En morgenfrisk byggeleder på Lalandia Søndervig

SIH Lalandia Søndervig

Koordinering, kommunikation og økonomi er nøgleord i Simons Have Hørlycks dagligdag som byggeleder i Lalandia Søndervig.

Som byggeleder på Lalandia i Søndervig skal Simon Have Hørlyck fra NIRAS stå tidligt op. Han skal kommunikere, koordinere og planlægge arbejdet for de mange forskellige faggrupper, der arbejder sammen på, at et nyt Lalandia i 2022 kan slå dørene op til Aquadome, legeland, restauranter m.m.

Ved indkørslen til den lille vestjyske badeby Søndervig er et nyt Lalandia ved at tage form. Man er ikke i tvivl om, hvad der venter, for rundt om den store bygning, der bl.a. skal indeholde Aquadome og legeland, ligger der bunker af vandrutsjebaner i samlesæt, som inden længe skal være de bærende elementer for timevis af sjov for de badende gæster.

I en af skurvognene på byggepladsen har Simon Have Hørlyck skiftet kontorpladsen i NIRAS’ Aarhus-afdeling ud med et midlertidigt kontor to til tre dage om ugen. Her er han tættere på det byggeri, han siden sommeren 2020 har haft ansvaret for som byggeleder. Kontoret deler han bl.a. med NIRAS-kollegaerne Lars Guldbrandt og Holger T. Frandsen. Lars står for arbejdsmiljøkoordinering på pladsen og for de 440 tilknyttede feriehuse, der stort set er færdige og allerede beboet af feriegæster. Holger T. Frandsen bistår Simon med koordinering og kontrol af arbejderne på byggepladsen.

Der er travlt i skurvognen. Alle arbejder fokuseret og effektivt på projektet for at få det hele til at gå op i en højere enhed, så Lalandia Søndervig kan åbne i 2022 som planlagt. Heldigvis er stemningen god, og der er plads til humor og venligt drilleri.

Dagene på byggepladsen er også delvist reserveret til diverse møder med bygherre, entreprenører og leverandører. Så en dag på byggepladsen er typisk en blanding mellem møder, afklaringer og opfølgninger på pladsen samt at fordele opgaver, før turen går hjem til Aarhus.

NIRAS opgaver i projektet

NIRAS er totalrådgiver på Lalandia Søndervig og har følgende fagligheder i spil ved projekteringen og udførelsen af Lalandia Søndervig:

 • Projekt- og projekteringsledelse
 • Bærende konstruktioner
 • VVS og ventilation
 • Elinstallationer
 • Brand
 • Energi/indeklima
 • Akustik
 • Svømmebadsteknik
 • Landskabsarkitekter
 • Vejanlæg
 • Kloak
 • Anlægsøkonomi
 • Byggeledelse
Vandrutsjebaner Lalandia Oktober21
Vandrutsjebaner i store samlesæt ligger klar til montering på pladsen i oktober 2021.

Lalandia i 3D-modeller

En Aquadome er i sig selv et installationstungt byggeri, når man tænker på ventilation, lys, varme, svømmebadsteknik osv. Når man skal have fuldstændig styr på koordineringen af hvem, der arbejder med hvad og i hvilken rækkefølge, er det i følge Simon et fantastisk redskab at have hele bygningen i 3D.

”Jeg bruger 3D-modellerne rigtigt meget, når jeg skal danne mig et overblik og planlægge. Detaljeringsgraden i tegningerne gør mig i stand til at vurdere, hvor lang tid de enkelte opgaver tager, og i hvilken rækkefølge håndværkerne skal til,” forklarer Simon om 3D-modellerne.

Samtidig bruger Simon også 3D-modellerne på koordineringsmøderne på pladsen, hvor det er et godt værktøj til at italesætte og visualisere de kommende opgaver.

I oktober 2021 nåede man en vigtig milepæl og  lukkede den ydre skal på byggeriet, så man nu kan fokusere på de indvendige installationer og aptering i løbet af vinteren.

 

AQUA Domen Lalandia Okt21web
Aquadomen begynder at tage form i oktober 2021.

Byggelederen er kendt på pladsen

Et kvalitetskrav til en god byggeleder må være morgenfriskhed. Når Simon sætter sig i bilen mandag morgen kl. 5 for at køre den lange vej fra Aarhus til Søndervig, lader han op til dagens møderække, der starter 6:45. Når der arbejder mange fagligheder på samme byggeplads, er det nødvendigt med en række koordineringsmøder med de involverede parter som formænd, projektledere og entreprenører.

En af Simons vigtigste opgaver som byggeleder på det store Lalandia projekt er også den konstante dialog mellem bygherre og entreprenør.

”Det er ikke byggelederens opgave at løse alle problemer på pladsen, men at sikre, at rammerne for at løse opgaverne er til stede på byggepladsen og blandt de udførende. Jeg har derfor brug for et overordnet overblik over, hvad der sker på pladsen, men ser helst at entreprenørerne selv finder løsninger og koordinerer arbejderne imellem,” forklarer Simon om opgaven.

Ét er detaljerige 3D-modeller, noget andet er det rigtige byggeri. Simon forsøger altid at komme rundt på pladsen, når han er i Søndervig.

 ”Ud over alle møderne er det også vigtigt at have god kontakt til folkene på pladsen. Det er her, at jeg som byggeleder får det nødvendige indblik og kendskab til, hvad der foregår derude. Det er også her, jeg kan se, om der trænger til at blive ryddet op, om stemningen er god, og om forholdene er som de skal være,” fortæller Simon om turene rundt på pladsen.

Frem mod åbningen i 2022 vil Simon også rette fokus mod idriftsætning og aflevering af byggeriet. Her får han hjælp fra NIRAS’ commissioning-folk og fagtilsynet. Så der vil stadig været meget at se til for Simon og folkene på pladsen frem til den dag, hvor badeklare gæster erstatter byggefolkene i det nye Lalandia i Søndervig.

Kæmpe Ror Lalandia
Det kæmpe store rør bliver til et af Lalandias trækplastre - vandrutsjebanen Tornado

Fun Facts om Lalandia Søndervig

 • Det hele er bygget på gammel fjordbund, så alt står på pæle, der er banket ned i jorden.
 • Man forventer op imod 500.000 årlige gæster.
 • Da byggeriet var på sit højeste, arbejdede der op til 150 om dagen på byggepladsen.

 

Simon Have Hørlyck

Simon Have Hørlyck

Projektchef

Aarhus, Denmark

+45 6039 4467