Nyhed

Ny Geoprobe, der går 50 m i undergrunden

Ny Borerig Lph

NIRAS har fået en ny prøvetagningsmaskine - en Geoprobe – der har en højde på 4,75 m, vejer 3,5 ton og har kraft nok til at komme 50 m ned i undergrunden.

9. april, 2019

En nyindkøbt Geoprobe fuldender NIRAS’ samling af prøvetagningsmaskiner. Størrelserne går nu fra en small, som kan komme ind i huse og tage prøver, op til den nye x-large med en max højde på 4,75 m og kraft nok til at komme 50 m ned i undergrunden.

Geoproben fungerer ved, at en kæmpe hammer trykker en sonde ned i jorden, som udtager jord-, vand- og luftprøver. På den måde kortlægger man forureningen både horisontalt og vertikalt. Dybden er vigtig for at afgøre omfanget af forureningen. For kommer man ikke ned under forureningen, kan man ikke vide, hvornår den stopper.

Vigtigt med pålideligt udstyr

Geoproben skal langt omkring. Derfor er det godt med en maskine, som man kan stole lige så meget på som menneskelige kollegaer, forklarer Lars Prinds Hedegaard, projektleder i NIRAS’ Geoprobe-team:

”Når man står langt oppe i Nordsverige, skal man kunne stole på at sit udstyr. Det skal kunne nå dybt nok ned, fungere upåklageligt og have kraft nok, ellers bliver der hurtigt meget langt hjem. Og det kan vi med denne borerig”, understreger siger Lars Prinds Hedegaard.

Førende i Europa

Med NIRAS’ mobile borerigge og tilhørende mobilt laboratorieudstyr, er firmaet en af de få virksomheder i Europa, der kan udføre analyser og udtage forureningsprøver af jord, vand og poreluft på stedet på dybder ned til 50 meter.

Geoprobe-teamet udfører forureningsprøver ved hjælp af Geoprobe ®-systemet, der er et samlet prøveudtagningskoncept udviklet i USA. Og siden 1998 har NIRAS udviklet sig til at være førende i forhold til at bruge Geoprobe-systemet til avancerede forureningsundersøgelser.

”Vi kan hjælpe med alle faser af en moderne kortlægning af hydrogeologi og forureningsudbredelse. Er projektets tidsplan stram, kan vi tilbyde et meget kompakt fokus og forløb, hvor kunden kan få alle analyser med det samme on-site fra vores eget analyseudstyr,” siger Lars Prinds Hedegaard. 

Læs mere om Geoproben og teamet her.

Vil du vide mere?

Lars Prinds Hedegaard

Lars Prinds Hedegaard

Projektleder - Geoprobe

Allerød, Denmark

+45 2141 8341

Anders G. Christensen

Anders G. Christensen

Ekspertisechef

Allerød, Denmark

+45 2141 8330

Se også