forsøgt at skabe en balance mellem NH Collections krav om brandets look and feel, business casens forudsætninger for pris og Københavns Kommunes krav om arkitektonisk udtryk,” uddyber Mark Howell.

Om Ørkenfortet

Den stor seks-etages kontorejendom fra 1962 ved Knippelsbro på Christianshavn i København er kendt som Ørkenfortet. Bygningen, som fik sit navn på grund af sin store betonmur ud mod Torvegade, kom til verden som hovedsæde for B&W. Siden blev den hovedkvarter for Nordea, som overtog bygningen i 1993.

Siden 2021 er det dog NH Collection-logoet, der præger bygningens tag, da hotelkæden har indtaget København efter en omfattende renovering og udvidelse af huset.

Nordea er flyttet til Ørestad, og Ørkenfortet er transformeret til et 5-stjernet hotel med 394 værelser, som åbnede i september 2021. ATP Ejendomme ejer bygningen.

Vil du vide mere?

Mark Howell

Mark Howell

Business Development Director

Allerød, Denmark

+45 2275 7925

Se også: