Projekt

Lang erfaring sikrede succesfuld udvidelse af fabrik i Polen

Morpol Edit V400v2

I Polen ligger verdens største fabrik til forædling af laks. NIRAS spillede nøglerolle i udvidelsen af fabrikken med 10.000 kvadratmeter.

5. juli, 2017
  • Sektor: Fødevarer
  • Lande: Polen
  • Klient: Marine Harvest

I Ustka ved den polske østersøkyst ligger verdens største fabrik til forædling af laks. Med sine 80.000 kvadratmeter og 3.000 ansatte er anlægget i den absolutte superliga. Stor, men alligevel ikke stor nok.

Derfor blev NIRAS involveret i at udvikle en masterplan for en ombygning og udvidelse på 10.000 kvadratmeter og efterfølgende i at udvikle et conceptual design for udvidelse af fabrikken, der ejes af Morpol – der ejes af Marine Harvest. I naturlig forlængelse af arbejdet fik NIRAS desuden til opgave at udvide og udvikle de tilhørende køleanlæg.

Det kræver stor erfaring og et godt overblik at få et projekt af denne størrelse til at køre på skinner i en fabrik, der konstant producerer. Netop derfor fik NIRAS tildelt opgaven med at styre udvidelsen af køleanlægget.

Først og fremmest har NIRAS med afsæt i masterplanen udarbejdet kravspecifikation og udbudsmateriale, hvor man i detaljer definerede, hvordan hele køleanlægget skulle ende med at se ud. På den måde opnåede Morpol en optimal pris og minimale problemer i installations- og opstartsfasen.

Det kræver stor erfaring og et godt overblik at få et projekt af denne størrelse til at køre på skinner

Laks på Polsk

  • Morpol er ejet af norske Marine Harvest, der er verdens største producent af laks
  • Morpols fabrik i Ustka er nerven i virksomheden
  • Morpol har desuden en række mindre specialiserede fabrikker rundt om i landet
  • Fabrikken håndterer 60.000 tons laks årligt, men har kapacitet til betydeligt mere i takt med øget vækst
  • Laksen forarbejdes til forskellige produkter

Samtidig stillede NIRAS de specifikke krav, der sikrede, at kunden fik de rigtige tilbud fra internationale leverandører af køleanlæg og lokale entreprenører i Polen.

I forbindelse med Morpols fabriksudvidelse havde NIRAS fokus på fødevaresikkerhed i form af sikring af optimal køling af produkterne og minimering af kontamination i processen. Planerne for udvidelsen af køleanlægget lagde vægt på at efterleve de højeste krav til kvalitet, effektivitet og fødevaresikkerhed samt et minimalt energiforbrug.

Endelig var NIRAS også tilsynsførende på projektet. Her holdt man øje med, at alle krav i projektet blev overholdt af den udførende entreprenør. NIRAS specifikationer, kompetencer og store erfaring var det, der i sidste ende sikrede, at Morpol fik det slutprodukt, de betalte for.

Byggeriet var i gang fra juni 2015 til februar 2016.

Vil du vide mere?

Olav Vind Larsen

Olav Vind Larsen

Forretningschef

Allerød, Denmark

+45 2268 5590

Kenth Kjærsgaard

Kenth Kjærsgaard

Afdelingsleder

Odense, Denmark

+45 2325 8121

Se også