Nyhed

Nye energirigtige boliger ved Aarhus Havn

NIRAS er rådgiver, når der opføres en lang række nye boliger på Aarhus’ havnefront. Byggerierne betegnes som nogle af de mest spændende projekter i byen i mange år.

18. juni, 2013

Der er godt gang i byggeriet ved havnen i Aarhus. NIRAS har netop vundet opgaven som rådgiver på 159 ejerboliger, der får navnet Kanalhusene. Kanalhusene bliver opført i forlængelse af Brabrand Boligforenings Havnehusene og udformes som en " by i byen". NIRAS er også rådgiver for Havnehusene.

Energirigtig byggeri

Havnehusene adskiller sig fra hidtidige almene byggerier på flere områder. Fx får alle lejligheder udsigt over Aarhus havn, på tagene kommer der grønne arealer med drivhuse og byggeriet opfylder fremtidens energikrav – faktisk har byggeriet et mindre energibehov end selv de mest ambitiøse krav, som i øvrigt først forventes at blive standard i 2020.

Byggeriet er så effektivt, at det efter nuværende beregningsmetoder er energineutralt for så vidt angår energibehov til bygningsdrift. Denne såkaldte nul-løsning kræver anlæg af godt 1.300 kvm solpaneler på taget.

De energirigtige tiltag har udviklet sig under projekteringen. Brabrand Boligforening har vedtaget yderligere tiltag som jordvarmeanlæg/varmepumper, kombinerede solceller/solfanger og genvinding af energi fra al spildevand som alt sammen medfører, at byggeriet ikke tilsluttes det offentlige fjernvarmenet.

Byliv på havnen

Kanalhusene kommer til at bestå af ca. 15.500 etagekvadratmeter ejerboliger opdelt i ni mindre, forbundne bygningskroppe i skiftende teglfarver og forbandter, der bringer mindelser om de traditionelle hollandske kanalkvarterer.

Bebyggelsen udstyres med grønne tage, og i stueetagen vil tre portåbninger åbne det intime, grønne gårdrum op for besøgende og andre beboere. I stueetagen er det desuden planen at etablere en café, der skal bidrage til bylivet i området.

Vellykket helhed

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek ser store fordele ved, at de to projekter, ”Havnehusene” og ”Kanalhusene” bliver én sammenhængende karré og at de har samme arkitekt og entreprenørteam.

”Vi får en utrolig interessant bebyggelse, der bygger videre på de samme arkitektoniske virkemidler som i nabobebyggelsen. Det giver en vellykket helhed og et homogent indtryk, såvel i facaden med forskellige teglsten som i de grønne gårdrum. Også under opførelsen af byggeriet bliver der åbenlyse fordele ved at bruge samme team.”

Havnehusene afleveres til bygherren, Brabrand Boligforening i 2015, og betragtes allerede som et bidrag til Århus som " Europæisk Kulturby 2017".

Dansk Boligbyg er totalentreprenør på Kanalhusene med NIRAS som rådgiver. Både Kanalhusene og Havnehusene er tegnet af arkitektfirmaerne Luplau & Poulsen samt Adept. Kanalhusene forventes at stå færdige i 2016.

Vil du vide mere?

Niels Bunk Jespersen

Niels Bunk Jespersen

Projektdirektør

Aarhus, Denmark

+45 8732 3320

Se også