Projekt

Projektet, der flyttede branchen: Truelsbjerg Vandværk er state-of-the-art og lækker vandoplevelse

Truelsbjerg Waterworks

NIRAS står bag Truelsbjerg Vandværk, der sikrer bedre vandkvalitet samtidig med, at værket er æstetisk udformet og lærerigt at besøge.

23. december, 2015
  • Sektor: Byggeri, Vand
  • Lande: Danmark

Fremtidens vandværk er blomstret op i Truelsbjerg ved Aarhus med Aarhus Vand som bygherre. Som bygherrerådgiver har NIRAS med det ny vandværk løftet branchen til nye standarder inden for teknisk design. Flere andre nye vandværker har allerede ladet sig inspirere af Truelsbjerg Vandværk og anvender projektets banebrydende design.

En lærerig fryd for øjet

Truelsbjerg vandværk sikrer en bedre og mere stabil vandkvalitet, men projektets vision er større end det. Lokalområdet skal både nyde bygningen i landskabet og samtidig lære om vand og af vandet. Besøgende kan følge vandets cyklus rundt i bygningen og på den måde lære, at vand er noget, vi låner af naturen.

Truelsbjerg vandværk sikrer en bedre og mere stabil vandkvalitet, men projektets vision er større end det.

Fokus på behovet

NIRAS har været tilknyttet projektet fra begyndelsen og været med til at sikre, at Truelsbjerg rent teknologisk er helt på forkant samtidig med, at både borgere og forskere kan blive klogere på processen. Løsningen er blevet til ved at udfordre de traditionelle vandværksløsninger med mindre fokus på det aftalte mål, men snarere på, hvad behovet er.

FRI præmierer NIRAS-rådgiver

Bygherrerådgiver Stefan Schmidt fra NIRAS blev i 2014 udnævnt til Årets Unge Rådgiver af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, for sin indsats med Truelsbjerg vandværk.

Med fokus på innovation og drikkevandssikkerhed er det lykkedes at projektere et fremtidssikret og energimærket vandværk, som påvirker miljøet minimalt, lærer os om vand og som samtidig funkler som en æstetisk perle i lokalområdet.

Mere enkel drift

Den ny teknologi gør tillige driften af værket mere enkel. Værket har været i drift siden efteråret 2014 og forsyner 40.000 borgere i det nordlige Aarhus.

Se også