Projekt

Havneudvidelse i Rønne

Luftfoto Roenne

Rønne Havn har vokseværk. En ambitiøs plan for en udvidelse af Rønne Havn A/S er i fuld gang. NIRAS har som bygherrerådgiver assisteret havnen med VVM, projektforslag og udbud i totalentreprise og det samarbejde fortsætter på første etape af selve udførelsen af havnens vækstplan.

20. september, 2023
  • SDG: #9
  • Sektor: Infrastruktur, Havne & Kyster
  • Lande: Danmark
  • Klient: Rønne Havn A/S

Bag udvidelsen er der store ambitioner. Krydstogtturismen skal gro og rollen som Bornholms forsyningshavn skal blive endnu mere betydningsfuld. Der skal tiltrækkes nye forretningsområder og havnen skal også være i stand til at servicere den kommende vækst i havvindmøllesektoren i Østersøen. Havnen har derfor en Masterplan frem til 2050, der omfatter en markant udvidelse, der skal fremtidssikre havnen. 

Stor, større, størst kræver ny infrastruktur

Rønne Havn er i forvejen en af de største havne i Danmark. Havnen fungerer som forsyningshavn for hele det bornholmske samfund, og den ligger strategisk placeret ved indgangen til Østersøen. Hvert år passerer ca. 60.000 større skibe selve Bornholm.

Siden Rønne Havn forøgede sin infrastruktur i 1990’erne for at kunne håndtere større skibe, er den gennemsnitlige skibsstørrelse mere end tredoblet.

Udvidelsen af havnen bunder derfor i et ønske om at fremtidssikre havnens mulighed for at servicere de stadigt større skibe, der sejler forbi.

Men for at havnen skal kunne bringe et øget antal passagerer og stadigt større godsmængder sikkert til og fra havnen, på større og større skibe – for eksempel de helt store krydstogtskibe på 350 meter – kræver det både flere arealer, øget vanddybde og bedre manøvreforhold. Og det er det, havneudvidelsen skal resultere i.

Trafikken på havet byder på nye muligheder

Ifølge Rønne Havns ledelse vil eksekveringen af første etape øge havnens konkurrencedygtighed. Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, har også udtalt, at den udvidede havn vil give øen nye indtægter, blandt andet fra offshore-industrien – hvis fx Bornholm kan positionere sig som service- og installationsbase i forbindelse med udviklingen af vindfelter i Østersøen.

Og noget tyder på, at det kan blive en realitet; i maj 2018 blev Rønne Havn valgt som udskibningshavn for de vindmøller, der skal udgøre Danmarks nye – og største – havmøllepark Kriegers Flak.

Sammen med bedre faciliteter for krydstogtturismen danner det ifølge Winni Grosbøll basis for nye forretningsområder, indtægter og arbejdspladser, så Bornholm igen kan komme til at ”leve af havet”.

Den nye multifunktionskaj stod færdig i 2019 og har allerede været en stor gevinst for Rønne Havn, hvilket omfatter ankomst af flere store krydstogtsskibe.

Rønne

Vil du vide mere? Kontakt vores ekspert

Frederik Knudsen

Frederik Knudsen

Afdelingschef

Allerød, Denmark

+45 4810 5748

Se også: