Nyhed

Genial bygningsdetalje gør ’den varme hane’ mere bæredygtig

Med decentral produktion af varmt brugsvand på solvarme slipper Aarhus Kommune for at ’lukke for den varme hane’ i konstruktionen af et nyt, stort kontordomicil i Gellerup. Den bæredygtige detalje hjælper til at spare på dyr rørføring og begrænse varmetab samtidig med, at husets brugere ikke behøver gå ned på komforten.

2. november, 2016

I Aarhus er byggeriet gået i gang. Et stort, åbent og supermoderne kontordomicil i Gellerup skal stå klar i december 2018. Hele 1.000 arbejdspladser inden for kommune og politi skal rykkes til dette innovative multihus, som er en del af Helhedsplan Gellerup. Sådan skal den udfordrede bydel åbnes og gøres til en mere integreret del af Aarhus.

Men tidligt i planlægningen af byggeriet stod man med et problem. Bygherren foreslog en løsning, hvor der kun skulle etableres koldt vand til husets toiletter og trinettekøkkener. Det var tænkt som en innovativ måde at spare på stål til rørføring og energi til opvarmning af brugsvand. Men den idé blev ikke modtaget vel, da brugerne af det nye hus skulle høres. De ønskede ikke at skulle vaske hænder i koldt vand – for ’hvorfor skal det gøre ondt at spare på energien’?

Udfordringen kunne let have resulteret i svære hovedbrud hos bygherren, Aarhus Kommune. Men så blev en smart idé smidt på bordet.

”Løsningen blev at placere toiletter og køkkener strategisk og forsyne dem decentralt med varmt vand fra flere solvarmeanlæg på husets tag. Sådan kan brugerne undgå at gå ned på komforten samtidig med, at bygherren kan være miljøbevist og slippe for et stort og ressourcekrævende, centralt system, som er en velkendt hovedpine i byggebranchen,” fortæller ekspertisechef Peter Noyé fra NIRAS, der kom op med løsningsforslaget.

Et skørt energitab

Hovedpinens årsag ligger i de store afstande, som der er mellem den centrale varmeforsyning i kælderen og de mange toiletter og tekøkkener, som et 20.000 kvadratmeter stort kontordomicil har. Selvom de er strategisk placeret, bliver det til meget lange rørføringer, som er omkostningsfuldt i stål og ikke mindst i varmetab.

”Det er helt skørt, at cirkulere varmt vand – som konstant taber energi til bygningen – rundt i sådan et enormt hus alene for at man kan vaske hænder i det. De eneste steder, man reelt bruger væsentlige mængder varmt vand, er i kantinens industrikøkken og i omklædningen. Derfor tænkte vi: Hvad nu hvis vi kun forsyner disse to primære aftagere fra den centrale varmtvandsbeholder?” forklarer Peter Noyé.

Tilfreds bygherre

Ved hjælp af decentral produktion af varmt brugsvand på solvarme gøres alle husets toiletter og trinettekøkkener uafhængige af den centrale forsyning i kælderen. I stedet får hver gruppe af toiletter og tekøkkener deres egen forsyning via mindre solcellepaneler – omkring tre til seks kvadratmeter hver – placeret på taget, som opvarmer brugsvandet på solens energi.

Hos bygherren, Aarhus Kommune, er man særdeles tilfreds med den innovative løsning.

”Det er virkelig smart. Den udfordring, vi altid har med cirkulation af varmt brugsvand, koster mange penge og ressourcer. Som kommune har vi et kæmpe fokus på bæredygtighed, og her rammer løsningen ned i vores målsætninger om at nedsætte energiforbrug og udledning af CO2. Det er så rart at kunne fortælle, at dette kan lade sig gøre i et erhvervsbyggeri og ikke kun i boliger,” siger Bente D. Sejersen projektleder i Aarhus Kommune.

Historien er bragt i fuld længde i magasinet BYG fra Arkitektens Forlag. Find den her.

Fakta

  • Det nye kontordomicil vil bestå af flere sammenhængende fløje med et atrium i midten og er tænkt som det nye, offentlige midtpunkt i Gellerup.
  • Huset vil koste 607 mio. kroner at opføre og er en del af Helhedsplan Gellerup, som skal kickstarte omdannelsen af bydelen.
  • Byggeriet er Aarhus Kommunes første OPS (offentligt privat samarbejde). Som bygherre har Aarhus Kommune indgået samarbejde med et konsortium af private leverandører ledet af entreprenør A. Enggaard med NIRAS, Arkitema Architechts, Caverion og Katinka Hauxner ApS som samarbejdspartnere. Der er skrevet kontrakt på opførelse og derefter 15 års drift af huset for at sikre, at det bliver en succes.
  • Byggeriet begyndte i sommeren 2016 og forventes indflytningsklart i slutningen af 2018.

Vil du vide mere?

Peter Noyé

Peter Noyé

Ekspertisedirektør Bæredygtighed, Energi og Indekl

Allerød, Denmark

+45 2823 8244

Se også