Lactosayn tower
NIRAS’ industri-arkitekter og procesingeniører har arbejdet tæt sammen om at designe det tonstunge tårn på optimal vis.

Lactosan bygger nyt tørretårn

Ostepulver til verden: Fynske Lactosan udvider produktionen med nyt tørretårn

Dansk ostepulver er efterspurgt i hele verden, ikke mindst i Kina og Japan, hvor forbrugere for alvor er begyndt at få smag for ost. Fynske Lactosan har derfor opført et nyt spraytørringstårn.

I Ringe på Fyn sørger virksomheden Lactosan for ostesmag til hele verden. Lactosan producerer nemlig ostepulver til fødevareindustrien, og smagen af ost har gjort en strålende karriere i alverdens fødevarer foruden ost – f.eks. i diverse chips, osterejer/ostepops, kiks, brød, saucer, mm.

Fødevareproducenterne skal vide præcis, hvordan pulveret opfører sig i deres produkt. Lactosan udvikler derfor ofte et ostepulver specifikt til en kunde, så kunden får den helt rigtige sammensætning af egenskaber og smag.

Ofte bruges Lactosans ostepulver til flere ting end bare at give ostesmag, f.eks. kan pulveret samtidig fungere som tykningsagent og smagsforstærker. Lactosans mål er derfor at levere høj kvalitet og fødevaresikkerhed, en konsistent smagsprofil og de nøjagtigt samme egenskaber hver gang.

Blandt verdens største producenter af ostepulver

At satse på kvalitet og konsistens har betalt sig, og Lactosan er i dag blandt verdens største producenter af ostepulver.

De seneste år har forbrugere i Kina og Japan også fået øjnene op for ost, og det har fået Lactosans omsætning til at vokse yderligere – en vækst, Lactosan regner med fortsætter. Derfor har Lactosan i sommeren 2019 udvidet deres fabrik for 100 mio. kr. med både mere plads til kontorer og en større samt mere fleksibel produktion.

20.000 tons ost

tørres og pulveriseres hvert år på Lactosans fabrik og bliver til ca. 10.000 tons ostepulver

NIRAS har fungeret som rådgiver om indkøb af produktionsanlæg, samt design og byggeri af Lactosans nye tørretårn, som er en central del af udvidelsen.

30 meter højt tørretårn producerer tonvis af ostepulver

I tørretårnet forstøves smeltet ost – oftest bestående af 95 procent ost og 5 procent smeltesalte – gennem en spray-dyse i toppen af tårnet. På den måde får man oste-mikrodråber.

Disse daler mod bunden af det høje tårn, og mens de falder, fordamper al vandet fra dem, fordi luften er tør og varm. Når osten når bunden, er det som et pulver.

Tårnet var en spændende udfordring for NIRAS’ byggefaglige ingeniører: Udstyret i toppen af tårnet vejer mange tons, og tungt udstyr i toppen af en så høj bygning kræver et solidt fundament. Derfor blev tørretårnets fundament støbt med op mod 1500 ton beton og 80 tons stål.

NIRAS' procesingeniører og industri-arkitekter i tæt samarbejde

I tæt samarbejde med procesingeniørerne sørgede NIRAS’ industri-arkitekter samtidig for at bygningen blev integreret med den store mængde procesudstyr på optimal vis.

Foruden den helt rigtige teknologi til lige præcis Lactosans ostevalg og behov, er tørretårnet udstyret med et ambitiøst rensesystem til afkastluften for at undgå ostelugt fra tårnet.

Fakta om Lactosa

Vidste du at Lactosan: 

  • beskæftiger ca. 110 ansatte i Danmark og ca. 125 i resten af verden?
  • opfandt ostepulver? Det skete, da fabriksbestyrer Christian Jessen i 1951 ønskede at finde en måde at gøre ost nemmere at opbevare. Han eksperimenterede med spraytørring af smeltet ost, hvilket essentielt er den samme metode, som bruges i dag. I løbet af 1960’erne steg efterspørgslen på pulveret så meget, at Lactosan droppede alt andet og fokuserede kun på ostepulver.
  • indkøber sin ost fra mejerier i primært Danmark og Europa, med supplement fra Australien og New Zealand?
  • bruger et væld af forskellige oste i sin produktion? Lactosan bruger bl.a. Danbo, Danablu, Emmentaler, Parmesan, Cheddar, m. fl. Alle osteleveringer testes efter ankomst til fabrikken, blandt andet ved at en medarbejder smager på osten for at sikre, at osten er helt, som den skal være.
  • er en del af Thornico Gruppen?