Konrad Rauschenberger, founder of NIRAS

NIRAS’ stifter Rauschenberger fylder 90 år

Civilingeniør Konrad von Rauschenberger, NIRAS’ stifter og mangeårige direktør, fylder 90 år lørdag den 20. december 2014.

17. dec 2014

Fødselaren stammer fra Ungarn, hvor han studerede på Det Kgl. Tekniske Universitet i Budapest. Rauschenberger flygtede under dramatiske forhold som blind pasager på en troppetransporttog under 2. Verdenskrig til Danmark. Efter et år som flygtning i Røde Kors’ varetægt blev han ansat hos Havneingeniøren i Aarhus i 1946.

Herfra fortsatte han til København, hvor han blev cand.polyt. i 1951 og ansat ved rådgivende civilingeniør Gunnar P. Rosendahl. I 1954 opnåede han dansk statsborgerskab og stiftede i 1956 sammen med civilingeniør Jørgen Kristian Nielsen det rådgivende ingeniørfirma Nielsen og Rauschenberger.

Ved firmaets omdannelse til aktieselskab fik det navnet N&R Gruppen A/S - nu NIRAS - hvor han var medlem af dette og datterselskabernes bestyrelse til 1987.

Grønland

Rauschenberger rejste i årene 1951-89 mange gange til Grønland, Fjernøsten og Afrika for at løse opgaver i forbindelse med vandforsynings- og miljøteknik.

Blandt de mange grønlandsprojekter, Rauschenberger beskæftigede sig med, er vandforsyning det mest markante. Der findes ikke en by – og knapt en bygd – hvis vandforsyning ikke bærer Rauschenbergers præg. Mange steder var der tale om helt nye tekniske løsninger, som han udviklede med stor forståelse for de særlige grønlandske forhold.

I takt med at firmaet voksede, specialiserede fødselaren sig mere og mere i vandforsyning. Det førte til hjemlige opgaver og senere starten på NIRAS’ internationalisering.

Medarbejdernes chef

Rauschenberger var en chef, der tog sig sine medarbejders ve og vel meget nært. De medarbejdere, der husker ham, bruger ord som fagligt enestående og et varmt menneske. Han gik ind for walking management og dryssede tit ind på kontoret bakkende på sin pibe for at tale med dem.

Rauschenberger var i sin pure ungdom også en dygtig alpinskiløber med flere ungarske mesterskaber.

LÆS MERE NIRAS’ historie