Person grabbing book in library
Når beboerne begynder på et nyt kapital af livet, giver lokalbiblioteket inspiration og vejledning.

Handlingskatalog for udviklingen af lokalbiblioteker

Biblioteket giver fodfæste og ny inspiration

Et handlingskatalog som kan udstikke kursen for at udvikle fremtidens biblioteker bedst muligt. Det er resultatet af en undersøgelse, som giver indblik i hvornår, hvorfor og hvordan indbyggerne i Roskilde bruger biblioteket.

Når et nyt kapitel i livet begynder, finder vi fordybelse og vejledning på biblioteket. Den gravide kvinde søger råd i bøger om graviditet og babyliv. Børnefamilien samles om børnebøger fra bibliotekets bogkasser. Den sygdomsramte henter adspredelse på hylderne. Fordybelse og vejledning – men også hygge – er nøgleord, når indbyggere i Roskilde Kommune besøger lokalbibliotekerne, viser en undersøgelse lavet af NIRAS for Roskilde Kommune, Roskilde Bibliotekerne og Roskilde Centralbibliotek.

Undersøgelsen skaber indsigt i, til hvad og hvordan de besøgende bruger lokalbibliotekerne for at kunne udstikke kursen for fremtidens biblioteker på et solidt vidensgrundlag. Gennem interview med mere end 180 mennesker har NIRAS’ antropologer og sociologer undersøgt biblioteksbrugeres, men også ikke-brugeres, behov, ønsker og drømme og på den baggrund udviklet et handlingskatalog for Roskildes biblioteker.

Fodfæste og ny inspiration

En 46-årig kvinde på Gadstrup Bibliotek fortæller, at familien tidligere sjældent brugte biblioteket, men da sønnen pludselig brækkede benet, hentede forældrene underholdning til sønnen og begyndte på den måde at bruge biblioteket fast. Fortællingen om det brækkede ben er et eksempel på, hvordan bibliotekerne bliver særligt relevante i overgangsfaser. Andre typer overgangsfaser kan være skilsmisse, arbejdsløshed eller rejser. I overgangsfaserne kommer biblioteket til at spille rollen som et fodfæste til at få vejledning og ny inspiration.

Som mennesker bliver vi udsat for alt muligt hele tiden, her kan man gå i sin egen verden

30-årig kvinde på Gadstrup Bibliotek i rapporten Livskvalificering

Fordi biblioteket spiller en særlig rolle i nye livssituationer, har NIRAS karakteriseret bibliotekerne som livskvalificerende. Samtidig fremmer lokalbiblioteket livet og udviklingen af lokalområdet.

Viden skaber grundlag for handling

Undersøgelsen, som også involverede workshops med personale og ledelse samt observationer af brugeres adfærd på bibliotekerne, er et eksempel på, hvordan NIRAS’ sociologer og antropologer designer og udfører undersøgelser og analyser, der giver indblik i interessenternes motiver og adfærd. På den måde kan kunden, i dette tilfælde Roskilde Kommunes biblioteker, skabe holdbare og relevante løsninger.

Screendump fra side 5 i rapporten