Image of a building from outside
Tre nye vandværker opføres i fleksible, bæredygtige og åbne design med respekt for omgivelserne. Værket ved Søndersø er opdelt i to hovedbygninger forbundet af en mellembygning, således at man oplever vandværket som en helhed. Visualisering: PLH Arkitekter
nyhed

Kæmpe-vandværker skal give københavnerne blødere drikkevand

HOFOR er i gang med at erstatte tre af deres allerstørste vandværker med helt nye og topmoderne anlæg, så hovedstadsområdet kan få blødere drikkevand og bedre forsyningssikkerhed. Fra et fælles projektkontor i Rødovre arbejder landets førende specialister sammen om at løse det udfordrende stor-skala projekt.

25. apr 2019

Københavnerne vil fremover få drikkevand af høj kvalitet og samtidig en større sikkerhed i vandforsyningen. HOFOR er nemlig gået i gang med at erstatte tre af deres største vandværker, som leverer drikkevand til hovedstadsområdet.

Med de tre vandværker, som ligger vest for Ishøj, ved Søndersø og ved Gevninge, vil HOFOR blive i stand til at levere blødere vand til mere end halvdelen af forbrugerne i København og omegnskommunerne. Moderniseringen af vandværkerne vil også betyde, at drikkevandet, som strømmer ind til københavnerne gennem kilometervis af vandledninger, vil få en højere fødevaresikkerhed. Det sker via nye, bedre standarder, hvor vandbehandlingen foregår i helt lukkede kredsløb i stedet for på anlæg med åbne vandoverflader og iltningstrapper som på de gamle anlæg.

”Med de nye vandværker vil mere end halvdelen af HOFORs drikkevandsproduktion være blødgjort. Vi er i gang med en proces, hvor hele vores produktion skal omstilles til de nye standarder – og sådan en proces tager tid. Der er stor efterspørgsel på blødere vand fra både forbrugere og virksomheder i vores forsyningsområde, så vi vil løbende udrulle denne modernisering på alle vores syv regionale vandværker,” siger Erling Fischer, som er projektchef i HOFOR for vandværker og blødgøring.

Tre ældre damer

Med etablering af vandværkerne Søndersø, Thorsbro og Gevninge står HOFOR over for nogle udfordrende og fagligt krævende projekter. Samlet set vil de nye vandværker koste mere end én mia. kroner, og arbejdet strækker sig over en årrække, idet man først forventer, at alle tre værker er i drift i 2024.

Det er både selve bygningerne og vandværkernes indmad i form af procesanlæg, der skal bringes ind i det ’nye’ årtusind. Vandværkerne Søndersø, Thorsbro og Gevninge har nemlig en del år på bagen – de har alle produceret drikkevand i mere end 70 år.

De største vandværker i landet

Til den udfordrende opgave har HOFOR samlet et bredt hold af landets dygtigste specialister og rådgivere. For at løfte opgaven om at implementere blødgøring i en skala, som ikke tidligere er gennemført i Danmark, har rådgiverne NIRAS og Krüger valgt at forene kræfterne i et konsortium, der projekterer de komplicerede procesanlæg – de tre vandværkers nye indmad. For at sikre den bedste, internationale viden om blødgøring har konsortiet tilknyttet det hollandske rådgiverfirma Witteveen + Bos. Det skal sikre, at hollandske erfaringer inddrages i projektet.

”Det er tre af de allerstørste vandværker, der findes i Danmark. Der er ikke bygget så store vandværker i landet de seneste 50 år, så alene anlæggenes størrelser er en udfordring. Nu skal vi tilmed indføre en helt ny blødgøringsteknologi efter danske forhold, og her ligger de største udfordringer,” siger John Kristensen, som er NIRAS’ projektleder på opgaven.

”Det er virkelig spændende at være med til at udvikle nogle af Danmarks første, rigtig store blødgøringsanlæg i et konsortium med en masse kompetente mennesker. Det vil generere en masse ny viden imellem både rådgiverne på opgaven og HOFOR – det ser vi allerede nu,” siger Max Toft Pedersen, som er projektleder hos Krüger.

”Vi lægger firmakasketterne fra os”

Det gode samarbejde og vidensdelingen imellem de mange specialister på opgaven bliver styrket ved, at hele holdet arbejder sammen på et stort projektkontor hos HOFOR i Rødovre. Her arbejder HOFORs egne medarbejdere side om side med rådgivere fra NIRAS, Krüger, COWI, ØLLGAARD, Emcon, PLH Arkitekter og SWECO.

”Vi sidder sammen og projekterer på tværs af alle rådgiverteams for at hjælpe hinanden. Dermed lægger vi firmakasketterne fra os og udnytter kompetencerne mere optimalt – vi spiller simpelthen hinanden bedre, og efter at have været i gang i godt et år kan vi se, at det virker,” siger Erling Fischer fra HOFOR.

Tre kæmpe-vandværker

Vandværkerne Søndersø, Thorsbro og Gevninge er tre ud af HOFORs i alt syv regionale vandværker.

Nyt Søndersø Vandværk

 • Ligger ved Værløse
 • Projektperiode: 2014 – 2024
 • Årlig produktion: Op til 13,1 mio. kubikmeter drikkevand
 • Udpumpningskapacitet: Op til 1.875 kubikmeter drikkevand i timen

Nyt Thorsbro Vandværk

 • Ligger ved Taastrup
 • Projektperiode: 2016 – 2022
 • Årlig produktion: Ca. 10,8 mio. kubikmeter drikkevand
 • Udpumpningskapacitet: Mindst 1.545 kubikmeter drikkevand i timen

Nyt Gevninge Vandværk

 • Ligger ved Lejre
 • Projektperiode: 2015 – 2023
 • Årlig produktion: Ca. 8,3 mio. kubikmeter drikkevand
 • Udpumpningskapacitet: Mindst 1.069 kubikmeter drikkevand i timen