Nyhed

Nyudklækket certificeret statiker

Clje Certificeret Statiker

Mange års erfaring som konstruktionsingeniør, en struktureret arbejdstilgang og ikke mindst flair for kvalitetssikring er en god kombination, når man har et mål om at blive certificeret statiker. Det er seniorrådgiver i NIRAS, Claus Jessen netop blevet.

25. august, 2020

En anerkendt statiker er en ingeniør med særlig ekspertise i bærende konstruktioner. Disse erstattes nu med certificerede statikere. Statikeren kvalitetssikrer større og evt. komplicerede byggeprojekter, da myndighederne efter den nye certificeringsordning ikke længere foretager kontrol af de bærende konstruktioner. For Claus Jessen i NIRAS, passede denne jobbeskrivelse lige på kvalifikationer og ønskede arbejdsopgaver. Det gode match og den store mangel på certificerede statikere, fik Claus Jessen til at ansøge om titlen.

Claus Jessen er senior konstruktionsingeniør og nyudnævnt certificeret statiker i NIRAS’ afdeling for byggeri i Kolding. Med mange års erfaring og en særlig interesse for kvalitetssikring er han ikke i tvivl om, at han med den nye titel er landet på den rette hylde. ”Jeg har længe gerne ville være anerkendt statiker, som den gamle titel hed, og derfor er jeg rigtig glad og stolt over, at jeg endelig er har nået delmålet som certificeret statiker. Jeg er ikke i tvivl om, at arbejdsopgaverne vil passe godt til min strukturerede måde at gribe arbejdet an på” fortæller Claus Jessen.

Kvalitetssikring giver unikt indblik

Selvom Claus Jessen nu er certificeret statiker, ønsker han ikke helt at give slip på arbejdet med at lave beregninger og være med i projekterne.

”Den del af mit arbejde vil jeg ikke undvære. Men det er en rigtig god læringsproces at kvalitetssikre andres projekter, fordi jeg får et unikt indblik i, hvordan andre griber et byggeri og et projekt an. Det kan jeg lære rigtig meget af og tage med mig, når jeg selv arbejder på projekter. Her giver certificeringen til KK2 en fin balance mellem kvalitetssikring og projektering,” forklarer Claus om de sidegevinster arbejdet som statiker giver.

Fakta om Statiker certificeringen:

Dancert A/S er akkrediteret til certificering af statikere. En certificeret statiker skal deltage i projektering og kontrol af byggeprojekter for dokumentation af tekniske forhold på det statiske område i bygningsreglementet. Formålet er at sikre kvalitet og sikkerhed ved konstruktioner og ændringer i konstruktioner af bygninger.  

Med det nye bygningsreglement, BR18 er dokumentation og kontrol af statiske forhold i byggeriet ikke længere en kommunal opgave. Nu har certificerede statikere ansvaret for at sikre, at konstruktionskrav overholdes. 

I mål efter lang ansøgningsproces

Man bliver ikke certificeret statiker fra den ene dag til den anden, og det har Claus Jessen også erfaret. Det hele startede i februar 2020, hvor han indsendte ansøgning og dokumentation til Dancert, der er Teknologisk Instituts certificeringsorgan. Claus skulle dokumentere, at han har de rette kompetencer, uddannelse og relevant erfaring inden for byggeri og kvalitetssikring.

I slutningen af maj vendte Dancert tilbage med, hvilket projekt de ønskede tilsendt for bedømmelse. Det udvalgte projekt blev uploadet til bedømmelse i juni og i august kom den endelige godkendelse og certificering.

Det betyder, at Claus nu kan udføre kvalitetssikring i konstruktionsklasse 2 ud af de i alt 4 konstruktionsklasser. Fremover skal Claus derfor sikre at interne mellemstore byggeprojekter opfylder kravene i SBI 271, som er de gældende retningslinjer for dokumentation og kontrol af bærende konstruktioner. Claus Jessen er én ud af 11 certificerede statikere i NIRAS.

 

Claus Jessens nye bibel hedder SBI-Anvisning 271.

 

Vil du vide mere?

Claus Jessen

Claus Jessen

Certificeret statiker KK2, Seniorrådgiver, konstr

Kolding, Denmark

+45 4040 8364

Se også