Nyhed

Smarte apps skaber overblik i komplekse byggerier på et splitsekund

Istock 1439425791

Konstante ændringer i byggeprojekter udfordrer alle parter i byggebranchen. Derfor har et team i NIRAS udviklet brugervenlige apps, der giver alle parter et bedre overblik og sikrer bedre arbejdsprocesser byggeriet igennem.

17. august, 2020

Projekteringen af verdens bedste børnehospital BørneRiget på Rigshospitalet, der skal stå færdigt i 2024, er en kæmpe labyrint af mange, mange rum med forskellige funktionelle behov. I takt med, at alle parter såsom bygherre, driftsherre, arkitekt og ingeniører tilvejebringer mere viden, må projektet tilrettes. Og det er en udfordring at sikre, at alle hele tiden er opdaterede om de seneste ændringer.

Dét er de digitale bygningsmodeller og BIM-principperne (Building Information Modelling) blandt andet med til at holde styr på. Men virkeligheden er, at ingeniører kun i begrænset omfang bruger de tilgængelige informationer i modellerne, fordi de ligger hengemt i tunge, komplicerede computerprogrammer.

I tillæg er nogle bygningsmodeller så tunge, at de er 20 minutter om at åbne. Det gør det svært at tilgå informationerne, og rigtig mange projektinformationer er slet ikke mulige at beskrive med de one-size-fits-all programmer, der er tilgængelige på markedet.

Målrettet enkelte formål

En flok eksperter har derfor udviklet en række apps, der gør det let at få overblik over ændringer i modellerne, og flere kommer til.

Der er tale om en masse simple apps til byggeriets parter som er målrettet enkelte formål. En af de mere lavthængende frugter er at vise, hvilke rum og bygningsdele, der har ændret form og placering inden for en given periode. Dermed kan ingeniørerne i dialog med bygherre, driftsherre, arkitekt tilrette projektet for at tilpasse ændringen, eller bede den anden part om at tilbagerulle ændringen, hvis den skaber for store komplikationer.

Andre apps skal skabe sammenhæng mellem 3D-objekter, anlægslister, komponentlister, pumpelister, diagrammer, beskrivelser, tilbudslister mv.

Branchen som helhed bliver stærkere

Appsene skaber transparens for byggeriets parter. Og det er vigtigt, når man du skal gennemskue konsekvenserne af de ændringer, man udfører.

Når et vindue for eksempel bliver større, påvirker det størrelsen på radiatoren, ventilationen i rummet og meget andet. Med disse digitale værktøjer sikres det på lang sigt, at fag-grænsefladerne ikke falder mellem to stole – der kommer ikke til at være en pumpe eller ventilator, der ikke er afsat strøm til.

Herunder ses, hvordan alle rum med ændringer på BørneRigets 1. sal er blevet dokumenteret over tid.

Vil du vide mere?

Stig Brinck

Stig Brinck

Ekspertisedirektør

Allerød, Denmark

+45 3084 3660

Se også