Projekt

Ét hus, der rummer ”hele livet” med fællesskab som nøgleord

Img 3054

I Generationernes Hus i Aarhus Ø bor mennesker på tværs af alder side om side i ét og samme hus. Bag projektet står ikke mindre end fire forskellige bygherrer. Det kræver en god portion forhandlerteknik fra bygherrerådgivers side.

5. november, 2020
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark

Der er så småt kommet liv i Generationernes Hus, hvor daginstitution, børnefamilier, unge, handicappede og ældre er begyndt at flytte ind i deres nye hjem specialdesignet til fællesskaber.

Her er de forskellige boligtyper ikke gemt væk på hver deres etage, men blandet ind imellem hinanden, så generationerne mødes i fællesskabet der, hvor det giver mening. Husets fællesarealer danner rammen, beboerne skaber fællesskabet.

Generationernes Hus i Aarhus er et socialt innovativt byggeprojekt skabt i et samarbejde mellem tre magistrater i Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. De fire bygherrer har forsøgt at udvikle et helt nyt mind-set om det at bringe forskellige generationer og institutioner sammen i én bygning.

Man kan vælge at bo i et venligt naboskab med delte fællesarealer eller i bofællesskaber, hvor man også er sammen om fx madlavning. Beboerne er selv aktive medspillere i det større fællesskab. Initiativtagerne håber på, at beboerne i mødet med andre mennesker i alle aldre og livssituationer kan være med til at sætte ens eget liv i perspektiv, rokke ved fordomme, lære at tage hensyn, gå på kompromis og knytte bånd og relationer mennesker imellem. Der er fokus på at kunne være noget for andre og hjælpe hinanden med de forudsætninger, den enkelte har at byde ind med.

Mange interessenter

Som bygherrerådgiver har NIRAS været med i projektets udvikling og lavet programmering med alle fagspecialister. Det fællesskab, der bliver grundstenen i Generationernes Hus, har også været essentielt for at få samarbejdet til at fungere mellem fire bygherrer med individuelle interesser, ønsker og et projekt til et fast rammebeløb.

Kasper Jørgensen fra NIRAS, der har været en del af bygherrerådgiverteamet for Generationernes Hus, synes at det har været en spændende udfordring:

”Normalt samarbejder bygherrerådgiveren med én part. Her er der fire og en overordnet projektchef, der skal tilgodeses. Alle skal gå på kompromis og nå til enighed, før der kan træffes en beslutning. Det kan være en lang proces, og man skal være i stand til at favne bredt.”

Om Generationernes Hus

Generationernes Hus på Aarhus Ø er et projekt mellem tre magistrater i Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.

Huset samler 100 ældreboliger, 100 plejeboliger, 40 familieboliger, 40 ungdomsboliger, 24 boliger for mennesker med fysisk handicap og daginstitutioner med ni børnegrupper 0-6 år.

Der er fællesfaciliteter og café for både husets beboere og brugere samt for lokalområdet. På den måde understøtter Generationernes Hus den nye havnebydel som et sted, man kan bo i alle livets faser.

Huset er det første af sin slags i Danmark og stod færdigt i 2020.

Selv om Kasper ikke selv skal bo i Generationernes Hus, har han som bygherrerådgiver i dette projekt også lært noget om fællesskaber og kompromisets svære kunst.

”Det handler om at få projektet til at lykkes, også selv om man er bygherrens mand, ellers bliver projektet ramt i sidste ende.”

Bygget til fællesskab

I Generationernes Hus er der tænkt fællesskab ind i hele projektet. Konceptet er det første af sin art i Danmark - måske endda i hele verden. I gadeniveau er der vaskeri, mødested, sundhedsklinik og et café- og spiseområde, som vender ud til kanalerne. Her kan folk komme ind fra gaden og være en del af miljøet. Også institutionens legeplads kan anvendes af alle efter lukketid samt i weekender. Man har været meget bevidste om at skabe en imødekommende og inviterende grænseflade med en indretning, der respekterer tærsklen mellem det offentlige, det semi-offentlige og det private rum.

Kasper forklarer, at de offentlige rum er placeret i stueplan og på udenomsarealer. De semi-offentlige rum er placeret længere oppe i huset, så udefrakommende ikke automatisk ledes ind til disse arealer. Beboerne skal have mulighed for at kunne gå ind og ud af fællesskaber og for at trække sig tilbage, når man har brug for privatliv.

Det liv og den glæde børn ofte er omgivet af, er en vigtig brik i Generationernes Hus. Derfor kommer børnene ikke kun til at opholde sig i daginstitutionen i stueplan, men får adgang til en lang række fællesfaciliteter på tværs af tre etager som fx det pædagogiske akvarium, fælleskøkkener, værksteder, multisal, sanserum, orangeri og et børnebibliotek.

Også i uderummet er der værksteder, hvor beboerne kan mødes om alt lige fra cykelreparation til madklub og lektiecafé. Kun beboernes fantasi og initiativer sætter grænserne for mulighederne i Generationernes Hus. Alt i mens fællesskabet flytter ind, glæder Kasper i NIRAS sig til at se projektets visioner folde sig ud i nye fællesskaber på tværs af generationer rundt i hele huset.

JFP, der er totalentreprenør på Generationernes Hus, har lavet denne video under byggeriet, hvor man kan se Generationernes Hus skyde frem på byggepladsen.

Img 3016 (1)
Img 3008 (1)
Img E2994 (1)

Vil du vide mere?

Kasper Jørgensen

Kasper Jørgensen

Projektleder, Bygherrerådgiver

Aarhus, Denmark

+45 2923 8749

Se også