Indsigt
Corona-pandemien har for alvor sat fokus på vigtigheden af ordentlig Facility Management - ikke mindst når det gælder hygiejne og pladskrav. Det er nemlig alfa og omega at have styr på de processer, der er med til at skabe sikre arbejdspladser med mindst mulig smitterisiko. Derfor skal der nu udvikles en helt ny international Facility Management-pandemistandard.
Arbejdet med en ny ledelsesstandard for Facility Management (FM) med fokus på, hvordan man håndterer pandemiudbrud og sundhedskriser, er netop sat i gang. Den skal sikre, at man kan færdes trygt og sikkert på arbejdspladser og i det offentlige rum.
Standarden skal samle de bedste erfaringer fra FM-organisationer i hele verden i forbindelse med corona-pandemien, så man har de bedste forudsætninger for at imødegå lignende situationer i fremtiden og måske undgå at lukke samfundet og arbejdspladserne helt ned.
Standarden bliver et redskab, man kan bruge i kampen for at holde samfundet i gang ved pandemiudbrud, som det vi oplever med Covid-19, der på kort tid forandrer behovet for virksomheders serviceniveau. FM er en vital del af indsatsen for at skabe sikkerhed og tryghed på arbejdspladser og i det offentlige rum.
FM spiller en væsentligt større rolle, end mange måske tror, og jeg deltager i arbejdet med at udvikle standarder inden for facilitetsstyring i Dansk Standard. Denne ofte lidt usynlige funktion er faktisk afgørende for, om man føler sig tryg, og den kan have direkte indflydelse på, om man risikerer at blive syg.
COVID-19 har vist os, hvor vigtigt det er, at der er styr på vores processer, og at FM- funktionerne er afgørende for, om arbejdspladser kan fungere. Både når det handler om at forebygge smitte i det daglige på f.eks. kontorer, hospitaler og i shoppingcentre, men også, når der bliver konstateret smitte, er det meget vigtigt, at alle ved præcist, hvad de skal gøre, og hvad der skal ske og ikke mindst, hvor hurtigt det skal ske, så man kan bremse smitte.
I Norge har man faktisk i forbindelse med Corona-epidemien defineret ”smittevern” som en samfundskritisk funktion – ligesom politi og sundhedsvæsen.
En helt ny udfordring
Når man står i en sundhedskrise, gælder det om at træffe så velunderstøttede beslutninger som muligt. Det kræver godt samarbejde, god kommunikation og gode processer. Og samtidigt betyder det, at kvalitetsniveauerne skal sættes helt anderledes.
Hvem har fx ansvaret for at sikre, at der er ressourcer nok, hvilke kompetencer er der brug for i forhold til sikkerhed og sundhed, hvordan organiseres arbejdet bedst, hvad er den bedste og mest driftssikre fremgangsmåde, hvem står for kommunikation ved problemer og sygdomsudbrud, hvordan finder man det passende niveau for hygiejnetiltag og rengøring, og hvordan kvalitetssikrer man rengøringsprocedurer, så man undgår smitte?
Det er alt sammen noget af det, som den kommende FM pandemi-standard kan hjælpe med at få styr på, fordi den giver et fælles sprog, fælles forståelser og nogle ensartede rammer for, hvad der skal leveres og hvordan det skal dokumenteres.
En fælles standard betyder, at vi undgår hver vores egen hjemmestrikkede variant. Da pandemien gik løs, stod mange over for denne udfordring for allerførste gang. Nu tager vi nogle af de erfaringer og best practises, branchen har gjort sig med videre i en international standard, så alle kan få glæde af dem.
Vi har oplevet, at særligt hygiejne betyder meget mere end tidligere. Det handler dels om, hvor tit der bliver gjort rent ved tastaturer, elevatorer og håndtag, dels i høj grad også om organisering og ledelse af det samt om kontrol og dokumentation af graden af renlighed.
Hvor tit behøver man gøre rent, hvor ofte, hvornår og hvordan?
Her kan det være fristende at spare på nogle af processerne, men det betyder i yderste konsekvens, at liv bliver sat på spil. COVID-19 har helt sikkert øget bevidstheden om, at det er vigtigt i forhold til virus og smitte, at der er reelt rent, og ikke bare ser rent ud – og det skal vi kunne dokumentere.
Pandemien har også givet kæmpe udfordringer med at opfylde afstandskrav. Der er kommet et nyt blik på, hvordan man går ind i en bygning, hvordan man kan benytte sig af kontorerne på en sikker måde, og hvordan man færdes f.eks. med afstandskrav og ensretning af adgangsveje og gangarealer.
Det handler grundlæggende om, at det skal være og føles trygt og sikkert uanset, om man skal møde ind på sin arbejdsplads, tage ud og handle eller gå til lægen. Hvor der tidligere har været en tendens til, at vi blander os, sidder tæt i fælleskontorer og er meget sociale, er behovet nu, at vi trækker i den modsatte retning med mere plads og god afstand. Man kan sige, at Covid-19 på mange måder er en stresstest af vores arbejdspladser, som har vendt tendenser på hovedet i forhold til, hvordan virksomheder kan fungere.
Kvalitetslabel og konkurrenceparameter
Den kommende pandemistandard bliver certificerbar og henvender sig både til in-house FM-organisationer, der har ansvar for at sikre brugerne af huset, samt til leverandører af services, fx rengøring, vedligehold og bygningsdrift, og til udlejere af bygninger.
Standarden kan blive et væsentligt konkurrenceparameter i fremtiden, som man med fordel kan anvende ved udbud til at stille kvalitetskrav til arealer og services. Dem, der står for vores arealer og services, har jo ansvaret for at tilbyde en sikker bygning at færdes i. Det vil være oplagt at følge internationale standarder på området og skrive det ind i kontrakterne.
På samme måde kunne offentlige myndigheder begynde at stille krav om certificering – også i forhold til de FM-standarder, der allerede findes i dag, fordi de er en kvalitetslabel, der viser, at man gør det ordentligt. Det er også oplagt for dem, der gerne vil arbejde på de internationale markeder.
Deltag i det spændende arbejde
Jeg opfordrer alle seriøse spillere på markedet til at deltage i arbejdet med at udvikle standarden.
Mit budskab til de danske virksomheder er, at det her er interessant for dem, der vil være fremme i skoene og føre an i den danske FM-branche. Ved at deltage i arbejdet kan man dels spille ind og få indflydelse på standarden, dels få tidlig viden og indblik i, hvor branchen bevæger sig henad, og hvad der bliver morgendagens markedskrav. Samtidigt får man et kæmpestort internationalt netværk i branchen.
Alle med interesse og viden på området kan deltage i arbejdet med standarden Facility management - Guidance on emergency management of epidemic prevention in the workplace.
Læs mere her: Dansk standard - Facility Management