Projekt

Nyt kontordomicil i Horsens skal have DGNB-guld certificering

Visualisering: AK83 Arkitekter

Visualisering: AK83 Arkitekter

I Lund ved Horsens bygges et nyt, moderne og fremtidssikret DSV-logistikcenter ved siden af de eksisterende DSV-bygninger. Det nye logistikcenter rummer blandt andet et stort kontordomicil, som NIRAS er totalrådgiver på.

28. september, 2022
  • SDG: #7, #3
  • Sektor: Byggeri
  • Lande: Danmark
  • Klient: DSV A/S

NIRAS er totalrådgiver for KG Hansen, der er totalentreprenør på byggeriet. Luplau & Poulsen Arkitekter udfører detailprojektering på baggrund af et udbudsprojekt designet af AK83 Arkitekter. Det nye kontordomicil kommer til at rumme 18.000 m2 fordelt på tre etager med delvis kælder og 49.000 m2 udearealer og parkering.

Ifølge projektdirektør Alex Laursen fra NIRAS er byggeriet en sund videreførelse af gode erfaringer fra mange tidligere samarbejder med KG Hansen.

DGNB-guld certificering

Det nye kontordomicil skal certificeres med DGNB-guld og altså være bæredygtigt i rigtigt mange henseender. NIRAS varetager DGNB-ledelsen på projektet og sørger for, at byggeriet involverer nogle gennemgående nytænkende, grønne og bæredygtige løsninger.

“Vi har allerede nu besluttet, at der skal solceller på taget, så den fremtidige energiforsyning er grøn og gennemtænkt”, lyder det som et eksempel fra Alex Laursen.

Ifølge Liza Bendix, der er ansvarlig for DGNB-ledelsen i NIRAS, kommer projektet til at byde på flere spændende tiltag.

”Det er altid interessant og sjovt, når et byggeri skal certificeres DGNB-guld", fortæller Liza Bendix. For at få DGNB Guld skal byggeriet nemlig opnå en samlet score på over 65 % i DGNB-skalaen og må ikke score under 50 % i nogen af kategorierne. Det betyder, at Liza Bendix har mange opgaver foran sig og varetager et stort arbejde med at gennemtænke og afprøve alle løsningsmulighederne i byggeriet.

Det nye kontordomicil skal gennemarbejdes fra ende til anden og indeholde holistiske løsninger, hvor bæredygtigheden er i fokus fra start til slut.

”Der vil selvfølgelig også altid være nogle områder, man beslutter sig for at fokusere ekstra meget på, når det er et kontorbyggeri”, fortæller Liza Bendix.

I arbejdet med det nye DSV-domicil er der eksempelvis stort fokus på bygningens brugervenlighed og indeklima.

Et sundt kontorbyggeri

DGNB-Guld certificeringen vil ikke alene sørge for, at bygningen tager  store miljø- og klimahensyn. Det vil også betyde, at indeklimaet er i top.

”Der er et gennemgående fokus på at skabe en velfungerende bygning med optimerede indeklimaforhold, brugervenlige orienteringsforhold og en høj grad af brugerstyring”, fortæller Liza Bendix.

Derfor kommer de fremtidige brugere af bygningen til selv at kunne styre store dele af bygningen og indrette den efter varierende behov.

Med andre ord er noget af det mest afgørende for projektet, at brugerne af det nye kontordomicil får de bedst mulige forhold at opholde sig i og arbejde under.

NIRAS varetager den totale ingeniørrådgivning i forbindelse med både bærende konstruktioner, installationer, energi og indeklima, brand, lyd og akustik. Desuden omfatter NIRAS’ ydelser landskabsarkitektarbejder, geoteknik, byggemodning, ledningsarbejder samt projekteringsledelse, commissioningledelse og DGNB-ledelse.

DGNB-certificeringen

DGNB-certificeringen har fokus på bygningens bæredygtige formåen og måler den via seks kriterier:

  1. Miljø
  2. Teknik
  3. Social
  4. Økonomi
  5. Proces
  6. Område

Hvis den samlede score er god nok, kan bygningen enten blive sølv, guld eller platin certificeret. Det er Greenbuilding Council Danmark, der til sidst i processen udsteder certifikatet.

Vil du vide mere?

Alex Laursen

Alex Laursen

Projektdirektør

Aarhus, Denmark

+45 2485 6326

Liza Bendix

Liza Bendix

Bæredygtighed og certificering

Allerød, Denmark

+45 4059 1414

Se også: