Building facade
Carlsberg nye domicil er tilpasset de historiske omgivelser ved at nedtrappe højden mod de mindre huse og Carl Jacobsens Villa og ved at udforme facaden med mange knæk. Resultatet er en bygning, der indpasser i harmoni med sine omgivelser og indefra giver udsigt fra stort set alle arbejdspladser. Foto: Carlsberg

Carlsberg, nyt hovedsæde i København

Carlsberg-koncernens nye head office byder på bæredygtige løsninger

Byggeriet byder på flere grønne løsninger som gulve af bambus og facader af genanvendt kobber. Solceller på taget reducerer elforbruget, og grønne tage bidrager til at opsamle regnvand, der ledes ned i søen i Carls Jacobsens have.

Carlsbergs nye hovedsæde på 15.585 kvm ligger i det nordvestlige hjørne af Carlsberg Byen i København, hvor den ene af bygningens tre fløje danner bro over én af kvarterets hovedindfaldsveje, J. C. Jacobsens Gade, mens de sidste to fløje omfavner Carl Jacobsens have og villa.

Bygningen er et bæredygtigt byggeri med holdbare løsninger, opført i naturlige materialer med lang levetid.

Indendørs er gulvene f.eks. belagt med enten slebet beton eller bambus, som er et ekstra slidstærkt materiale. Bambusplanten er hurtigt voksende, kræver mindre vand og absorberer mere CO2 end traditionelle træsorter. Foto: Tine Bek

Den smukke kobberfacade består af 50 procent genanvendt kobber. Kobberet sender tankerne tilbage til de gamle kobberkedler til ølbrygning og refererer samtidig til de mange fine kobberdetaljer på Carlsberg Byens historiske bygninger.

For at reducere elforbruget i bygningen har Carlsberg placeret solceller på tagene og grønne tage bidrager til at opsamle regnvand, der ledes ned i søen i Carl Jacobsens have, der er åben for offentligheden. Regnvand i kontakt med kobberfacader opsamles separat og renses inden udledning.

Plads til 700 faste arbejdspladser og godt 900 medarbejdere
Højeste punkt på bygningen er 18 meter fra toppen af Valby Bakke. De fire etager har plads til 700 medarbejdere. Under bygningen finder man en parkeringskælder i tre etager.

Kontoret rummer moderne og fleksible kontorer og mødefaciliteter samt servicefunktioner som kantine med eget produktionskøkken. Foto: Tine Bek

Ansvarlig for alle ingeniørdiscipliner
NIRAS har rådgivet om alle ingeniørdiscipliner, bæredygtighed, energidesign, indeklima, akustik og LAR og stået for 3D-projektering, tilsyn, projekterings- og IKT-ledelse samt sikring.

Myndighederne stillede krav om facetteret og terrasseret bygning, som er transparent for forbipasserende og ikke har teknik på taget. Byggeriet var naturligt udfordret af vejene Valby Langgade, J.C. Jacobsens Gade, forskningscentret og den frede have med bevaringsværdige træer ved Carls villa.

Placering af byggeriet

Carlsbergs nye hovedkontor ligger på samme gade, hvor det gamle Carlsberg bryggeri blev grundlagt i 1847 af Brygger J.C. Jacobsen, og hvor Carlsberg Laboratorium ligger i dag.

 

Den ene af bygningens tre fløje danner bro over én af kvarterets hovedindfaldsveje, J. C. Jacobsens Gade, mens de sidste to fløje omfavner Carl Jacobsens have og villa. Tegning: C.F. Møllers Architects

For første gang i historien bliver Carlsberg Laboratorium fysisk forbundet med hovedkontoret med en gang fra den 7.685 kvm store parkeringskælder. De første kældre under Carlsberg blev bygget samtidigt med bryggeriet i 1847 og blev siden udbygget til over syv km, men der var aldrig en kældergang mellem hovedkontoret og Laboratoriet før nu.

Brygger Carl Jacobsen var eneste søn af J.C. Jacobsen, og Carlsberg er opkaldt efter Carl.